BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSeçim barajı düşürülüyor----

Seçim barajı düşürülüyor

Seçim barajı düşürülüyor
12 Şubat 2021 - 09:16 www.finansgundem.com

AK Parti ve MHP’nin yüzde 10 olan seçim barajını düşürmeye yönelik bir çalışma içerisinde olduğunu bugünkü köşesine taşıyan Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi'nin aktardığına göre seçim barajında iki alternatif uygulanabilir.

AK Parti ve MHP’de, seçim sistemi ve siyasi partiler yasasıyla ilgili çalışma yapıldı. Peki bu çalışmalardan nasıl bir sonuç çıktı? Abdulkadir Selvi bugünkü köşesinde bu konuyu yazdı.

İşte o yazı:

Seçim yasasıyla ilgili çalışmalarda en çok seçim barajı merak ediliyor. Türkiye’nin 12 Eylül ürünü olan yüzde 10 barajından kurtulması gerekiyor. Yüzde 10 olan seçim barajının yüzde 5 ya da 7’ye düşürülmesi düşünülüyor. Bu konuda tercih, liderlere bırakılacak. Erdoğan ve Bahçeli’nin tercihine göre yüzde 7 ya da 5 esas alınarak çalışılacak.

Partiler artık seçimlere ittifaklar halinde giriyor. İttifak yüzde 10 barajını aşınca, ittifak ortağı partiler de barajı aşmış oluyor. İttifaklarla seçim barajı fiilen ortadan kalkmış oluyor. Yüzde 10 seçim barajı, baraj sorunu yaşayan partileri ittifaklara girmeye teşvik ediyor.

Yüzde 10 seçim barajı ittifaklar için uygulanıyor. Bir de ittifaka girmeden kendi başına seçime giren partiler için geçerli oluyor. Örneğin, HDP ittifaklara girmedi ama 24 Haziran 2018 seçimlerinde 11.7 oranında oy alarak barajı aşmayı başardı.

İttifak halinde seçime giren partiler açısından yüzde 10 seçim barajı ittifakın tamamı için uygulanıyor. Cumhur ittifakı ya da millet ittifakının aldığı toplam oy oranı Türkiye genelinde yüzde 10 barajını aştıysa, ittifaka giren partiler barajı aşmış sayılıyor.

ALTERNATİF NE?

Seçim barajı konusunda alternatifli iki öneri var.

Seçim barajı yüzde 5 ya da 7’ye düşürülsün. Yeni baraj hem ittifaklar için hem seçime kendi adına giren partiler için uygulansın.

Bu önerinin iki sonucu var: Yüzde 5 ya da 7’yi aşacağını düşünen partiyi ittifaka girmeye mecbur bırakmamak. Ama asıl ikinci bir yönü daha var. O da yüzde 1 ya 1.5 seviyesinde dolaşan partilerin üçüncü bir ittifak oluşturmasının önünü açmak.

Ama bir ikinci bir alternatif daha var. Bu öneri de ittifak için değil, ittifaka giren partiler için barajın uygulanması önerisi. Bir siyasi parti ittifaka girmeden seçime girerse, baraj yüzde 5 ya da 7 olsun. Ama ittifaka giriyorsa arada bir fark olsun. İttifaka girmeyi tercih edenler için baraj yüzde 10 ya da 12 olarak uygulansın.

Anayasa Mahkemesi, Türkiye milletvekilliğini iptal etti ama bir öneri de 100 ya da 150 milletvekilinin Türkiye genelinde alınan oy oranına göre dağıtılması. Burada yurtdışından alınan oylar nasıl oransal olarak dağıtılıyorsa, 100 ya da 150 milletvekilinin de Türkiye genelinde alınan oylara göre paylaştırılması öneriliyor.

YSK, seçimlere girme yeterliliğine sahip partileri açıkladı

 

Seçim barajı değişecek mi?

 

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ12 Şubat 2021 16:40

    Bence milletvekillerin menfaati olunca, maaşlarına zam olunca kuzu ile kurtlar bile hepsi birden nasıl ise kuzu oluyorlar.Hep kendilerinin menfaatlerini düşünerek bunu yaptıklarını düşünmekteyim.bakınsene chp de Tekirdağ da milletvekilliği dede den toruna geçiyormuş bu padişahlıklarda bile yoktur.

  • Osman12 Şubat 2021 18:35

    Ali haydar denen zavallı HADI ORDAN BURADA bir ahmet ozbir DENEN trol vardı ONUN yerini almış gibisin çamur at izi kalsın türünden ülke batakta

  • Bika12 Şubat 2021 16:01

    Baraj, 19 yıldır indirilmeliydi de muhalifler ittifak kuruyor diye barajı indirmek istiyorlar.

  • Huk12 Şubat 2021 14:52

    Ülkede demokrasinin gelişmesi için koalisyonlar şart. Tek güç yçnetsel despotizmi, hukusuzluk ve ekonomik yolsuzlukları üretiyor, sosyal adaleti mahvediyor.

  • Gers12 Şubat 2021 14:50

    Secim barajı %5 olmalı. Oylar 2 hafta boyunca sadece ilçe merzlerinde bir secim odasında kullanılmalı. Köy mahalle gibi yerlerdeki hakşm güçlerin sosyal baskıları ortadan kalkar.

  • FİNANSŞÖR12 Şubat 2021 11:50

    bence düşürülmeli bilakis % 20 olmalı çünkü milletvekilleri dede den toruna kalan bir meslek oldu.hemde liste başı yazılarak garanti illerden asırlardır sırtlarını devlete yaslıyorlar.çalışan parti ve iyi işler yapan partiler iktidara gelir ise ülke kazanır.

  • EKRİST12 Şubat 2021 10:52

    oyumu chp ye veriyorum 10 kere oldu yine de başlarındaki basiretsiz başkan ve ekibinden dolayı bir seçimdemi kazanamazsın arkadaş.seçilmeme dünya rekoru chp nin elinde imiş.İyi olur chp, hdp ve iyi parti hiç olmaz ise seçim barajına takılmazlar.ömür boyu milletvekilliklerini korumuş olurlar.ne güzel bir hayat değil mi.sırtını devlete daya garabinlarda dayanabilirse dayansınlar. :-*  :o)  :o)  :o)  :o)  :o) 

  • Ramazan 12 Şubat 2021 18:38

    Ekristt denen zavallı güldüm gülüyorum yorumuna SENIN GIBI trol tosuncuklarin yeri CHP olamaz CHP dürüst ilkeli dini siyasete alet etmeyen halkının menfaatleri için HAREKET EDEN parti hadi irdan

  • TC 12 Şubat 2021 15:03

    Oyu CHP yemiş. İnandık bizde 😁

  • Yüksel acar12 Şubat 2021 10:46

    Mhp %5 veya 7 alacağı için böyle bir düzenlemeye gidiliyor.Sizde hemen iyi niyetli bir çalışma olarak görmeyin..

  • Bunlar Laf12 Şubat 2021 14:15

    Arkadaşım mevcut düzende zaten ittifak yüzde 10u geçince ittifak içi olanlar da barajı geçmiş oluyor. Bu düzenleme ile Herkes iki ittifaktan birine girmekten kurtulacak üçüncü dördüncü ittifaklarda oluşabilecek 

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ12 Şubat 2021 12:00

    Öyle yapıyoruz beğenmiyorsunuz.böyle yapıyoruz begenmiyorsunuz.ne emmeye ne gömmeye geliyorsunuz arkadaş.(Ata Sözüdür)sizlere kendimizi nasıl ispat edebiliriz.aslında % 20 baraj olmalı bana göre.