BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemServette cinsiyet eşitliğinde kötü karne----

Servette cinsiyet eşitliğinde kötü karne

Servette cinsiyet eşitliğinde kötü karne
06 Kasım 2022 - 10:16 www.finansgundem.com

Global Servette Cinsiyet Eşitliği Raporu 2022 sonuçlarına göre Türkiye, 0.63 endeks değeri ile 0.71 olan Ortadoğu ve Afrika ortalamasının bile gerisine düştü

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında kadına şiddetin en yaygın olduğu ülke Türkiye, son hazırlanan rapora göre servette cinsiyet eşitliğinde ise dipte. Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'ın bu rapor ışığında derlediği habere göre; Global Servette Cinsiyet Eşitliği Raporu 2022 sonuçları, Türkiye'nin kadın ve erkeklerin iş hayatındaki gelir eşitsizliğini bir kez daha kanıtladı. WTW tarafından yapılan küresel araştırmaya göre Türkiye, dünyada kadın ve erkek arasında emekliliğe kadar elde edilen servette eşitsizliğin en derin olduğu birkaç ülkeden biri.

ORTADOĞU'NUN GERİSİNDE KALDI

Rapora göre Türkiye 0.63 endeks değeri ile 0.74 olan global ortalamanın oldukça gerisinde. Bu değer, Türkiye'de kadınların emekliliklerine kadar erkeklerin sadece yüzde 63'ü kadar bir varlığa sahip olabildiği anlamına geliyor. Türkiye'nin altında sadece iki ülke var; 0.61 ile Arjantin ve 0.60 endeks değeri ile Nijerya. Türkiye'nin endeks değeri, kadınlarla erkekler arasındaki servet eşitsizliğinde 0.71 olan Ortadoğu ve Afrika ortalamasının bile gerisinde. Asya Pasifik bölgesi ile Kuzey Amerika'da endeks ortalaması 0.76 iken, eşitliğin en yüksek olduğu bölgenin 0.77 ortalamalı Avrupa olduğu dikkat çekiyor. Latin Amerika ortalaması ise 0.67'ye kadar düşüyor ama yine de Türkiye'nin endeks değerinin üzerinde kalıyor.

Fark daha da açılabilir

Global danışmanlık şirketi WTW'nin Dünya Ekonomik Forumu ile birlikte hazırladığı endeks, 39 ülkeyi kapsıyor. Her ülkenin endeks değeri özetle kadınların hayatları boyunca biriktirdikleri servetin erkeklerin biriktirdiği servete bölünmesi ile ortaya çıkıyor. 1'e yaklaşan değerler eşitliğin arttığını, 0'a yaklaşan değerler ise eşitsizliğin derinleştiğini ortaya koyuyor.

Raporda pandeminin kadınların gelirlerini erkeklerle karşılaştırılmayacak ölçüde etkilediği vurgulanarak, çocukların bakımı nedeniyle evde kalmak zorunda kalan kadınların birikimlerindeki azalmanın süreceği de belirtildi. Bu durumda, önümüzdeki yıllarda kadın ve erkekler arasındaki servet eşitsizliğinin daha da derinleşeceği öngörüsü yapıldı.

Eşit emeğe eşit ücret verilmeli

Araştırmanın sonuçları emekliliğe kadar devam eden çalışma hayatında Türkiye'de kadın ve erkeğin elde ettiği birikim arasında ciddi bir fark olduğunu netleştirdi. Bu farkın en önemli nedenleri ise şöyle sıralandı: Kadınlar ve erkekler arasında eşit işe eşit ücret verilmemesi, kadınların terfi ve dolayısıyla maaşını artırma fırsatını erkeklere kıyasla daha az bulabilmesi ve çocuk ya da yaşlı bakımı için kariyerlerine ara vermek zorunda kalmaları. Raporda ayrıca kadınların daha az risk almaya yatkın olmalarının da yatırımlarını ve dolayısıyla servetlerini etkilediği belirtildi.

Kişiyi hamile olduğu için işe almamak cinsiyet temelinde ayrımcılık sayıldı

AİHM, İsviçre'yi 'cinsiyet ayrımcılığından' mahkum etti

Uzaktan çalışma cinsiyet eşitsizliğini körüklüyor

Elon Musk'ın oğlu cinsiyet değiştirecek

Google, cinsiyet ayrımcılığı davasında 118 milyon dolar ödeyecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)