BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSeyahat kaosu 2023’te de sürebilir----

Seyahat kaosu 2023’te de sürebilir

Seyahat kaosu 2023’te de sürebilir
27 Temmuz 2022 - 10:58 www.finansgundem.com

Bu yaz yaşadığımız seyahat kaosuna alışmak zorunda kalabiliriz. Havayolu şirketleri ve havalimanlarının öngörüsü, havalimanlarında yaşanan zorlukların 2023 yılında da süreceği yönünde…

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi sürecinde zor günler geçiren havacılık sektörü, pandemi sürecine ayak uydurmakta zorlanıyor. Salgın esnasında birçok çalışanının işine son veren ve personel anlamında oldukça küçülen havayolu şirketleri ve havalimanları, pandeminin ve kapanmanın sona ermesiyle yaşanan talep patlamasına yanıt vermekte oldukça zorlanıyor.

Fortune’dan Christine Mui’nin haberine göre, özellikle Avrupa, uçuş gecikmeleri ve iptallerinde rekor üstüne rekor kırıyor. Yığınla bagaj ya kayıp ya da sahibini bekliyor. Özellikle Londra’da yer alan Heathrow Havalimanı bu süreçten en kötü etkilenen havalimanı olarak öne çıkıyor. Öyle ki, yaşanan yoğunluğa yanıt veremeyen havalimanı, 12 Temmuz tarihinde, günde 100 binden fazla yolcunun havaalanından geçiş yapmasına izin vermemeye yönelik bir karar almak zorunda kaldı. Heathrow Airport CEO’su John Holland-Kaye ise eski günlerin geri gelmesi için epey beklemek zorunda kalabileceklerini ifade ediyor.

Kaosun sona ermesi 12-18 ayı bulabilir

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, havalimanlarında yaşanan kaosun kısa sürede sona ermesi pek mümkün görünmüyor. Holland-Kaye, seyahat dolu bir yazın daha 2023 yılında bizi beklediğini belirtiyor. Düzeltmenin hızlı şekilde ve kısa sürede gerçekleşmesinin yapısal nedenlerle mümkün olmadığını belirten Holland-Kaye, havayolu şirketlerinin yeterince yer personeli istihdam edip yetiştirmemeleri durumunda, bu kaosun atlatılmasının çok uzun süreceğini dile getiriyor.

Holland-Kaye, eksikliklerin tamamıyla açığa çıktığını ve imkansızlıkların çok net şekilde görünür hale geldiğini belirtiyor. Öngörülerine göre bu düzeltme sürecinin 12 ila 18 ay süreceğini ifade eden Holland-Kaye, bunun sadece Hethrow Havalimanı için değil, dünyadaki tüm havalimanları için böyle olacağını söylüyor.

‘100 bin kişi sınırı’ sürecek

Holland-Kaye, Heathrow Havalimanı olarak 12 Temmuz'da getirdikleri ve günde 100 binden fazla yolcunun havaalanından geçişine izin vermeyen düzenlemeye de atıfta bulunarak “Başlangıçta bu sınırlamanın iki ay süreceğini ve Eylül ayı ortasında sona ereceğini öngörüyorduk ancak gelişmeler bunun imkansız olduğunu gösterdi. Sınırlama, yoğun yaz sezonu nedeniyle Ekim ayının sonuna kadar uzatıldı” şeklinde konuştu.

Holland-Kaye, bu sürenin sınırsız olmayacağını sözlerine eklemiş olsa da sınırlama ile ilgili yeni bir kararın alınması gecikmedi. Alınan yeni kararla Heathrow Havalimanı, havayolu şirketleri yer hizmetlerinde çalışan insan kaynaklarını artırıncaya kadar bu sınırlamanın süreceğini duyurdu.

Heathrow Havalimanı’ndan sorumlu kıdemli Basın Sözcüsü Sarah Fairley de havacılık endüstrisini pandemi öncesi konumuna geri getirmek için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini vurguluyor.

Havalimanları seyahat talebini hafife aldı

Havayolu şirketi CEO’ları ise yaşanan aksaklıklardan havalimanlarını sorumlu tutuyor. Bunların başında Qatar Airways CEO’su Akbar Al Baker geliyor. Al Baker, Heathrow Havalimanı yönetimini öngörü eksikliği ve seyahat talebinin güçlü dönüşünü hafife almakla eleştiriyor. Heathrow ise suçu havayolu şirketlerine atıyor ve havayolu şirketlerinin yer hizmetleri personel eksikliğinin, bu yaz uçuşların yüzde 40’ında yaşanan gecikmelerden sahipsiz bagaj yığınlarına kadar yaşanan havalimanı kapasite sorunlarının asıl kaynağı olduğunu iddia ediyor.

Yer hizmetleri, havayolu şirketlerinin sorumluluğunda

Heathrow Havalimanı, son altı ayda 1.300 kişiyi işe aldığını ve bu ayın sonuna kadar güvenlik personeli sayısını pandemi öncesi döneme geri döndüreceğini söylüyor. Havalimanı ayrıca, havayolu şirketlerini, aldıklarını kararları takip etmemekle itham ediyor.

Heathrow Havalimanı’ndan yapılan açıklamada “Havayolu şirketleri pandemi sırasında maliyetleri kesme yoluna gittiği için yer hizmetlerinde çalışan kişi sayısı son iki yılda keskin şekilde düştü” deniliyor. Dokuz aydır endişelerini dile getirdiklerini belirten Heathrow yönetimi, havayolu şirketlerinin yer hizmet sağlayıcılarının bugün pandemi öncesi kaynaklarının yüzde 70’inden fazlasına sahip olmadığını belirtiyor. Heathrow, yer hizmetleri personeli sayısının 2022 yılı Ocak ayından bu yana artmadığını tahmin ediyor.

Heathrow Basın Sözcüsü Fairley de Heathrow’da yer personelinin artık tükenmiş bir durumda olduğunu ve Heathrow’un kontrolünün tamamen dışında hareket ettiğini söylüyor. Fairley, çantaların yüklenmesi ve boşaltılmasından sorumlu olan yer hizmetleri görevlilerinin işe alınmasından havayolu şirketlerinin sorumlu olduğunun altını çizdi.

İnsanlar kolay para kazanmanın yolunu buldu

 

İngiltere'de havalimanı krizi sürüyor! Bagajlar dağ oldu

 

Avrupa’nın en kötü 10 havalimanı

 

Bu havalimanlarından uzak durun

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)