BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSıfır Atık Projesi'nde geri dönüşüm oranı arttı----

Sıfır Atık Projesi'nde geri dönüşüm oranı arttı

Sıfır Atık Projesi'nde geri dönüşüm oranı arttı
29 Temmuz 2022 - 14:29 www.finansgundem.com

Bakanı Murat Kurum, Sıfır Atık hareketiyle geri dönüşüm oranımızı yüzde 28'ler seviyesine çıkardık.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Bakın bugün 'sıfır atık' hareketiyle yüzde 13 olan geri kazanım oranımızı yüzde 28'ler seviyesine çıkardık. Dünyada hiçbir ham madde sonsuz, sınırsız değil. İklim değişikliğinin etkilerini de derin şekilde hissediyoruz. Kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmak zorundayız" dedi.

Bakan Kurum, Bursa Büyükşehir Belediyesince yapımı tamamlanan Doğu Katı Atık Entegre Tesisi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Bursa'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bursa'ya hizmet etmekten, eser üretmekten onur duyduklarını belirten Kurum, "Doğu Bölgesi Katı Atık Entegre Tesisi'nin açılışını hep birlikte gerçekleştireceğiz. Tabii bununla da kalmayacak, inşallah buradan sonra da Bursa'mızın tarihine ve yeşiline yakışır yatırımlarımızın temellerini atacak, açılışlarını yapacağız." diye konuştu.

Kurum, yatırımlarda emeği geçenlere teşekkür ederek şöyle konuştu:

"Bugün, dünyada en büyük çevre sorunlarının başında hiç şüphesiz iklim değişikliği gelmektedir. Ülkemizin her yerinde artık yoğun bir şekilde hissedilmektedir ve sektörel bazda baktığımızda tarımdan sağlığımıza, su kaynaklarımızdan ormanlarımıza kadar tüm canlı hayatını tehdit etmektedir. Biz de Türkiye olarak bir Akdeniz ülkesiyiz ve Akdeniz havzasında yer alıyoruz. Bu sebepten kapalı bir havza olmasından dolayı iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeler arasındayız.

Ülkemizin kuzeyinde sel ve heyelan felaketleri yaşanırken bir bakıyorsunuz güneyinde de orman yangınları, İç Anadolu'da da kuraklıklarla aslında iklim değişikliğinin etkilerini net bir şekilde görmekteyiz. Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanı'mızın 'net sıfır emisyon' diyerek ortaya koymuş olduğu yeşil kalkınma hedefimiz var. Bu hedef doğrultusunda biliyorsunuz 2053 yılında tarihi bir proje hedef ortaya koyduk ve bu çerçevede net sıfır emisyon hedefiyle inşallah hep birlikte bu hedefi yakalayacağız."

Kurum, atıkları ham maddeye dönüştürerek ekonomiye katkı sağladıklarını belirterek şöyle devam etti:

"Evlatlarımıza yeni istihdam alanları oluşturuyoruz. Amacımız, onlara güzel bir gelecek sunmaktır. İşte bugün de Bursa Büyükşehir Belediyemizle birlikte çalışmalarını tamamlayarak açılışını gerçekleştirdiğimiz Doğu Bölgesi Katı Atık Entegre Tesisi bu yatırımlarımızın en başarılı örneklerinden biridir. Bursa Büyükşehir Belediyemizin ve Uludağ Üniversitemizin de büyük katkılar sunduğu İklim Şuramızda aslında geri dönüşüme dair çok önemli bir hedef ortaya koyduk. 2053 vizyonu net sıfır emisyon hedefi çerçevesinde 2035 yılına kadar geri kazanım oranımızı yüzde 60'a çıkaracak, 2053 yılı itibarıyla ön işleme tabi olmayan atıkları düzenli depolamaya kabul etmeyeceğiz."

Tesis sayesinde 75 bin konutun enerji ihtiyacı karşılanacak

Sıfır atık konusunda kararlı olduklarının altını çizen Kurum, şunları kaydetti:

"Bakın bugün 'sıfır atık' hareketiyle yüzde 13 olan geri kazanım oranımızı yüzde 28'ler seviyesine çıkardık. Dünyada hiçbir ham madde sonsuz, sınırsız değil. İklim değişikliğinin etkilerini de derin şekilde hissediyoruz. Kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmak, geri dönüşüme tabi tutturmak zorundayız. Bu çerçevede de hem ekonomik kazançlar hem de istihdam noktasında büyük atılımlar gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar yapmış olduğumuz projeler çerçevesinde tam 98 milyar liralık ekonomik kazanç elde ettik ve aslında milyonlarca ağacı kesilmekten kurtardık. Havamızı daha temiz hale getirdik. Sularımızı daha temiz hale getirdik ve bu çerçevede de göllerimizi, denizlerimizi, kıyılarımızı korumaya gayret gösteriyoruz. Aslında bu çok önemli bir başarı hikayesidir ve 2053 yılında da katı atıklarını tamamen dönüştüren ve düzenli depolama oranını yüzde 65'lere indiren bir Türkiye hedefliyoruz."

Bakan Kurum, Doğu Katı Atık Entegre Tesisi'nin Bursa'nın doğu bölgesinde bulunan 5 ilçesine hizmet vereceğini, kentin toplam atığının yüzde 40'ını ekonomik değere dönüştüreceğini anlattı.

Buradan elde edilecek enerji üretimiyle 75 bin konutun enerji ihtiyacının karşılanacağını dile getiren Kurum, "Peki, bu tesisle yetinecek miyiz? Bunun bir kardeşini de hızlıca batı bölgesinde inşa edeceğiz. Belediyemiz bu noktada hummalı bir şekilde çalışıyor. Şimdi buradan hep birlikte söz veriyoruz. Belediyemizin yanında olmaya devam edeceğiz. Batı tesisimizi 2024 yılında tamamlayacak, Bursa'nın tamamında atıkları ekonomiye kazandıracağız." diye konuştu.

Sıfır Atık Projesi kapsamında 356 milyon kilovatsaat tasarruf sağlandı

 

Bakan Özer: 81 ilde 250 sıfır atık kütüphaneyi hizmete alacağız

 

Sıfır Atık Projesi ile ekonomiye 3 yılda 17 milyar liralık katkı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)