BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisSavaş gençlerin finansal planlarını nasıl etkileyecek?----

Savaş gençlerin finansal planlarını nasıl etkileyecek?

Savaş gençlerin finansal planlarını nasıl etkileyecek?
01 Mart 2022 - 15:14 www.finansgundem.com

Pandemiden en fazla etkilenen kesim olan 18-29 yaş arası kesim Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle de büyük bir krize maruz kaldı. CNBC’nin haberinde finans uzmanları gençlerin bu krizi en az hasarla atlatması için tavsiyelerde bulundu

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya'nın Ukrayna'ya işgali küresel borsaları derinden etkiledi. Savaşın etkisiyle bozulan piyasa ortamı korona virüs pandemisi sonrasında artan maliyetler nedeniyle halihazırda zorlanan küresel çapta birçok kişinin finansal planlarını da olumsuz etkiledi.

Dünya çapında genç kesim, salgının ekonomik etkilerini en orantısız şekilde hisseden gruplar arasında yer aldı. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından Temmuz ayında yayınlanan bir ankette, 25 ülkede 18-29 yaş arası kişilerin üçte birinden fazlasının pandeminin başlangıcından bu yana diğer tüm yaş gruplarından daha fazla mali sıkıntı yaşadığını bildirdiği ortaya kondu.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın olası geniş kapsamlı ve istikrarı önleyen ekonomik etkileri dünyanın pandemi sonrası ekonomik toparlanmasını tehlikeye atacağı gibi gençlerin yeniden ayakları üzerinde durmasını engelleyebilir.

CNBC’nin haberinde finans uzmanları gençlerin bu kriz sırasında karşılarına çıkabilecek finansal engellere dikkat çekiyor ve bu engellere karşı paralarını nasıl koruyacaklarına yönelik tavsiyelerde bulunuyor.

Yakıt maliyetlerini yönetin

Batılı ülkelerin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlarla birlikte enerji arzında aksama endişelerinin oluşmasıyla petrol fiyatlarında yükseliş gözlemleniyor. Brent ham petrol vadelileri Perşembe günü 2014'ten bu yana ilk kez 100 doların üzerine çıktı ve Pazar akşamı varil başına 105 dolara ulaştı. Hatta bir analist petrol fiyatının varil başına 130 dolara ulaşabileceğini dahi tahmin etti.

Petrol gibi enerji emtiaları, jeopolitik gerilimlerin tırmanmadan önce de yükseliş gösteriyordu ve daha yüksek benzin fiyatlarına neden oluyordu. İngiltere'deki merkezli platformu Hargreaves Lansdown'un Bireysel Finansal Analisti Sarah Coles, toplu taşıma araçlarını araba yakıtını azaltmak için daha fazla kullanmanın yanı sıra, kolay araç bakımına ayak uydurmanın genel maliyetleri azaltabileceğini öne sürdü. Bu araç bakım tercihi aracınızın düzenli olarak servis görmesini ve lastiklerin düzgün bir şekilde şişirilmesini sağlamayı içerir. Coles araçlardaki ek ağır yüklerin çıkarılmasının yakıt tasarrufuna yardımcı olabileceğini söyledi. Finans analisti, “Sürüş stilleri de büyük bir fark yaratıyor: daha yavaş, en yüksek uygun viteste sürüş ve daha nazikçe hızlanma gibi” diye de ekledi.

Perşembe günkü işgal sonrasında doğal gaz fiyatları yükseldi ve vadeli işlemlerde doğalgaz fiyatı Pazartesi sabahı %3,5 civarında yükseldi. Avrupa Birliği Enerji Genel Müdürlüğü'ne göre, AB dünyanın en büyük doğal gaz ithalatçısı konumunda ve gazın %41’lik bir kısmı ile en büyük payı Rusya'dan geliyor.

Coles, parası olanlar için daha uzun vadede ısıtma maliyetlerini en aza indirmek için konut yalıtımı yapmasının önemli olduğunu söyledi. Finans uzmanı, "Aksi takdirde, termostatı bir derece aşağı indirmek, düzenli olarak kullanılmayan odalarda radyatörleri kapatmak, bulaşık makinesini ve çamaşır makinesini ne sıklıkta çalıştırdığınız konusunda daha acımasız olmak veya hava akımını engellemek için diğer ev yapımı çözümler kullanmak gibi hala atabileceğiniz adımlar mutlaka vardır" dedi.

Finans uzmanı, daha yüksek enerji maliyetlerinin ayrıca "gıda işleme ve taşımacılıkta alanlarındaki her adımı daha pahalı hale getireceğine" dikkat çekti.

Coles, krizin büyümesinin daha az gıda ihracatı anlamına da gelebileceğini ve bunun da fiyatları yukarı çekebileceğini söyledi. Finans uzmanı Rusya ve Ukrayna'nın küresel buğday ihracatının %29'unu, mısır ihracatının %19'unu ve ayçiçeği yağı ihracatının %80'ini gerçekleştirdiğine işaret etti.

Kaynak teknolojisi şirketi Keelvar'ın CEO'su ve Kurucusu Alan Holland, CNBC'ye verdiği demeçte, Ukrayna'nın Avrupa'nın tahıl deposu olarak kabul edildiğini söyledi ve çatışmanın gıda tedarik zincirine "sert bir darbe" verebileceği konusunda uyardı.

Capital Economics'in İngiltere Baş Ekonomisti Paul Dales ise son dokuz ay içinde küresel tarım fiyatlarındaki artışların, İngiltere gıda fiyat enflasyonunun yakında Ocak ayındaki %4,3 seviyesinden yüzde 6 civarına yükselebileceği konusunda uyardı.

Bununla birlikte, baş ekonomist Rusya'nın Ukrayna'ya işgali başladığından beri küresel tarım fiyatlarının seviyesinin çok fazla artmadığına da işaret etti.

Dales, İngiltere'de marketlerin müşteri kaybetme riski yerine büyük fiyat artışlarını marjlarına katmaya istekli olduğunu da sözlerine ekledi. Baş ekonomist, "Bu nedenle, gıda fiyat enflasyonlarının daha da yükselmesi mümkün olsa da gerçek fiyatların yükselmesi pek mümkün görünmüyor" dedi.

Hisse senedi pozisyonlarınızı çok fazla değiştirmeyin

Sarah Coles, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin piyasalarda "oldukça dramatik bir türbülansa" yol açtığını söyledi. Finans analisti, yatırımcıların bu süreçte olayların ötesine bakmalarını ve uzun vadeli finansal hedeflerine odaklanmalarını tavsiye etti.

Colesi “Günlük piyasa hareketleri endişe vericidir, ancak aşırı ticari işlemlere ve büyük kayıplara yol açabileceğinden, hisse senetlerindeki pozisyonları değiştirmek veya terk etmek için uygun zamanı değildir” dedi.

Finans analisti, genç yatırımcıların yapabileceği en önemli eylemin yatırımlarının çeşitlendirilmesini sağlamak olduğunu söyledi. Coles farklı coğrafyalardaki piyasalara yatırım yapmayı ve yaşa ve yatırım zaman beklentisine uygun bir varlık bileşeni oluşturmayı öneriyor.

İngiltere merkezli yatırım platformu Interactive Investor'ın Emeklilik ve Tasarruf Başkanı Becky O'Connor da benzer şekilde, yavaş ve değişken yatırım büyümesine ilişkin endişelerin bazı insanları tasarruflarından korkutabileceğini kabul etti. Ancak O'Connor "paralarını birkaç yıl boyunca piyasalarda bırakabilirlerse bir şeyler yapabilme şanslarının çok daha yüksek olacağını" söyledi.

Coles, maliyetleri düşürmek isteyen insanların emeklilik fonlarına katkılarını azaltarak bunu yapmak isteyebileceğini, ancak bunu yanlış bir yöntem olarak gördüğünü söyledi.

Finans analisti "Emeklilik yatırımlarınıza düzenli olarak ödeme yapmak, piyasalar daha düşük olduğunda paranızın değerinin daha da ileri gitmesi ve daha fazla birim satın almak için ödeme yaptığınız anlamına gelir" dedi. Coles, bunun yatırımcılar için piyasalar düzeldikten sonra daha fazla kazanç elde etmek anlamına geldiğini söyledi.

Daha yüksek faiz oranlarına güvenmeyin

Daha yüksek enerji fiyatlarının enflasyonu daha geniş bir şekilde artırabileceğine ilişkin endişeler, yatırımcıları ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışlarına ilişkin beklentilerini yeniden ayarlamaya itti.

State Street Global Advisors Küresel Makro Politika Araştırmaları Başkanı Elliot Hentov, ABD'deki Faiz artışı döngüsünün durdurulamayacağını, ancak yavaşlatılabileceğini, sabitleştirileceğini ve belki de uzatılabileceğini söyledi. Ekonomist FED'in faizleri yükseltmesinin biraz daha zaman alabileceğine inanıyor.

Ancak Hentov, Avrupalı merkez bankalarının faiz oranları yükseltme planlarının, "stagflasyon" riskinden daha sert etkilenme olasılığının yüksek olduğu göz önüne alındığında, kriz sırasında muhtemelen "rotasını değiştirdiğini" söyledi. Stagflasyon, ekonomik büyümedeki yavaşlama ve artan enflasyon bileşimini ifade eder.

O'Connor, nihayetinde faiz oranlarının enflasyonla birlikte muhtemelen daha da yükseleceğini ve artan borçlanma ve yaşam maliyetleri konusunda kısa vadeli olumsuz etkiler yaratacağını söyledi.

Becky O'Connor, “Tasarruflar açısından, faiz artışları iyi bir şey olabilir. Ancak tasarruf hesapları düzgün bir şekilde beslenemiyorlar” diyerek nakit tasarruf hesaplarına ilişkin faiz oranlarının enflasyon oranının hala "çok gerisinde" olduğunu açıkladı. Finans uzmanı, “Mevduatlarda tutulan paranın ne kadar değer kaybettiği konusu endişe verici” dedi.

JPMorgan’ın gizli fintek planı

 

Harkiv'in kent merkezine roketli saldırı

 

Küresel enflasyonun düştüğüne dair işaret yok

Flaş karar: Otomotiv sektöründe 'Putin' ayarı!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)