BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSaraciye ürünleri ithalatında üreticiye destek----

Saraciye ürünleri ithalatında üreticiye destek

Saraciye ürünleri ithalatında üreticiye destek
22 Haziran 2015 - 15:11 www.finansgundem.com

İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak saraciye ürünlerinin ithalatına getirilen ilave gümrük vergisinin yerli sanayiye büyük katkısı olacağını açıkladı.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçılar Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, saraciye ürünlerinin ithalatına getirilen yüzde 30 oranındaki ilave gümrük vergisinin yerli sanayiye büyük katkısı olacağını söyledi. Şenocak, bu gelişmeden dolayı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye üretimi ve üreticiyi desteklediği için teşekkür ederek, “Bu bir ithalatı önleme uygulaması değil, haksız rekabeti ortadan kaldırmaya yönelik bir uygulamadır” dedi.  
Şenocak, özellikle başta Çin olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinden gelen ucuz ve kalitesiz ürünlerin iç piyasada haksız rekabete neden olduğunu yerli sanayicinin bu nedenle üretimde zayıfladığını kaydetti.
İDMİB Başkanı Şenocak, haksız rekabet nedeniyle zayıflayan Türk saraciye sektörü, ihracatta da zor yıllar geçirdiğini, istenilen seviyeye ulaşılamadığını belirtti. Şenocak, Türkiye’de yüzyıllara dayanan bir saraciye üretim metod ve kültürü olduğunu hatırlatarak “Yurtdışındaki pek çok markaya da üretim yapıyoruz. Kaliteli imalata sahip saraciye sektörü rekabet edilemeyecek derecede ucuz ve kalitesiz ithal ürünler nedeniyle kapasitesini de arttıramadı. Kapasite kullanım oranları düştü. Kapasite kullanım oranı yüksek bir saraciye sektörünün markalaşma süreci de olumlu etkilenecektir” 

Yeni Tesis Kurulur, Yabancı Ortaklıklar Gelir
Mustafa Şenocak, saraciye ürünlerine ithalatta getirilen yüzde 30 ilave gümrük vergisi ile Türk saraciye sektörünün güçleneceğini böylece güçlü ihracat yapabileceklerini söyledi. Şenocak konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:  “Bu bir ithalatı önleme uygulaması değil, haksız rekabeti ortadan kaldırmaya yönelik uygulamadır. İthal saraciye ürünleri yani okul çantası, kadın kol çantası ve valiz dahil olmak üzere her türlü çanta, kutu ve kılıf ithalatında uygulanacak olan bu ilave gümrük vergisi Türk sanayicisine büyük bir destektir. İç piyasada başta Çin ve Uzakdoğu ülkelerinin ucuz ve kalitesiz ürünleriyle rekabet edemeyen sanayicimiz zor yıllar yaşadı. Dolayısıyla içerde zayıflayan bir sanayicinin ihracat yapabilme gücü de düştü. Şimdi saraciye sektörümüz ihracatta da güçlenecek. Yeni yatırımlarla birlikte istihdam kapasitesi de artacak. Bu büyüme yeni tesislerin kurulmasını sağlayacak aynı zamanda yabancı ortaklıkların da oluşumunu hızlandıracaktır.”
Bakanlar Kurulu’nun ithal çanta, kutu ve kılıf ithalatına yüzde 30 oranında ek gümrük vergisi getiren ithalat rejimine ek kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Başta Çin olmak üzere Uzak Doğu ülkelerinden gelen okul çantası, kadın kol çantası ve valiz dahil olmak üzere her türlü çanta, kutu ve kılıf ithalatına yüzde 30 ilave gümrük vergisi getirdi.

İlave vergi gelen ürünler
Sandık, bavul, valiz, evrak çantası, okul çantası, gözlük kılıfı, dürbün mahfazası, fotoğraf makinası mahfazası, müzik aleti mahfazası, silah ve tabanca kılıfı, çeşitli maddelerden yapılmış seyahat çantası, izole edilmiş yiyecek veya içecek torbası, tuvalet çantası, sırt çantası, el çantası, erzak çantası, portföy, para kesesi, harita ve kimlik mahfazası, sigara kutusu, tabaka ve tütün kese ve kutusu, takım çantası, spor çantası, şişe mahfazası, mücevher kutusu, pudra-baharat-barut kutusu, bıçak kılıfı ve benzeri mahfazaların ithalatında ilave gümrük vergisi alınacak.
İlave Vergi Uygulanacak Ülkeler
 
Tebliğ ile ilave vergi uygulanacak ülkeler belirlendi. Buna göre şu ülkeler ilave vergi dışında kalacak: AB üyesi ülkeler, EFTA üyesi ülkeler, İsrail, Makedonya, Bosna-Hersek, Fas, Batı Şeria ve Gazze Şeridi, Tunus, Mısır, Gürcistan, Arnavutluk, Ürdün, Şili, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Güney Kore, Morityus.
 
Yukarıdaki ülke ve bölgeler dışında kalan ülkeler ya da bölgelerden ithal edilen saraciye ürünlerine yüzde 30 ilave gümrük vergisi uygulanacak. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)