BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkSEC’ten dev ABD bankasına ESG cezası----

SEC’ten dev ABD bankasına ESG cezası

SEC’ten dev ABD bankasına ESG cezası
24 Mayıs 2022 - 14:50 www.finansgundem.com

BNY Mellon ESG fonları gerekçesiyle 1,5 milyon dolarlık tazminat cezasına çarptırıldı. SEC’ten yapılan açıklamada cezaya konu olan fonların gerekli ESG kriterlerini karşılamadığı belirtildi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) çevresel ve sosyal kriterleri kullanarak hisse seçen fonlar üzerinden yatırımcıları yanlış yönlendirdiği gerekçesiyle dev ABD bankası Bank of New York Mellon’u (BNY Mellon) 1,5 milyon dolarlık tazminata mahkum etti.

SEC’ten 23 Mayıs tarihinde yapılan açıklamada BNY Mellon Yatırım Danışmanlığı Birimi’nin düzenleyici kuruluşa tazminatı ödemeyi kabul ettiği bildirildi. Financial News’in haberine göre cezanın sebebi olarak firmanın Temmuz 2018’den Eylül 2021’e kadar yönettiği ABD yatırım fonlarının çevresel, sosyal ve yönetişim faktörlerinin (ESG) kalite incelemesinden geçmemesi gerekçe gösterildi. BNY Mellon suçlamaları ret veya kabul etmedi.

ABD’nin düzenleyici kuruluşu, ESG yatırımları kategorisine yönelik yatırımların artmasıyla birlikte ESG fonlarına ilişkin iddiaların incelemesini hızlandırıyor.

BNY Mellon’dan yapılan açıklamada, söz konusu altı fondan hiçbirinin belirli sürdürülebilir fon tekliflerinin bir parçası olmadığı belirtildi. Firma, yatırımcı iletişim materyallerini daha kesin ve eksiksiz olacak şekilde güncellediğini söyledi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre son dönemde ESG iddiasında bulunan fonlarda yönetilen miktarların trilyonlarca dolara ulaşmasıyla düzenleyici kurumların da bu yükselen yatırım alanı üzerindeki denetimi de zorlaşmaya başladı. ESG hisse senetlerinin ve tahvillerin neleri kapsadığına ilişkin tek bir tutarlı standardın olmaması bankaların ve varlık yöneticilerinin yeşil yatırım imajıyla göz boyadığı (greenwashing) eleştirilerini de beraberinde getiriyor. Zira asıl amacı dünya için iyi bir yatırım alan oluşturmak olan ESG, eleştirmenlere göre yatırım şirketlerinin kârlılık oranını artırmak için yeni ürünlerini pazarlama taktiğine dönüşüyor.

Sürdürülebilirliğe odaklanan birçok hisse senedi fonu, ESG derecelendirmelerinde iyi puan alan ancak borsaya halihazırda hakim olan Microsoft gibi büyük teknoloji şirketlerinin hisselerini tercih ediyor. Bazı gözlemciler bu tercihlerin çevreye gerçekte ne kadar fayda sağladıklarını sorguluyor.

Geçtiğimiz yıl Wall Street Journal'da Deutsche Bank'ın varlık yönetimi kolu olan DWS'nin sürdürülebilir yatırım hamlelerini abarttığına ilişkin haberler paylaşılmıştı. Bunun üzerine harekete geçen SEC ve ABD federal savcılarının soruşturmaları halen devam ediyor.

ABD’nin düzenleyici kuruluşu bu tür suistimallerin engellenmesi için vites yükseltmeyi de sürdürüyor. SEC'in uygulama birimi Mart 2021'de İklim ve ESG Görev Gücü oluşturdu.

ESG yatırımlarına ilişkin tartışmalar, Tesla CEO'su Elon Musk'ın yakın zamanda yaptığı açıklamalarla birlikte yeniden manşetlere taşındı. Elektrikli araç devi Tesla kararının S&P Dow Jones’un ESG endekslerinden çıkarılması kararının ardından Elon Musk ESG’yi “çirkin bir aldatmaca” olarak nitelendirmişti. Firmasının emisyon stratejileri, çalışma koşulları ve düzenleyici kurum soruşturmaları sonrasında ESG endeksi dışına itilmesinin ardından Elon Musk dünyanın en büyük petrol şirketlerinden biri olan Exxon’un endeksin ilk 10 sırasında olmasını eleştirmişti.

Bu arada, geçtiğimiz günlerde İngiltere bankası HSBC, yatırımcıların iklim değişikliği konusunda endişelenmelerine gerek olmadığını ve siyasilerin riskleri abarttığını savunan üst düzey bir yöneticinin pozisyonunu askıya aldı. Financial Times’ın haberine göre bankanın ayrıca yakın zamanda yaptığı bir reklam kampanyasıyla müşterilerini ESG konusunda yanlış yönlendirildiği iddia ediliyor.

HSBC’nin ‘çevreci’ reklamına ceza geliyor

 

Avrupa’da ESG fonlarına talep yarı yarıya düştü

 

Bankalara ESG standardı getirmek ne kadar doğru?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)