BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSavaş ABD şirketlerine yaradı----

Savaş ABD şirketlerine yaradı

Savaş ABD şirketlerine yaradı
31 Ağustos 2013 - 10:13 www.finansgundem.com

Başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’da devam eden gerginlik Amerikan savunma şirketlerine yaradı

Yılbaşından bu yana başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’da yaşanan gerginlikler savunma sanayi şirketlerini uçurdu. Son 8 ayda Amerika borsaları yüzde 20’nin üzerinde değer kazanırken, ABD savunma şirketlerindeki artış yüzde 50’ye yaklaştı. Uçak parçalarının, motorların ve çeşitli havacılık sistemlerinin küresel ölçekte önde gelen üreticilerinden olmasının yanında askeri uçaklar da üreten Honeywell Internationals’ın yılbaşında 49.68 milyar dolar olan piyasa değeri dün itibariyle 62.83 milyar dolara ulaştı. Dünyanın en büyük havacılık şirketi olmasının yanı sıra savunma ve güvenlik sistemlerinin de lider konumdaki üreticisi olan Boeing’in piyasa değeri ise bu dönemde 22 milyar dolar yükselerek 79 milyar doları aştı. Airbus’ın da üreticisi olan EADS’in yılbaşında 29.5 dolar olan hisseleri yüzde 48.5 değer kazanarak, 43.75 dolara ulaşırken, Lockheed Martin’in hisseleri 8 ayda yüzde 32, Raytheon’un hisseleri ise yüzde 31 artış gösterdi.
Uzun vadeli tartışması
ABD borsalarında düşüş yaşandığı son bir ayda Amerikalı savunma sanayii şirketlerinin hisseleri yüzde 5’e varan artış gösterdi. Amerikan savaş endüstrisinin en önemli silahlarını üreten Raytheon’un 31 Temmuz’da 71.84 dolar olan hisse senedinin fiyatı dün 75.68 dolardan işlem gördü. Böylece Raytheon’un piyasa değeri 1.24 milyar dolar artışla 24.41 milyar dolara çıktı. Savunma sanayiinin dünya çapında en büyük yüklenicisi olan Lockheed Martin’in hisseleri de aynı dönemde atağa geçti. Temmuz sonunda 120.12 dolardan işlem gören Lockheed Martin hisseleri son 1 ayda yüzde 2 artışla 122.34 dolara ulaşırken, şirketin piyasa değeri ise 39 milyar doları aştı. Suriye’ye saldırı şimdilik ertelense de bunun henüz bir iptal olmadığına dikkat çeken bazı uzmanlar “Uzun vadede savaş ne yazık ki oldukça iyi bir iş gibi görünüyor” diyor.
Yatırım şirketi Stifel Nicolaus’un analistlerinden William Loomis ve Benjamin Owens ise yatırımcıların olası bir saldırı ihtimalinde tüm savunma sektörü hisselerinde bir sıçrama beklemelerine karşın bunun sadece kısa vadeli etki yaratacağını vurgulayarak, uzun vadeli düşünmenin ise yanlış olacağını söylüyor.
Geciktirme yaramadı
ABD ekonomisinde yaşanan toparlanmanın da etkisiyle borsada işlem gören savunma sanayi şirketlerinin hisselerinde yılbaşından bu yana artış gözlenirken, Suriye’ye müdahale konusundaki kararsızlık nedeniyle rüzgar tersine döndü. Şirketlerin geçen haftaki kayıpları yüzde 3’e ulaşırken, en sert düşüşler savunma sanayi dışında da uçak siparişi alan Boeing ve Honeywell International’da yaşandı. Uzmanlar bu durumu, artan petrol fiyatları nedeniyle havayolu şirketlerinin verdikleri uçak siparişlerindeki azalmaya bağlıyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)