BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSenaryosu olmayan oyunda Türkiye yok----

Senaryosu olmayan oyunda Türkiye yok

Senaryosu olmayan oyunda Türkiye yok
16 Ekim 2014 - 02:53 www.finansgundem.com

Avrupa'da "Kobani'ye giremeyiz. Can kayıplarını halkımıza anlatamayız. Siz girin" dendiğini belirten Zeybekçi sordu: Benim vatandaşım daha mı ucuz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Kobani'de yaşanan olaylara ilişkin olarak, ''Sonrası söylenmeyen açıkça telafuz edilmeyen projelerde yani senaryosunda olmadığı oyunlarda Türkiye'nin olmasını kimse beklemesin'' dedi. Danimarka Başbakanı'nın "Kobani'ye giremeyiz. Can kayıplarını vatandaşlarımıza anlatamayız" dediğini ve "Siz niye girmiyorsuzun sorusunu yönelttiğini belirten Zeybekçi, "Benim vatandaşım daha mı ucuz? Peki girdik Kobani'ye sonrası..." diye konuştu. 

Zeybekçi Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğinde Türk işadamlarıyla bir araya geldi. Zeybekçi, Irak'ta yaşanan Suriye'de yaşanan problemlerden dolayı kimsenin Türkiye'yi suçlayamayacağını belirterek, ''Niye Kobani'ye girmiyoruz? Kobani'de şöyle olursa böyle olur. Kobani'de bir tek sivil kalmadı, hepsi Türkiye'de. Sadece Kobani'den 200 bin kişi Türkiye'ye geldi. Çarpışmalarda IŞİD örgütü ve diğer taraflarda çarpışanlar var. 2 milyon kişi var bölgeden Türkiye'ye gelen. Türkiye bu insanlar için 4,5 milyar dolar harcama yapmış. Biraz önce görüştüğüm Başbakan Yardımcısı Gabriel Türkiye'deki mülteci kamplarının dünyada gördüğü kampların en güzeli olduğunu söyledi. Bunları sağlıyoruz biz. Bu rakamı söylerken oradan gelen Kürtler, Araplar, Türkmenler bizim akrabamız. Yezidiler aynı coğrafyayı paylaştığımız insanlar bunlar. Sevdiğimize verdiğimizi söylemeyiz ayıp olur'' diye konuştu.

SOMALİ'YE İNGİLTERE'DEN 5 MİLYON PAUND, TÜRKİYE'DEN 400 MİLYON DOLAR

Ekonomi Bakanı Zeybekçi, BM'de Somali ile ilgili bir toplantıya katıldığını ve orada İngiltere Başbakanı'nın Somali'ye 3 milyon paundluk yardımı 5 milyona çıkardıklarını dile getirdiğine dikkati çekerek, ''Bana sıra geldiğinde Somali'ye vatandaşlarımızdan topladığımız para 400 milyon dolar. Hastane yaptırmışız Somali'ye, dünyaya fark ettirmişiz. Türkiye bu anlamda son derece güçlüdür'' ifadelerini kullandı.

Nihat Zeybekçi, Danimarka Başbakanı'nın Kobani ile ilgili olarak ''Biz giremeyiz" dediğini, bunu Almanya'nın da başka ülkelerin de söylediğini belirterek, Türkiye'ye ''Girin Kobani'ye" dediklerine atıfta bulunarak şunları anlattı:

''Neden siz girmiyorsunuz? diyorlar. Onlar vatandaşını kaybettiğinde bunu anlatamayacaklarını söylüyorlar, peki benim vatandaşım daha mı ucuz? Oraya giden tek evladımı hayatını kaybetmesi halinde anasına ne diyeceğim. Hadi girelim, hadi girelim Kobani'ye... Peki sonra bana ikinci adımı söyleyin. Projeniz ne onu söyleyin. Girelim evet tehlikeye girelim, savaşalım. Böyle bir şey olursa da Allah vermesin ama sonrasını söyleyin bana.

Türkiye sonrası söylenmeyen açıkça telafuz edilmeyen projelerde yani senaryosunda olmadığı oyunlarda Türkiye'nin olmasını kimse beklemesin. Nasıl Almanya için vatandaşının hayatı son derece kıymetlidir bizim için Türkiye içinde vatandaşının hayatı kıymetlidir. Türkiye duruşunu böyle devam ettirecek. Algı operasyonunu da farklı şekillerde buralarda devam ettiğini biliyoruz. Birlerin ne yapmak istediğini biz biliyoruz.''

 Zeybekçi, Türkiye'nin IKBY'ye silah yardımı yapıp yapmadığının konusuyla ilgili olarak ta en son süreçte IŞİD'e karşı kullanılmak üzere Türkiye'nin bir desteğinin ya da yardımının değil ancak ihtiyaçları olduğu için bazı ihtiyaçlarının giderilmiş olabileceğini söyledi.

POLİTİKALARIMIZI SAKIN SORGULAMAYIN

Zeybekçi, Irak ve Suriye'de Türkiye'de yaşayan birçok insanın akrabaları olduğunu ve Türkiye'nin politikasının sorgulanmaması gerektiğini vurgulayarak, ''Şundan emin olun: Kuzey Irak'ta Türkmen kardeşlerimizle ilgili politikalarımızı sakın sorgulamayın sakın. Orada fedakarlıklarımızı yaptığımız ekonomik, insani, siyasi katkıları diğer taraftan kendi savunma haklarıyla ilgili yaptıklarımızı sizler çok iyi biliyorsunuz. Orada sakın ola ki Türkiye'yi öyle bir noktaya getirmeyin, zaten bunu yeterince yapanlar var, o tuzağa girmeyin'' dedi.

Türkiye'nin IKBY ile yardımlaşma anlamında çok ilişkisi olduğuna işaret eden Zeybekçi, ''Ekonomik anlamda çok ilişkisi vardır çünkü tek çıkış kapısı Türkiye olan coğrafya. Zorda kaldıklarında defalarca yardım etmiştir ama bu en son süreçte IŞİD'e karşı kullanılmak üzere Türkiye'nin bir desteği, yardımı değil ama ihtiyaçları olduğu için bazı ihtiyaçlarını gidermiş olabilir Türkiye. Orada Kerkük, Musul'un terörize edilmesini Erbil ve Süleymaniye'nin tehdit altında olmasını asla istemeyiz ve gereğini de yaparız. 'Akrabalarımız' diyoruz, bizim oradaki Türkmenler kardeşlerimiz, Kürtler akrabalarımız. Türkiye  yaklaşık 8-10 milyon Kürt'ün yaşadığı bir ülke. Akrabalık bağlarımız var. Urfa'da Hatay'da, Kilis'te o bölgede Arap kardeşlerimiz var içerde akrabaları var. Akrabalarımıza nasıl davranmamız gerekiyorsa öyle davranıyoruz. Herhalde yeterince anlaşılmıştır'' ifadelerini kullandı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)