BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinServetlerini sıfırlayan milyarderler----

Servetlerini sıfırlayan milyarderler

Servetlerini sıfırlayan milyarderler
29 Nisan 2020 - 12:41 www.finansgundem.com

Milyar dolar sahibi olunsa da kötü para yönetimi servetlerin yok olmasına neden olabiliyor. Servetlerini hızlı bir şekilde yok etmeyi başarabilen milyarderler bunun bir göstergesi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Milyarder dendiğinde akıl almaz miktarlarda büyük bir para ve asla yıkılmayacak bir finansal güvence geliyor olabilir. Bununla beraber yanlış kararlar ve finansal krizler birçok dolar milyarderinin tüm servetlerine mâl olabiliyor.

Hindistanın Richard Branson'ının bitiren aşırı lüks yaşantısı oldu

Hindistan’ın Richard Branson’ı olarak bilinen Vijay Mallya yanlış kararlar nedeniyle servetini kaybeden isimlerden birisi. Ailesinden gelen alkollü içecek şirketini büyük bir holdinge dönüştüren Mallya kimyasal, gübre ve havayolu sektöründen de büyük paralar kazandı.

Fakat gösterişli iş adamı yaptığı işler kadar eğlence hayatıyla da öne çıktı. Doğum günü partilerinde Enrique Iglesias ve Lionel Richie gibi ünlü isimlerin performans gösterdiği bilinen eski milyarder bir Formula 1 takımı bile satın aldı. Fakat şirketi bu süreçte çalışanlarına maaş ödeyemiyordu.

Mallya'nın havayolu şirketinin çalışanlarına ödemesi gereken paranın yanı sıra 1 milyar dolardan fazla kredi borcu da vardı. Yetkililer 2015 yılında ev ve ofislerine baskın düzenledi. 2016 yılında Hindistan'dan İngiltere'ye kaçtı. Fakat bu yakayı ele vermesini engellemedi. Mallya 2017 yılında kredi temerrütleri ve kara para aklama suçlarından tutuklandı.

Business Tooday’in haberine göre Mallya geçinmek için çocuklarına, iş arkadaşlarına hatta kişisel asistanına güveniyor. Daha az parayla geçinmek için zorlanan eski milyarder halen haftada 24 bin dolar harcıyor. Çevresi Mallya’dan bu miktarı ayda 37,500 dolara indirmesini rica ederken alacaklılarsa 1,5 milyar dolarını geri istiyor. İrlanda’nın en zengin ismi haline gelmişti.

100 sterlin borçlar başlayıp milyarder olmuştu

Milyar dolarlık serveti yok olan bir diğer isimse Sean Quinn. Quinn ailesiyle birlikte 2008 yılında Forbes’in en zenginler listesinde 6 milyar dolarlık servetiyle 164. sıradaydı. 14 yaşında okulu bırakan Quinn 100 sterlin borç alarak çakıl taşı satmaya başladı ve İrlanda’nın en başarılı şirketlerinden birisi haline getirdi. İnşaat malzemeleri, cam yapımı, sigorta, otelcilik ve bankacılık sektörlerine giren milyarder toplamda 8 bin işçi çalıştırıyordu.

Kasım 2011 tarihinde Quinn İngiltere’de iflasını ilan etti ve bu ülke tarihinin en büyük iflası oldu. Birkaç ay sonra İrlanda’da da iflasını ilan eden Quinn bankaların kendisine savaş açtığını iddia etti. Fakat İrlanda Bankası sadece ailesinin aldığı 2 milyar euro’luk krediyi geri istediğini belirtti. Kasım 2012 yılında üç farklı suçtan hapse giren eski milyarder 9 ay sonra çıktı ve BBC’ye yaptığı açıklamada bunu hak etmediğini ve hapishane günlerinin oldukça sert geçtiğini belirtti.

Gösterişli milyarderi bitiren yolsuzluk

Eike Batista ise tüm parasını bir yıl içerisinde kaybetmeyi başardı. Brezilyalı eski milyarder yaptığı açıklamada dünyanın en zengin insanı olmak istediğini belirtmişti. Bu röportaj sırasında 35 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin sekizinci insanı olan Batista servetini çok hızlı bir şekilde kaybetti.

Gösterişli iş adamı ülkesi için önemli bir figürdü. Brezilya polisine otomobil bağışlayan, ünlü bir oteli baştan aşağı yenileyen ve 2016 Rio Olimpiyatları öncesinde önemli bir gölün temizlenmesine yardımcı olan Batista oldukça sevilen bir figürdü.

Petrol şirketinin 2013 yılında iflas etmesi ve 2014 yılında Brezilya ekonomisinin krize girmesiyle milyarder için her şey tersine döndü. Fakat Batista’nın sonunu getiren Ocak 2017 tarihinde ortaya çıkan ve Watergate Skandalı’ndan bile büyük olarak gösterilen yolsuzluk skandalı oldu. Batista’yla birlikte birçok milyarder Brezilya Hükümeti tarafından suçlandı ve ülkenin en yüksek profilli milyarderi suçlamaların tam da ortasındaydı.

2018 yılında 16,5 milyar dolarlık rüşvet verme suçuyla 30 yıl hapse mahkûm edilen Batista bir yıl sonra halen ev hapsindeydi. Hapis hayatı oldukça gevşek geçen eski milyarder sokaklarda yürüyüş yapabiliyor ya da gazetecilere röportaj verebiliyordu. Fakat onun için işler bir türlü iyileşmiyordu. Batista 2019 yılında içeriden sızan bilgilerle ticaret yapmak suçundan 7 yıl boyunca kamu şirketleriyle çalışması yasaklandı ve 134 milyon dolar ceza daha yedi.

Hazıra dağ dayanmadı

“Wildenstein Gelini” ya da “Kedi Kadın” olarak da bilinen Jocelyn Wildenstein farklı görünü nedeniyle herkesin dikkatini çeken bir isimdi. Paper Magazine'e verdiği demeçte, bir ton estetik ameliyat geçirdiğini ve acılı sürecin eski kocası tarafından başlatıldığı, gözlerinin ve elmacık kemiklerinin sahip olduğu İsviçre mirasına bağlı olduğunu söyledi.

Fırtınalı bir boşanma süreci geçirse de bu boşanma davası onu milyarder yaptı. Fransız sanat taciri olan Alec Wildenstein’la 20 yıllık evliliği 1999 yılında biten Wildenstein 2,5 milyon dolarlık boşanma tazminatı aldı. Bu kadar parayı harcamak oldukça zor olsa da Wildenstein bunu başardı. İddialara göre evliyken ayda 1 milyon dolar harcayan milyarder boşandıktan sonra da eski alışkanlıklarına devam etti. 10 milyon doları mücevhere ve 350 bin doları tek bir Chanel elbiseye veren Wildenstein her ay telefona 5 bin dolardan fazla para ödüyordu. Satın aldığı pahalı bir Diego Valezques tablosunun sahte çıkması Wildenstein’ın parasını idare etmekle ilgili sorunlar yaşadığını gösteriyor.

2018'de Wildenstein iflas başvurusunda bulununca "şaşırdı". 6.38 milyon dolarlık borcu arasında avukatlarına 300.000 dolar ve dairesine de 4,6 milyon dolarlık ciddi borçları vardı. Banka hesap bakiyesini 0 dolar olarak listeledi. Sosyal güvenlik kurumlarından aldığı aylık 900 dolardan hayatta kalan Wildensterin ailesinden ve arkadaşlarından yardım aldığı söyleniyor.

Melania Trump’ın itfaiyeciyi öptüğü ortaya çıktı

 

İspanya'da dengeler altüst oldu

 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson baba oldu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)