BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSayaç parasını kim ödeyecek?----

Sayaç parasını kim ödeyecek?

Sayaç parasını kim ödeyecek?
06 Haziran 2013 - 08:07 www.finansgundem.com

Tüketiciden sayaç bedeli alınıp alınmayacağı konusu kafa karıştırmaya devam ediyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız önceki ay, sayaç parasını kaldıran mevzuat düzenlemesinin yapıldığını söylemişti. Buna rağmen, sektör temsilcileri abonelerden uzun dönemde tarifeye yansıtılarak bir bedel tahsil edileceğini açıklamıştı. Zaman'ın haberine göre, TBMM’de, yeni bir soru önergesini cevaplayan Bakan Yıldız, son çıkarılan Elektrik Piyasası Kanunu’ndaki değişikliği hatırlattı ve abonelerden bir bedel alınmayacağını tekrarladı. Yıldız, mevcut sayaçların iz bedeli karşılığı dağıtım şirketlerine devredileceğini söyledi. Uzmanlar ise belirsizliğin giderilmesi gerektiği görüşünde.
Tüketicinin kafasını karıştıran elektrik sayaç bedelleri yeniden gündemde. TBMM’de “elektrik sayaç bedelleriyle ilgili” yeni bir soru önergesini cevaplayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, son çıkarılan Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılan değişikliğe vurgu yaparak abonelerden sayaç bedeli alınmayacağını açıkladı. Bakan Yıldız cevabında, mevcut sayaçların iz bedeli karşılığı dağıtım şirketlerine devredileceği ve abonelerin sayaç bedeli ödemeyeceği bilgisine yer verdi. Ancak sektöre göre, sayaç bedelleri tarifelere yansıtılarak abonelerden tahsil edilecek. Uzmanlar ise sayaç bedeli konusunda belirsizlik olduğunu ve bunun netleştirilmesi gerektiğini belirtiyor.
Sayaç bedeli uzun bir süredir kamuoyunda tartışma konusu. Önceki ay Manisa Milletvekili Erkan Akçay’ın soru önergesini cevaplayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, sayaç parasını kaldıran mevzuat düzenlemesinin yapıldığını açıklamıştı. Bakan Yıldız cevabında dağıtım şirketlerinin periyodik muayeneleriyle ilgili şikayetlerin artması üzerine EPDK’nın ilgili yönetmeliklerde değişikliğe gittiği bilgisine yer verdi. Bakan Yıldız, “11 Eylül 2012 tarihli ve 28408 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile Elektrik Piyasası Dağıtım Yönetmeliği’nin 7. maddesine ‘Dağıtım şirketi tarafından kalıcı olarak temin edilen sayaçların mülkiyeti, dağıtım şirketine aittir. Sayaçların kullanıcı mülkiyetinde olması durumunda da bağlantı noktası aynıdır.’ fıkrası eklenmiştir. Bu fıkrada yer alan hüküm gereği 31 Aralık 2013 tarihinden itibaren periyodik muayene, arıza vb. nedenlerden dolayı elektrik sayaçlarının değiştirilmesi durumunda sayacın mülkiyeti, dağıtım şirketine ait olacak ve vatandaştan hiçbir masraf alınmayacaktır.” şeklinde konuya açıklık getirmişti.
Öte yandan sayaç bedeli, geçen hafta Ankara’da Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) ile Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği’nin (ELDER) düzenlediği toplantıda gündeme gelmiş ve sektör temsilcileri sayaç bedellerinin abonelerden alınacağını, ancak bunun tarifeye yansıtılarak uzun dönemde tahsil edileceğini açıklamışlardı. Bunun üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik abonelerinden sayaç bedeli alınmayacağını bir kez daha açıkladı. Bakan Yıldız, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Kocaeli Milletvekili Hilal Kaplan’ın konuyla ilgili soru önergesini cevapladı. Yıldız cevabında şu bilgilere yer verdi: “6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile sayaç bedellerinin abonelerden alınmamasına yönelik düzenleme yapılmıştır. Söz konusu kanunun 9’uncu maddesi 7’nci fıkrasında; dağıtım sistemi kullanıcılarının elektrik enerjisi ölçümlerine ilişkin tesis edilen sayaçların mülkiyeti dağıtım şirketine aittir. Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla mevcut kullanıcıların mülkiyetinde olan sayaçlar, işletme ve bakım hizmetleri karşılığı kullanıcılardan iz bedelle devralınır. Uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından çıkarılan yönetmeliklerle düzenlenir, hükmü yer almaktadır.”
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)