BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkŞekerbank 60 milyon dolarlık kredi sağladı----

Şekerbank 60 milyon dolarlık kredi sağladı

Şekerbank 60 milyon dolarlık kredi sağladı
19 Kasım 2014 - 17:13 www.finansgundem.com

Şekerbank, EBRD'den ile 60 milyon dolarlık kredi anlaşması imzaladı

Enerji tasarrufunun finansmanı konusunda Türkiye'de üstlendiği öncü rol ile farklı uluslararası finans kuruluşlarından ve fonlarından yabancı kaynak sağlayan Şekerbank, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (European Bank for Reconstruction and Development - EBRD) 350 milyon dolarlık konutlarda enerji verimliliği programı olarak tanımlanan Türkiye Konutlarda Enerji Verimliliği Finansman Kredisi (Turkey Residential Energy Efficiency Finance Facility - TuREEFF) kapsamındam 60 milyon dolarlık kredi anlaşması imzaladı.

Söz konusu programa katılan ilk banka olan Şekerbank, temin edilen krediyle hem bireysel müşterilerine hem de işletmelere enerji verimliliğinde kullanılmak üzere finansal destek sağlayacak.

Konutlarda enerji verimliliği programına katılan ilk banka Şekerbank

Anadolu Bankacılığı misyonuyla sadece bireysel müşterilerini değil çiftçiyi, esnafı, üreticiyi de enerji verimliliği ile tanıştıran Şekerbank, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın Konutlarda Enerji Verimliliği Programına katılan ilk Banka oldu. Şekerbank, konutlarda enerji tüketimini azaltmak amacıyla Türk bankalarına uzun vadeli finansal destek sağlamayı hedefleyen TuREEFF programı kapsamında, Temiz Teknoloji Fonu'ndan (Clean Technology Fund - CTF) 12 milyon dolar, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan 48 milyon dolar kaynak sağladı.

Şekerbank, toplam 60 milyon dolar tutarındaki kredi ile bireysel müşterilerinin enerji verimliliği yatırımlarının yanı sıra, toplu konutlara, binalarda enerji verimliliği sağlanmasına hizmet eden tedarikçilere de finansman desteği sağlayacak.

Önder: "Yabancı kaynağın yüzde 15'i enerji verimliliği yatırımlarına"

Şekerbank Finansal Kurumlar Genel Müdür Yardımcısı Zeki Önder, sürdürülebilir kalkınmanın finansmanı alanındaki uluslararası bilinirlikleri sayesinde, bilançolarındaki yabancı kaynağın yüzde 15'ini enerji verimliliği yatırımlarına finansman sağlamak üzere
edindiklerinin altını çizdi. Önder, "Şekerbank'ın enerji verimliliğini tabana yayma yönünde yaptığı başarılı çalışmalar uluslararası finans çevrelerinde de ilgiyle karşılanıyor. Bu alanda, AB ülkelerinin kalkınma bankalarının yatırımcı olduğu sürdürülebilir enerji finansmanı amaçlı fonlar ile işbirliği içindeyiz. Bu kapsamda nitelikli daha çok yabancı kaynağın girişini sağlamaya devam ediyoruz" dedi.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın Şekerbank'ın önemli bir iş ortağı olduğunu belirten Önder, "Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın Türkiye'deki konut sektöründe enerji verimliliğini finanse etmek için başlattığı TuREEFF programı kapsamında önemli bir kaynaktan yararlanacağız. Şekerbank olarak bu programa katılan ve krediden yararlanan ilk banka olmaktan son derece memnunuz" dedi.

Zeki Önder ayrıca enerji verimliliği yatırımlarına yönelik geliştirdikleri EKOkredi ürünleri kapsamında binlerce konutun yalıtıldığına ve apartman yönetimlerini kredilendiren ilk banka olduklarına da dikkat çekti.

Davey: 'Ev sahiplerini, evlerinde enerji verimliliğini artırmaya teşvik ediyoruz.'

EBRD Türkiye Direktörü Michael Davey ise programla ilgili şunları söyledi: "EBRD olarak, yüksek oranda enerji verimliliği sağlayan evlere yatırım yapmanın getirisinin büyük olduğunu düşünüyoruz. Türkiye genelinde ev sahiplerini, evlerinde enerji verimliliğini artırmaya teşvik ediyoruz. Program dahilinde Şekerbank üzerinden finansman ve danışmanlık hizmetleri sağlanacak olup yakın gelecekte daha fazla yerel bankanın bu programa katılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

EKOkredi ile 59 bini aşkın kişi enerji tasarrufu ile tanıştı…

Şekerbank, enerji verimliliği yatırımlarının uygun koşullarda finanse edilmesi için geliştirdiği EKOkredi ile 2009 yılından bugüne dek enerji verimliliği alanında 560 milyon TL'yi aşkın finansman desteği sağlarken bu sayede 59 bini aşkın kişiyi enerji tasarrufu ile tanıştırdı. 15.8 milyar kilowatt-saat enerji tasarrufu elde edilen, toplamda 3,5 milyon ton CO2 salımı engellenen EKOkredi'nin bir altbaşlığı olan  

EKOkredi Yalıtım ile de bugüne kadar 79 bine yakın konut yalıtılırken, 144 milyon metreküp doğalgaz tasarrufu gerçekleşti.

Enerji verimliliği yatırımlarıyla enerji faturalarında tasarruf

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Temiz Teknoloji Fonu tarafından oluşturulan 350 milyon dolar tutarındaki Türkiye Konutlarda Enerji Verimliliği Finansman Kredisi programı, Türkiye'de konutlardaki enerji verimliliği iyileştirmelerine yönelik yatırımları artıracak ve ev sahiplerinin enerji faturalarında tasarruf yapmalarına katkıda bulunacak TuREEFF, binalardaki yenilenebilir enerji sistemi gelişmelerinin yanı sıra, termal koruma, daha etkin ısıtma, yerel sıcak su tedariki, mekanik havalandırma, klima sistemi, aydınlatma ve su gibi gelişmeleri finanse edecek.

TuREEFF programının 282,5 milyon dolarlık kısmı Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası tarafından, 67,5 milyon dolarlık kısmı ise Temiz Teknoloji Fonu tarafından sağlanacak. Program, konutlarda enerji tüketimini ve dolayısıyla enerji tüketimi faturalarını azaltmak
amacıyla Türk bankalarına uzun vadeli finansal destek sağlamakta, bununla birlikte bankalara ve ev sahiplerine teknik danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Söz konusu danışmanlık hizmeti, 10 milyon dolar tutarındaki Avrupa Birliği ve Temiz Teknoloji Fonu fonlarından karşılanacak. EBRD Türkiye'de faaliyete başladığı 2009 yılından bu
yana ülkede yaklaşık 4 milyar euro tutarında yatırım yapmış ve bu tutarın yarısını sürdürülebilir enerji projeleri için kullanmıştır.

Banka şu anda İstanbul, Ankara ve Gaziantep'teki ofislerinde çalışmalarına devam etmektedir. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)