BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSigara fiyatları devleti zarara uğratıyor----

Sigara fiyatları devleti zarara uğratıyor

Sigara fiyatları devleti zarara uğratıyor
27 Kasım 2013 - 07:47 www.finansgundem.com

Sigara şirketleri fiyatlardan indirime gitmeye başladı. Bu durumda şirketlerin 5 katı kadar devlet zarar ediyor

Sigara şirketleri, Ocak 2010 ve Kasım 2011’in ardından bir kez daha fiyat savaşına girişti. Uygun fiyat kategorisinde patlak veren savaşla önce JTI, ardından da PMI ve BAT 6.5 TL’lik paket fiyatlarını 6 TL’ye, 5.5 TL’lik paket fiyatlarını ise 5 TL’ye indirdi. Habertürk'ün haberine göre, böylece esas büyük rekabetin döndüğü düşük fiyat kategorisindeki rekabet kızıştı.

5-6 TL arası olarak kabul edilen düşük fiyat kategorisinin pazar payı ise yüzde 50’nin üzerine çıkmış oldu. Şirketler, pazar payını artırma ve yıl sonu hedeflerini tutturmanın peşinde. Bu gelişmeleri en yakından izleyen ise Maliye Bakanlığı. Çünkü 6.5 TL’lik paketin fiyatının 6 TL’ye inmesinde şirketler 0.09 TL kayıp yaşarken, kalan 0.41 TL vergide yaşanan kayıba tekabül ediyor. Yani yarım TL’lik indirimden devlet neredeyse şirketlerin 5 katı kadar fazla kayıp yaşıyor.

Önceki fiyat savaşlarında da benzer bir matematik geçerli olmuş, Maliye Bakanlığı sigara şirketlerine ihtar vererek savaşa müdahale etmişti. Şimdi de Maliye Bakanlığı’nın fiyat indirimlerini izlediği, yeniden bir müdahale olabileceği de gelen bilgiler arasında.

2 ayda kademeli 2 TL'lik indirim
İndirim furyasında ağırlık 6.5 TL'lik paketlerin 6 TL'ye indirilmesindeyken, bir şirket 8 TL'lik paket fiyatı olan bir markasının fiyatını 2 ay kademeli bir şekilde 6 TL'ye indirdi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • VildAN27 Kasım 2013 10:58

    Sigaraya değilde temek tüketim ihtiyaçlarımız da indirim yapılsa ne muhteşem olur devlet burdan zarar etse hiç üzülmem Sigara Sağlığa Zararlı