BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiSayıştay’dan konut kredilerinde balon uyarısı----

Sayıştay’dan konut kredilerinde balon uyarısı

Sayıştay’dan konut kredilerinde balon uyarısı
01 Ekim 2021 - 08:14 www.finansgundem.com

Rusya’da kredilere yönelik tedbirlerin hayata geçirileceği bir dönemde Sayıştay, konut kredisi piyasalarının Merkez Bankası tarafından izlenmesi gerektiği konusunda uyardı

Rusya hükümetinin 2020 yılı federal bütçe uygulamasına ilişkin raporunu kamuoyuyla paylaşan Rusya Sayıştay Başkanlığı, konut piyasalarında balon oluşmaya başladığı sonucuna ulaşarak konut kredisi piyasalarının Merkez Bankası tarafından dikkatle takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Sayıştay, konut kredilerindeki keskin artışla birlikte emlak fiyatlarında görülen aşırı büyümenin finansal balon oluşturabileceğini belirttiği raporunda, bu durumun da konut ve finans sektörünün istikrarıyla birlikte nüfusun gelirini ciddi şekilde etkileyebileceğini açıklarken, ipotek piyasasının daha yakın ilgi ve izleme gerektirdiğinin altını çizdi.

2020 yılı sonunda konut kredileri portföyünün yüzde 21 artarak 2019 sonucunu aştığını ve 1 Ocak 2021 itibariyle 9,5 trilyona ulaştığını hatırlatan Rusya Sayıştayı, 2020 yılında toplam 4,3 trilyon ruble değerinde 1 milyon 713 bin konut kredisi kullandırıldığını, bu rakamların 2019’a göre verilen kredi sayısı olarak yüzde 35, parasal olarak ise yüzde 51 daha fazla olduğunun altını çizdi.2020 yılında konut kredilerinde düşük faiz oranlarının yanında hacimsel olarak 1,4 trilyon rubleye ulaşan devletin sunduğu uygun faizli tercihli ipotek programlarının bu durumu desteklediğine işaret edilen Sayıştay raporunda, öte yandan nüfusta artan konut kredisi taleplerinin konut fiyatlarında artışa yol açtığı, 2020’de Rusya’daki konut fiyatlarının var olan enflasyon oranlarından daha fazla olduğu ifade edilerek, yeni konutlarda fiyat artışının yüzde 12, ikinci el konut piyasasında ise yüzde 9,5 olarak kaydedildiği eklendi.

Yakın zamanda konut kredileri hakkında konuşan Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, salgının başlangıcından bu yana ülkedeki konut fiyatlarının metrekare başına ortalama yüzde 39 oranlarında yükseldiğini açıklamıştı.

Çevrimiçi formatta düzenlenen Federasyon Konseyi oturumunda konuşan Nabiullina, Rusya’da 2013 yılından 2020’ye kadar konut fiyatlarının metrekare başına fiyatlarının yüzde 33 oranında arttığını vurgulayarak, “Pandemi başlangıcından bu yana metrekare başına maliyet yüzde 39 arttı. Bu göstergeler 2013 itibariyle 7 yıllık ortalamaların çok üstünde. Neredeyse bir buçuk yılda yüzde 39 yükselen konut fiyatları nüfusun büyük bölümünün konut almasını engellemektedir” ifadelerini kullandı.
Merkez Bankası Başkanı, Rusya’da konut fiyatlarının yükselmesiyle devletin belirlediği ipotek programlarında faiz oranları ne olursa olsun insanların daha yüksek maliyetle kredi çekmek zorunda kaldığını vurguladığı konuşmasında, nüfusun Merkez Bankası’nın düşük Faiz politikasına rağmen konut sahibi olmasının engellendiğinin altını çizdi.

Finlandiya’da vizonlar Kovid-19’a karşı aşılanacak

Asya borsaları Avustralya ile düşüşte

Yıl sonuna kadar yeni faiz indirimi gelir mi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)