BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSebze ve meyvede zam uyarısı----

Sebze ve meyvede zam uyarısı

Sebze ve meyvede zam uyarısı
23 Ekim 2022 - 17:31 www.finansgundem.com

ATB ve ATAK Başkanı Ali Çandır sebze-meyve fiyatlarında yükseliş görüleceğini açıkladı.

Son 18 aydır rekor kırmaya devam eden tarımsal girdi fiyatları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan ATB ve ATAK Başkanı Ali Çandır, önümüzdeki dönemde mevsim etkisine bağlı olarak sebze-meyve fiyatlarında yükseliş görüleceğini dile getirdi.

Tarımsal Girdi Fiyatları Endeksinin (Tarım-GFE) aylık yüzde 1,64 ve yıllık yüzde 135,06 ilan edildiğini belirten Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Başkanı Ali Çandır, “Bu rakamlar, aylık düzeyde 2018 yılı Ağustos ayı hariç rekor olurken yıllıkta ise son 18 aydır olduğu gibi yine rekor kırmaya devam etmiştir. Geçtiğimiz Mart ayında yüzde 105,70 ile üç haneli olarak açıklanan yıllık tarımsal girdi maliyetleri enflasyonu, o tarihten bu yana artarak yüzde 135,06 rakamına ulaşmıştır” dedi.

Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ağustos ayı Tarımsal Üretici Fiyat Endeksinin ise (Tarım-ÜFE) aylık yüzde -4,34 ve yıllık yüzde 142,42 olduğunu belirterek, “Tarımsal faaliyetlerde bulunanlar açısından son bir yıllık eğilim sürekli sektörün aleyhine seyrederken Nisan, Mayıs ve Temmuz aylarında üretici lehine bir durum yaşanmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos ayında ise durumun yeniden üretici aleyhine döndüğünü belirten Çandır, “Yüzde -4,34'lük aylık düşüşe karşılık yüzde 1,64'lük aylık maliyet artışı ile üretici kayıp yaşamıştır. Yıllıktaki yüzde 142,42'lik üretici fiyatı artışına karşılık yüzde 142,28'lik bir girdi maliyeti artışı olmuştur. Önümüzdeki aylarda bu eğilimin devam etmesi, üretici kesimi için kayıpları artıracaktır” şeklinde konuştu.

‘GEÇMİŞTEN GELEN MALİYET YÜKÜNÜ TAŞIMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Çandır, Ağustos ayında açıklanan aylık yüzde 2,41 ve yıllık yüzde 143,75 düzeyindeki yurtiçi üretici enflasyonu ile aylık yüzde 2,64 ve yıllık yüzde 118,94 düzeyindeki yurtdışı üretici enflasyonunun, tarım sektörünün geçmişten gelen maliyet yükünü gelecekte de taşımaya devam edeceğini gösterdiği kaydetti.

‘MALİYET ARTIŞLARI TÜKETİCİYE YANSITILAMIYOR’

Ağustos ayında TÜFE'nin aylık yüzde 1,46 ve yıllık yüzde 80,21 ilan edildiğini anımsatan Çandır, “Tüketici taraftaki işlenmemiş gıda enflasyonu ise Ağustos'ta aylık yüzde -2,20 ve yıllık yüzde 79,51 düzeyinde ilan edilirken yaş meyve sebze enflasyonu ise aylık yüzde -6,31 ve yıllık 50,85 olarak ilan edilmişti. Tüketici taraftaki bu rakamlar, üreticilerin maruz kaldığı maliyet artışlarını yarıdan daha az tüketiciye yansıtabildiğini göstermektedir” dedi.

‘FİYATLARDA YÜKSELİŞ YAŞANMA İHTİMALİ VAR’

Haziran ve Ağustos aylarındaki aylık düşüşlerin, sonbaharla birlikte yerini yükselişe bırakacağını söyleyen Çandır, “Önümüzdeki dönemde, tarla ürünlerinin hız kesmesi ve örtüaltı üretimin henüz hasada geçmemesi dolayısıyla sebze fiyatlarında mevsimsel bir yükseliş yaşanma ihtimali bulunmaktadır” değerlendirmelerini yaptı.

231 milyon dolarlık kuru meyve ve mamulleri ihracatı

 

Meyve ve sebze stokçuluğuna çözüm: 'Yeni Hal Kayıt Sistemi'

 

155,2 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)