BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemŞentop: Erdoğan'ın adaylığında hukuken sorun yok----

Şentop: Erdoğan'ın adaylığında hukuken sorun yok

Şentop: Erdoğan'ın adaylığında hukuken sorun yok
28 Mart 2023 - 17:27 www.finansgundem.com

TBMM Başkanı Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı adaylığı tartışmalarına ilişkin, "Sayın Erdoğan'ın ikinci defa adaylığı söz konusudur. Çünkü iki defa adaylık hakkı veren 101'inci madde 30 Nisan 2018'de yürürlüğe girmiştir" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, TBMM'de basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Mayıs seçimlerinde yeniden cumhurbaşkanı adayı olmasına yönelik tartışmalarla ilgili, "Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yapılan itiraz başvuruları gayet normaldir. Bu bir rutindir, herhangi bir kişi de bunu yapabilir. YSK, zaten bir ön önceleme yapıp geçici aday listesi ilan etti. Değerlendirip kararını verecektir" dedi.

''BU KANUN YÜRÜRLÜĞE GİRDİKTEN SONRAKİ OLAYLARA UYGULANACAKTIR''

Daha önce de bu konuyla ilgili konuştuğunu hatırlatan Şentop, bu konuşmaları da Meclis Başkanı sıfatıyla değil, Anayasa Komisyonu'nun o dönemki başkanı olarak yaptığını kaydeden Şentop, "2017 yılının ocak ayında bu görüşmeler yapılmış. Ve orada bunu öngörerek, açıkça bir paragrafı da bu komisyon raporuna koymuşuz. Demişiz ki; 'Bu kanun yürürlüğe girdikten sonraki olaylara uygulanacaktır. Önceki dönemde cumhurbaşkanı seçilenlerin bu kanun kapsamında yeniden 2 defa seçilme hakkı olacaktır' diye de bir hükmü koymuşuz; daha bu tartışmaların esamesi okunmazken. Ben hukukçu olarak bu konuda 2 makale yazdım. Bir tanesi 40 sayfalık, birisi de 60 sayfa civarında bir makale. Kamuoyundaki bütün tartışmaları gözden geçirerek ve onların nerelerde yanlışlar yaptığını bizzat tespit ederek, göstererek bir hukuki tartışma şeklinde makale yazdım. Toplam 100 sayfalık bir şekilde tartıştık. Dolayısıyla bu tartışma bir siyasi tartışmadır, hukuki bir tartışma değildir" diye konuştu.

''HUKUKEN HİÇBİR SORUN YOK''

Hukuken de bu konuya bir açıklık getirmek istediğini vurgulayan Şentop, "Anayasa'nın 101'inci maddesi, yani bir kişinin en fazla 2 defa cumhurbaşkanı seçileceği ifadesi hükmünün bulunduğu madde; 30 Nisan 2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Hukukta kural şudur; bir kanun hükmü, yürürlüğe girdiği tarihten sonraki olaylara uygulanır. Önceki olaylara uygulanmaz. Ve 30 Nisan 2018'den sonra Türkiye'de 1 defa cumhurbaşkanlığı seçimi yapılmıştır. Ve sayın Cumhurbaşkanımız 1 defa aday olmuş ve seçilmiştir. 14 Mayıs 2023'te yapılacak olan seçim, 30 Nisan 2018'den sonraki ikinci seçimdir. Dolayısıyla ikinci defa adaylığı ve seçimi söz konusudur. Bu konuda hukuken hiçbir sorun yok. Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ikinci defa adaylığı söz konusudur. Çünkü iki defa adaylık hakkı veren 101'inci madde, 30 Nisan 2018’de yürürlüğe girmiştir. O tarihten sonraki ikinci seçimi yaşayacağız" ifadelerini kullandı.

AK Parti'den Erdoğan'ın adaylığına yapılan itirazlarla ilgili açıklama

 

YSK, Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'nun adaylık başvurularını kabul etti

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 14 Mayıs tarihi bir yol ayrımı