BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSanayide kömür ve gaz kâbusu----

Sanayide kömür ve gaz kâbusu

Sanayide kömür ve gaz kâbusu
08 Mart 2022 - 07:34 www.finansgundem.com

Enerjideki dışa bağımlılığın olumsuz etkileri, Rusya-Ukrayna savaşıyla zirve yaptı. Elektriğin yüzde 50’si ithal doğalgaz ve kömürden elde ediliyor. Çimento sektörü kömür alamaz hale geldiği için şalterleri indirecek

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş, enerjide dışa bağlımı Türkiye'yi her geçen gün daha ağır bir ekonomik tabloyla karşı karşıya bırakıyor. Petrol varil fiyatlarındaki artışın yanı sıra doğalgaz ve kömürdeki yükseliş üretim maliyetlerini hızla büyütüyor. Taylan Büyükşahin'in Sözcü'deki haberine göre, uluslararası piyasalarda bin metreküp doğalgazın fiyatı 2 bin dolara doğru giderken, savaşın başladığı hafta kömür fiyatı yüzde 50 artarak 450 dolara kadar çıktı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre lisanslı elektrik üretiminin yüzde 31.8'i doğalgaz, yüzde 20.97'si de ithal kömürden sağlanıyor. Sektör temsilcilerine göre, özellikle kömürde fiyatlar kısa sürede katlanınca akaryakıtta olduğu gibi elektrikte de zam söz konusu oldu. Doğalgaza karşın kısa vadelerde alınıp kullanıldığı için kömürdeki fiyat değişimleri daha hızlı etki gösteriyor.

STOKLAR BİTMEK ÜZERE

Sadece elektrik üreten termik santraller değil, kömür kullanan sektörler de çıkmaza girdi. Kömüre son 1 haftada gelen yüzde 50 zam sonrası demir çelik ve çimento sektörleri ne yapacağını şaşırdı. Geçen yıl 5 milyon ton kömür ithal eden çimentocuların 15-20 günlük kömür stoku kaldı. SÖZCÜ'deki haberde görüşlerine başvurulan TÜRKÇİMENTO CEO'su Volkan Bozay, kömürün büyük kısmının Rusya'dan ithal edildiğini, tedarik sıkıntısının büyüdüğünü ve birkaç haftaya üretimin durma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Nakliyeciler yaptırımdan endişe ediyor

■ Rusya'da kömür bulsalar dahi bunu nakliye edemediklerini ifade eden Volkan Bozay, güvenliğin yanısıra lojistik şirketlerinin Batı ülkelerinden yaptırım yeme korkusu taşıdıklarını aktardı. Olağanüstü bir dönemden geçildiğini vurgulayan Bozay, Rusya dışındaki bir ülkeden sipariş verilmesi durumunda dahi bunun Türkiye'ye varışının en az 4-5 haftayı bulacağını dile getirdi. Bozay, “Çimento üretim maliyetlerinin %80'ini enerji oluşturuyor. Kömürdeki her 10 dolarlık artış üretim maliyetlerimizi yaklaşık 1.5 dolar artırıyor” dedi.

Blinken'in 'ambargo' iması sonrası petrolde rekor artış

 

Rusya'dan dünya petrol tehdidi: 300 dolara çıkar

 

Aramco petrol fiyatını yükseltti

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)