BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaShell, bağımsız İskoçya'ya karşı ----

Shell, bağımsız İskoçya'ya karşı

Shell, bağımsız İskoçya'ya karşı
06 Mart 2014 - 17:50 www.finansgundem.com

​Shell Petrol şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı, İskoçya'nın Britanya'nın parçası olarak kalmasını istediklerini söyledi.

Şirketin her yıl Londra'da düzenlediği davette konuşan Ben Van Beurden, Birleşik Krallık'ın "devamlılığı ve istikrarına" değer verdiklerini kaydetti. Daha önce de bir başka büyük petrol şirketi olan BP'nin (British Petroleum) Yönetim Kurulu Başkanı Bob Dudley Britanya'nın bölünmemesi gerektiğini söylemişti. AB referandumuna da karşı Britanya'nın siyasi gündeminde bu yıl Eylül ayında yapılacak İskoçya'nın bağımsızlık referandumunun yanısıra, iktidardaki Muhafazakar Parti'nin gelecek seçimlerden muzaffer çıkarsa gündeme getirmek istediği Avrupa Birliği referandumu da var. Shell Yönetim Kurulu Başkanı Ben Ven Beurden, Britanya'nın Avrupa Birliği içinde kalmasını hangi nedenlerle savunuyorlarsa, aynı sebeplerle İskoçya'nın da Britanya'dan ayrılmamasından yana olduklarını söyledi. İskoçya hükümeti de daha önce, ülkenin petrol ve doğal gaz sektörünün karşı karşıya olduğu gerçek riskin, AB üyeliğini referanduma götürmek olacağını söylemişti.

ŞİRKETLERE SÖZ DÜŞER Mİ?

Shell geçen hafta İskoçya'da toplanan Britanya kabinesini Aberdeen kentindeki binasında ağırlamış, o gün Shell Britanya Genel Müdürü Ed Daniels, bağımsızlık tartışmasının "İskoçya halkının kararı" olduğunu söyleyerek, Shell'in bu konuda fikir belirtmesinin doğru olmayacağını kaydetmişti. Shell yönetim kurulu başkanı bugün bu sözlerle çelişerek İskoçya'nın bağımsızlığı konusunda görüş belirtirken, Lloyds ve Barclays bankacılık grupları da İskoçya bağımsızlık referandumunun kendi şirketleri için risk potansiyeli taşıdığını söylediler. Her iki banka da yıllık raporlarında referandumu, Britanya, Avrupa ve dünyadaki risk potansiyellerini sıraladıkları listeye koyuyor.

Buna karşılık Britanya Hava Yolları BA grubunun Yönetim Kurulu Başkanı geçen ay BBC'ye verdiği mülakatta İskoçya'nın bağımsızlığının olumlu bir gelişme olabileceğini, bağımsız bir İskoçya hükümetinin hava yolculuğuna konan ve fiyatları artıran vergileri kaldırabileceğini söylemişti.

İSKOÇYA HÜKÜMETİNİN CEVABI

İskoçya hükümetinin sözcüsü de bir açıklama yaparak, bağımsız bir İskoçya'da petrol ve doğal gaz sektörlerinin geleceğini Shell ile müzakere etmeye hazır olduğunu bildirdi.
Sözcü, "Shell Britanya'nın genel müdürünün söylediği gibi bağımsızlık tartışması İskoçya halkının meselesidir. Zaten yakınlarda petrol ve doğal gaz sektörünü kapsayan bir anket, bu sektörde çalışanların yüzde 70'inin bağımsızlıktan yana oy kullanacağını ortaya koydu" diye konuştu.

İskoçya Hükümet Sözcüsü "Shell hali hazırda 40 bağımsız ülkede faaliyet gösteren bir şirket ve ekonomisini ve zengin doğal kaynaklarını kendisi kontrol eden bağımsız bir İskoçya uluslararası şirketler ve diğer sektörler için cazip ve istikrarlı bir ortam sunacaktır" diye ekledi. İskoçya özerk yönetiminin başbakanı Alex Salmond daha önce, birçok büyük şirket yönetiminin İskoçya'nın bağımsızlığına olumlu baktığını söylemişti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)