BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSavcı Berman'dan Halkbank’a para cezası talebi----

Savcı Berman'dan Halkbank’a para cezası talebi

Savcı Berman'dan Halkbank’a para cezası talebi
21 Ocak 2020 - 21:00 www.finansgundem.com

ABD'de süren Halkbank davasında savcılık duruşmalara katılmayan bankaya, katılmadığı her duruşma için 1 milyon dolardan başlayan cezalar verilmesini mahkemeden talep etti

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı, Halkbank’ın hakkında açılan davaya dahil olmadığı her bir gün için bir milyon dolar para cezasına çarptırılmasını, katılmama konusunda ısrarcı olması halinde para cezasının katlanarak arttırılmasını talep etti.

Başsavcı Geoffrey Berman imzasıyla mahkemeye yapılan başvuruda, Halkbank’ın katılımı reddetmesi halinde önerilen bir milyon dolarlık cezanın her gün iki katına çıkartılarak katlamalı olarak uygulanmasını talep etti.

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı, mahkemeye bugün yaptığı ekleriyle birlikte yaklaşık 1100 sayfalık başvuruda, Halkbank’ın İran’a yönelik yaptırımların delinmesi konusunda şimdiye kadar sergilediği tutumla yaptırımların delinmesinde odak noktası haline geldiğini belirtti.

Savcılığın mahkemeye sunduğu başvuru dilekçesinde Halkbank’ın eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın suçlu bulunarak hüküm giydiği kaydedildi.

Halkbank’ın İran’a yönelik yaptırımların delinmesi konusunda öncü bir rol üstlendiğini kaydeden savcılık, bankanın Amerika Maliye Bakanlığı’na da yalan söylediği kaydedildi.

Savcılık, Halkbank’ın İran'ın ABD'nin ekonomik yaptırımlarından kurtulmasına yardımcı olduğunu kaydetti. Savcılık, bankanın yaptırımların uygulandığı bu ülkeye yaklaşık 20 milyar dolarlık bir girdinin sağlanmasına aracılık ettiğini belirtti. Halkbank’ın 15 Ekim tarihinde itibaren aleyhlerine açılan davayı kasten görmediği ve adaletten kaçtığı belirtilerek, Halkbank’ın hakkındaki davayı kabul etmeyip adaletten kaçtığı her gün için katlamalı olarak cezalandırılması gerektiğini kaydedildi.


Savcı Berman'ın mahkemeye sunduğu dilekçe...

Kesilecek cezanın tutarı milyarlarca dolara ulaşabilir

Savcılık, mahkemeye sunduğu Halkbank’a katlamalı para cezası verilmesi talep dilekçesine, yaklaşık bin sayfalık delilleri de ekledi.

Ek delillerde, Halkbank’a iletilen tebligatlar, Halkbank’ın 2013 ve 2018 yılları genel bilançoları, Halkbank’ın ABD’de danışmanlığını yapan hukuk firmasıyla yapılan yazışmalar, Halkbank’ın New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde süren dava ile ilgili açıklamaları gibi belgeler sunuldu.

Reuters haber ajansı, Halkbank’ın New York’taki davayı reddetmesi halinde, ilk haftanın sonunda 7 milyon dolar, ikinci haftanın sonunda 21 milyon dolar, sekizinci haftanın sonunda 1 milyar 800 milyon dolar tutarında para cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini öne sürdü.

Bir sonraki duruşma 25 Şubat’ta

Halkbank, New York Güney Bölgesi mahkemesinde görülen davaya ancak özel ve sınırlı yargılanması halinde dolaylı olarak iştirak edeceğini, aksi halde hiç bir duruşmaya katılmayacağını açıklamıştı.

Halkbank, daha önce mahkemeye sınırlı ve özel katılımla yargılanma talebini iletmiş ancak mahkeme bu talebi reddetmişti.

Halkbank’ın avukatları, 19 Aralık 2019 tarihinde bir üst mahkemeye başvurup alt mahkemede devam eden davanın sonlandırılmasını talep etmiş, New York Güney Bölgesi mahkemesinden de bir üst mahkemeden gelecek karara kadar dava seyrinin durdurulmasını istemişti.

Hakim Richard Berman, Halkbank’ın talebini reddetmişti. Hakim Berman, Halkbank davasıyla ilgili yeni ön duruşmanın 10 Şubat tarihinde yapılmasına karar vermiş, ancak daha sonra duruşmayı 25 Şubat tarihine ertelemişti.

NE OLMUŞTU?

Halkbank'ın ABD'de süren daha önceki soruşturma sürecini takip eden hukuk firması King & Spalding, dün gece mahkeme hakimi Richard Berman'a dört sayfalık yazılı başvuru yaparak, bankanın yapılacak duruşmaya katılmayacağını bildirilmişti.

King & Spalding adına mahkemeye gönderilen yazılı başvuruyu imzalayan avukat Andrew Hruska, Halkbank adına duruşma tebligatı ve mahkemeye katılma yetkilerinin olmadığını bir kez daha yineleyerek, Halkbank'ın açılan dava konusu olan suçlamaları kabul etmediğini belirtmişti.

King & Spalding hukuk firması, yapılacak duruşmaya sadece gözlemci sıfatıyla katılabileceklerini açıklamıştı.

ABD’DE ŞUBESİ YOK

Avukat Hruska, Halkbank'ın İstanbul merkezli bir Türk devlet bankası olduğunu, ABD'de her hangi bir şubesi veya fiziki bir bağlantısı olmadığını kaydetti.

Avukat Hruska, ABD ile Türkiye arasında daha önce yapılan hukuki anlaşmalar çerçevesinde, Amerikan makamlarının Türk Adalet Bakanlığı'na 30 gün öncesinden resmi başvuruda bulunması gerektiğini kaydetti.

Avukat Hruska, şartların sağlanması halinde Halkbank'ın sınırlı ve özel yapılacak bir duruşmaya katılabileceğini belirtti. Avukat Hruska ayrıca mahkemenin Halkbank'ı yargılama yetkisinin olmadığını belirterek, davanın düşürülmesi ve tarafsızlığını kaybettiği gerekçesiyle reddi hakim talebinde bulunacaklarını da belirtti.

Yargıç Berman, Halkbank'ın o talebini reddetti

Halkbank'ın özel statüde yargılanma talebi reddedildi

Sayıştay: Halkbank yanlış hesap ile itibar kaybına uğradı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Misafir23 Ocak 2020 12:55

    Güçlünün borusu ötüyör, değişmeyen kanun

  • Haydut devlet22 Ocak 2020 11:27

    Heriflere bak deli dumrul gibi. Artık haydut ABD çağı kapanmalı. Tüm dünya bu konuya odaklanmalı. BM deki 5 li güvenlik konseyide dünyanın bekası için en büyük tehdir ortadan kaldırılmalı.

  • HALİL KERTENKELE21 Ocak 2020 21:16

    bu abd de taş kesen baş kesen oldu.istediğini asıyor istediğini kesiyor.böyle bir şey olabilirmi arkadaş.yarın hisse de aşağıya hareketler olacak ve döviz yavaş yavaş kıpırdar.

  • ıtri ne diyorsun22 Ocak 2020 00:25

    İyide ne alaka. Haklı yapılan bir işle haksız yapılan bir işi kıyas ediyorsun. Abd haksızca bizim bankaya ceza kesmeye çalışıyor. Biraz milli olun.

  • ıtri21 Ocak 2020 21:50

    türkiyede davutoğlunun şehir üniversitesini gasp edip, bilim sanat vakfına kayyum atamış. türkiye de taş kesen baş kesen mi oldu?