BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaSeçim sonrası piyasaların yönü ne olur?----

Seçim sonrası piyasaların yönü ne olur?

Seçim sonrası piyasaların yönü ne olur?
24 Şubat 2019 - 08:45 www.finansgundem.com

Milliyet'ten Zeynep Aktaş, seçim sonrası piyasaları etkileyecek olası senaryoları analiz etti. Zeynep Aktaş'ın o haberi:

Seçim sonrası piyasa senaryoları bugünden yüksek volatiliteye işaret ediyor. Bununla birlikte sinyaller uzun sürecek bir düzeltme içerisinde olduğumuzu gösteriyor.

Piyasalar 31 Mart’ta gerçekleşecek seçimlere kilitlenmiş durumda. Yatırımcı cephesinden bakıldığında alınan pozisyonlar ağırlıklı olarak dövizi işaret ediyor. Eylül ayının yedisinden bu yana yurtiçi yerleşik yatırımcılar döviz pozisyonlarını artırıyor. Gelişmeler yatırımcıların döviz kurlarında yukarı hareket beklentisini güçlü tuttukları yönünde.

Fiyat hareketleri ve grafikler geçtiğimiz yıl yaşanan büyük dalgalanmanın etkisinin zayıflamakla birlikte devam ettiğini gösteriyor. Yaklaşık iki yıla yayılabilecek bir düzeltme hareketi içerisindeyiz. Dolar kuru, borsa ve faizlerin seyrinde bu düzeltmenin tamamlamasının ardından ancak bir normalleşme süreci yaşanabilecek. Seçim sonrasında  “finansal istikrar”ı sağlamaya yönelik atılabilecek tüm adımlar piyasalar için olumlu olacaktır. Bu da mevcut yatırımcı algısının değişmesini sağlamaya imkan tanıyabilecektir.

Para geldi-gitti

Öte yandan International Institute of Finance (IIF)’e göre ocak ve şubatın ilk haftasında gelişmekte olan ülkelere giren taze para 2018’in ilk çeyreğini aştı. Gelişmekte olan ülkelerdeki hisse senetleri ocak ayında 18 milyar dolar çekti, bunun 9,2 milyar doları Çin’e gitti.

Gelişmekte olan piyasalarda hisse senetleri ve tahvillerin toplamı ocak ayında 51,1 milyar dolarlık fon çekti. Küresel piyasalara böyle bir para girişi gerçekleşirken Türkiye’de hisse ve tahvillere para girişi ocak ayında 630 milyon doları buldu. Bunun 1 milyar 65 milyon doları hisse senetlerine yöneldi. Tahvilden ise 435 milyon dolarlık para çıkışının gerçekleşmesi toplamda 630 milyon dolarlık bir para girişine neden oldu. 630 milyon dolar bile Borsa İstanbul’un 87 binlerden 100 bin seviyesinin üzerine çıkmasına yetti.

Şubat ayının ikinci ve üçüncü haftasında ise para çıkışı söz konusu. Hem hisse senetlerinden hem de tahvilden para çıkışı yaşanıyor.

İki haftada toplam 477 milyon dolarlık para çıkışı gözlendi. Bununla birlikte şubat ayının birinden itibaren yabancı payında da bir gerileme var.

1 Şubat haftasında yüzde 66,01 olan yabancı payı 8 Şubatta 65,89, 15 Şubat’ta 65,66, 18 Şubat’ta 65,69 oldu. Şimdilik yüzde 65’in üzerindeki seyir korunuyor. Borsadaki yabancı payı öncü bir gösterge. Gerilemeye başlama eğilimini ise olumsuz değerlendirmek gerekiyor.

Risk primi yükseldi

Bir diğer önemli gösterge de Türkiye’nin risk primi. Onda da yükseliş görülüyor. 5 Şubat’ta 287 seviyesinde bulunurken 8 Şubat’ta 306’ya yükseldi. 21 Şubat’ta da 310 seviyesinde bulunuyor.

Borsada olumlu seyir

Risk primindeki bu yükseliş aynı zamanda sıkıntılı bir durumun varlığına işaret etmekte.

Gözlenen olumsuz sinyallere rağmen borsada teknik olarak olumlu seyrin korunduğunu söylemek ise yanlış olmayacaktır.

Halihazırda endeks kısa ve orta vadeli ortalamaların üzerinde bulunuyor. Bu nedenle yükseliş seyrini sürdürüyor.

Fakat momentum 100 seviyesinin altına gerileyerek 98’e düşmesini ivme kaybı olarak değerlendirmeli. Bu hafta ivme kaybının devam edip etmediğini takip edeeğiz.

Göstergelerde baskının sürmesi halinde seçime piyasaların daha agresif fiyatlarla girmesi gündeme gelecektir.

PAY PİYASASI NEDEN ÇOK DALGALANIYOR?

Hisse senetleri piyasasında değişen yatırımcı algısı, “al-sat” işlemcilerinin artmasına yol açarken yatırımcı profilinde de değişime neden oluyor. Borsadaki trendleri incelediğimizde 2012 yılında yabancı yatırımcının 432 gün olan elde tutma süresinin 2018 sonunda 142 güne gerilediğini görüyoruz. Aynı dönemde yerli yatırımcının 43 gün olan elde tutma süresi 35 güne geriledi. 

Hisse senetlerini elde tutma sürelerinde özellikle yabancılarda yaşanan bu değişim daha yakından incelendiğinde nedeninin değişen yatırımcı tipolojisi olduğunu görmekteyiz. 2012 yılında ABD, İngiltere ve Avrupa merkezli uzun vadeli yatırım fonları Türkiye’ye ilgi gösterirken 2018’e geldiğimizde yine ABD ve İngiltere’nin payını koruduğu görülmekte. Ancak toplam içerisindeki sayılarına düşüş var. Avrupalı fonların sayısı azalırken yerine ise Rus, Katar, Cayman Adaları merkezli fonlar geldi. Bu fonların da uzun vadeli perspektiften ziyade daha kısa vadeye yöneldikleri gözlenmekte. Bu da kârı elde ettikleri noktada satıp başka kârlı piyasalara yönelmelerine yol açmakta.

PİYASALARIN YÖNÜ

Makro verilerdeki bozulmaya rağmen, sıcak para hareketleriyle piyasaların düzeltme sürecinde olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Söz konusu durum seçim sonrasında da devam edeceği yönündeki işaretler dikkat çekiyor. Son sinyaller ise para girişinin çıkışa dönmeye başladığını gösteriyor.

BIST 100 Endeksi için yüzbinlerin taban; dolar kuru için 5,00 TL’nin altına çok kısa sarkma olsa da 5,20 liranın dip; faizlerin ise yüksek seyrini sürdürme olasılığı hayli güçlü. Seçim sonrasında piyasalara net mesajlar verici adımların atılması fiyat hareketlerindeki olumsuz bir dalgalanmayı engelleyecektir. Türkiye’de daha öngörülebilir fiyatlamaların yaşandığı bir süreç başlayabilir. Elbette ağustos kur şokunun yaşandığı süreçte yaşanan tecrübeler unutulmazsa çok daha rahat bir ortamda normalleşme süreci yaşanabilir. Gelişmekte olan ülkelerden ciddi bir para çıkışı yaşanmadıkça trend, piyasalardaki olumlu fiyatlamalardan yana.

ETİKETLER :
YORUMLAR (28)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ben 24 Şubat 2019 22:37

    Rus ve katar ın artma sebebi Finansbank ve deniz bank hisse fiyatı gerçegi yansıtmıyor. Son aylarda yabancı payını artıranda bu iki hissenin fiyatı

  • Osman24 Şubat 2019 21:51

    Türkiye borç tuzağına çekildi büyük altın gaz petrol elmas rezervi bulmazsa işi kolay değil sıcak para ve yabancı borç verenler hep daha fazlasını isteyecek

  • Günaydın hayırlı 24 Şubat 2019 21:18

    Mazot alıp tarlayı ekemez hale getirdiniz çiftçiyi hala konuşuyor Tayyip verdiğin destek Sadaka olur oy yokkkk

  • abdullah 24 Şubat 2019 23:35

    mazot parasıyla mazot alan ahlaklı çiftçi kaldı mı acaba. tarlasına domates hıyar biber buğday eken var mı ekmeğini fırıncıdan almayıp kendi yapan köylü kaldı mı ki herkes zengin olmuş hazırdan yiyor. yabancılar gelip ülkemizde kolayca iş buluyor. bizlerde yattığımız yerden neden yabancılar çalışıyormuş muşda suriyeliler niye gelmişmişde .. sen yan gelip yatarsan bu memleketin işleri kalır mı sanırsın birileri gelip bu işleri yapar bize de seyretmek kalır.

  • Misafir 24 Şubat 2019 20:22

    Bu A K P inşaattan başka hiç bir bildikleri yok. O da yandaşlarını zengin etmek için. Reis bu sefer panikledi. O da gerçekleri görüyor konsolidasyon konsolidasyon deyip duruyor devamlı anket yaptırıyor. Vallahi millet tokatı kime atacak belli olmaz.

  • ARSLAN24 Şubat 2019 20:00

     NE  KIRIZINDEN  BASEDIYORSUNUZ    ARKADAS  LARIN  SOYLEDIGI  SEYLER   1990  TURKIYESINE   BAKSINLAR  OZAMANLARI  KIRIZIN   DANISTASI  VARDI  BILIYORUM  CUNKU  YASADIM

  • Misafir24 Şubat 2019 19:13

    Millet saatlerce soğan patates kuyruğunda bekliyor yine Gidip bu adamlara oy veriyor kardeşim.bu millete Müstehak beter olun belki uyanırsınız

  • abdullah24 Şubat 2019 23:38

    patates kuyruğunda beklemesinde chp li hdp li hal komisyoncularına pazarcılara kazıklansın mı? fırsatçılara boyun mu eğsin herkes menfaati için hayırdır sen ne için...

  • Broker 24 Şubat 2019 19:11

    Yalnızca iyi Parti ve CHP yi karalayarak bu milletten bu sefer oy alamayacaksınız. Işsizlik patlamış, üniversite mezunlarının bile yarısı işsiz, Tarım,Hayvancılık bitmiş, ekonomi duvara vurmuş, yalnızca muhalefete çamur atarak artık oy alma devri bitti. 16 senedir bu ülkeyi sanki kendileri değil de CHP yönetiyor...

  • Kara Murat 24 Şubat 2019 17:50

    Mevcut ekonomik durum ve işsizlik sandığa yansıyacaktır. Projelerin yarışması gerekirken genel secim havasında geçiyor. Gerçi projesi olmayan büyükşehir adayları da var.

  • erdi24 Şubat 2019 16:22

    Borsa 2 sene 87000-105000 arasında gider gelir.

  • Burhan Keskin 24 Şubat 2019 15:19

    Sert bir satış bekliyorum açık ve net 206 bine çıkar en fazla

  • Mehmet 24 Şubat 2019 15:17

    Ekonomi cok kötü. Sooğan patetes nober patlıcan domates kaç lira olmuş. Kadınlar cöpten yiyecek topluyor.evde ki herkeste cep telefonu var. Ama faturaları ödeyemiyor. En son telefonları alamıyoruz. İki yıldır aynı cep telefonu ile idare ediyoruz. Benzin pahalı evde iki araba var benzin alamıyoruz. Marka ayakkabılar cok plakalı elbiselerle öyle. Ama avm ler de alıyoruz. Bir ev almıştık ikincisine bakarken dolar yukseldi ne yapsak bilmiyoruz. Faize i yatırsak dolara ı. Herkes dolar alıyor. Rekor kırmış hane halkı dolar mevduat hesabı piyasada para yok. Ne yapsak bilmiyoruz. Aç kaldık aç. Bu dış devletler neden bu kadar bize iyi davranıyorlar. Bak her yerden hukumeti destek veriyorlar. Buna rağmen hiç Bi sey yapmıyor hukumet. Yazık oy moy ok.

  • Adsız24 Şubat 2019 15:47

    Gözün doysun

  • Pala24 Şubat 2019 13:53

    Ahlaksızlık zirve yapmış durumda. Hükümetin tv lerinde star, atv bile dogru6 düzgün dini program yok

  • Onur24 Şubat 2019 12:37

    Seçim sonrası kriz ortaya çıkar. Ötv indirimleri bitecek doları baskılamaları bitecek. Seçim öncesi oy almak için yapılan para pompalama bitecek ve krizi masaya yatıracaklar. Faiz inse dolar hortlayacak. İnmese enflasyon artmaya devam edecek. Yay gerildikçe geriliyor. Satacak fabrikada kalmadı.

  • Adsız24 Şubat 2019 15:49

    Onur ekonomiden hiç anlamıyorsun

  • Vatandaş 24 Şubat 2019 15:41

    ns borçlanma ve borç ödeme diye bir döngü var.. Arkadaşın dediği hemen olmayacak ama borçlanma faizleri arttığı içimin önce bütçe açığı artar sonra daha pahalıya borçlanılır sonra 1 seneye kalmaz yine başa döneriz ;)

  • ns24 Şubat 2019 14:53

    bu söyledikleriniz olmasa ne yapacacaksınız çok merak ediyorum.   

  • Uğur24 Şubat 2019 11:24

    Millet işsizlikten intihar ediyor haber yapılmıyor. Krizin boyutu çok büyük. Ger dönüşü olmayan parayı piyasaya pompalayıp seçim öncesi hastayı iyi göstermeye çalışıyorlar.

  • Adsız24 Şubat 2019 15:50

    Uğur saçmalama

  • Vatandaş 24 Şubat 2019 15:39

    Beyaz eşya satışı ve araba satışı düşüş devam ediyor nasıl rekor kırmış ? Bayiden araba sordum adam sıfır arabayı şuan ikinci el fiyatına veriyor sence satış iyi olsa bunu yapar mı ?

  • CAN 24 Şubat 2019 12:15

    SABAH KOTON MAGAZASINA GİRDİM ÇILGINCASINA MİLLET ELBİSE ALIYOR ÇARŞIYA PAZARA ÇIKINCA MİLLET ALIŞVERİŞTE SIRA BEKLİYOR ASLINDA İDARELİ OLMAK LAZIM HAR VURUP HARMAN SAVURANI GÖRÜNCE ŞAŞIRIYORUM ÜSTELİK ARABA SATIŞLARINDA REKOR KIRILMIŞ NASIL BİR KRİZ VARMIŞ ANLAYAMADIM.

  • KALKAN24 Şubat 2019 11:11

    Maddi durum kötü ama manevi durum felaket. Ahlaksızlık, rüşvet, yalancılık, şiddet grafiklerini de cizseniz. Yeni son 16 yılda yetişen nesil defolu

  • emirhan064625 Şubat 2019 00:07

    20 yıldır yetişen nesil türkiyenin en güzel nesli buda türkiyeninin %45- 50 si bozuk olan öncesi olabilir belki onlarda ya ölüp temizlenecek yada toplumda iyilik çoğalınca kaybolup gidecekler Allah herkese hidayet nasib etsin.

  • abdullah 24 Şubat 2019 23:52

    16 yıl önce doğan lar  orta okulu yeni bitirdi 6 yıl daha geçerse 16 yıllık iktidarı suçlayabiliriz belki şimdiki nesil imam hatiplerde eğitim verilemeyen zamanların nesli gürüzlerin alemdaroğluların teziçlerin kanadoğlu gibilerin mağdur ettiği nesiller. din eğitiminin müslümanca yaşamak isteyenlerin engellendiği nesil...

  • Mahallenin delisi24 Şubat 2019 15:38

    Doğru söze niye olumsuz oy verirsiniz yalan mı ? Haberlere de okullarda yaşananlar da mu yalan ? Hep pisliği halının altına gizleme mantığıyla hareket ettiğimiz için bu halde değil miyiz ?

  • KILIÇ24 Şubat 2019 10:24

    TÜRKİYE YERİNDE DURUYOR KARA TABLOYA GEREK YOK İNSANLARIMIZI SORGULAMAK LAZIM ÖYLE BİR DEVİRDE YAŞIYORUZKİ İNSANLAR ZALİM OLMUŞ KARŞISINDAKİNİ SENDE PARA PARA YİYECEK AGIZ YOK VER ORAYI BEN NASIL YERİM GÖR DEVRİ GİBİ DÖNEM YAŞIYORUZ ALLAH BU ZALİMLERE FIRSAT VERMESİN.