BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSeçim mevzuatı değişiyor! Nakiller sınırlandırılıyor----

Seçim mevzuatı değişiyor! Nakiller sınırlandırılıyor

Seçim mevzuatı değişiyor! Nakiller sınırlandırılıyor
23 Nisan 2019 - 09:38 www.finansgundem.com

AK Parti yeni bir seçim mevzuatı hazırlığına başladı. Değişiklikle seçimlere altı ay kala seçmen kütüklerinin yer değiştirilmesi mümkün olmayacak.

AK Parti, İstanbul seçimlerinde gelişmekte olan aksaklıklardan yola çıkarak, çevrede sandık kurullarının oluşumunda orada usulsüzlükler ve kanuna aykırılıkların diğer seçimlerde de tekrar etmemesi için seçim seçiminde yapılması gerekiyor. 

AK Parti, geçen yıl gündeme gelen 'seçim mevzuatı ve ilgili yasa yasa' hazırlığını raftan indirme kararı aldı. 31 Mart'ta yapılan mahallî seçimlerinde çıkan açıklıklar ve aksaklıklar açıkken, bir dahaki seçime kadar yeni bir seçim mevzuatı hazırlanacak. Edinilen sıralamasına göre, AK Parti'nin seçim hukuku konusundaki uzman milletvekillerinin açık havada yönettiği yerlerde seçim seçiminde radikalleşmiş atılacak.

NAKİLLER SINIRLANDIRILACAK

AK Parti'nin hazırlanmasına göre hazırlığa göre, seçerliliği seçmen göçünün engellenmesi için yeni kurallar getirilmesi hedefleniyor. 31 Mart seçimleri odada, İstanbul'da 200 kişi fazla kişi, akrabasına veya tanıdığına oy vermek istiyor, seçmen kütüğünü Türkiye'nin değişik illerine taşımıştı.

AK Parti kurmayları, yer değiştiren seçmenlerin büyük bölümünün kendi seçmeni oldugunu belirlendi ve oldu. AK Parti Kaynakları, “içinde, seçimlerde 6 ay veya belli bir süre kala seçmen kütüklerinin yer önekte edilebilir. Seçmen, sürekli yaşadığı yerde hizmetlerinden faydalanıp, seçim zamanı gidip başka yerde oy veriyor. Böyle bir şey olmamalı ”değerlendirmesini yaptı.

SANDIK KURULU LİSTELERİ 

AK Parti'nin hazırlığı hazırlık noktasında en önemli planlama ise sandık kurullarıyla ilgili olacak. İstanbul seçimlerinde, sandık kurullarında 20 bine yakın memur olmayan üye belirlendi. AK Parti kurmayları, “Sandık kurullarının kimlerden oluşuğuna yönelik liste siyasi partilere verilmiyor. Ama YSK'nın seçim takviminde sandık kurullarına itiraz süreci geldi. Bir listeye nasıl itiraz edeceğiz? Politika düzenleme ile sandık kurullarının listesinin siyasi partilere verilmesinin önü yapılmasını istiyor ”dedi.

AK Parti, 31 Mart seçimleri ayarla ve İstanbul seçimleri ile ilgili tartışma tartışmasından sonra il-ilçe seçim kurullarının yanı sıra, YSK'dan sandık kurullarının kurulmasını talep edebilir, ancak bu talebiyle olumlu cevap alamamıştı. AK Parti kurmayları, “Sandık Yönetim Kurulu Listeleri siparişi verilemediği için İstanbul'daki 31 bin 280 sandığa ait tutanakların planlama imzaları tek tek bulma edip, kurulların kimlerden yapıldıuğuna ancak böyle ulaşabildik. 20 bine yakın sandık kurulu, kanuna aykırı olarak görevlendirildiğini de bu yolla yaptığımızı hatırladım ”dedi.

DÖRT SANDIĞA DÖRT ZARF 

İlk defa bu seçimlerde uygulanan tek zarf ilkesinin de seçmenin kafasını karıştırdığını belirten AK Parti kurmayları, yapılacak değişiklikle tüm pusulaların aynı zarf ve aynı sandıkta kullanılması uygulamasından vazgeçileceğini dile getirdi.

Bu kapsamda, yerel seçimlerde dört ayrı pusulanın (belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclis üyeliği ve muhtarlık) dört ayrı zarfta ve dört ayrı sandıkta kullanılması için düzenleme yapılacak. AK Parti kurmayları, İstanbul’da geçersiz oyların büyük bölümünün ‘Tek zarf’ ilkesinden kaynaklandığını tespit ettiklerini söyledi. 

ÜÇ SEÇİM BİRLİKTE YAPILSIN

AK Parti kaynakları, 30 Mart 2014 varsayılan yerel seçimlerden bu yana son 5 yıllık Bugün 7 temmuz sandık kurulduğuna dikkat çekerek, bunun yanı sıra seçmenlerin doğasında kentsel alanlarda gidilecek 'yorucu bir süreç' içinde dikkat çekiyor. Bu kapsamlıda AK Parti'nin Cumhurbaşkanlığı, milletvekilliği ve yerel seçimleri bir arada yapılabiliyorsa de tartışmaya açmasıydı. (Yücel Kayaoğlu / Türkiye Gazetesi)

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)