BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkSanayici,Türkiye Kalkınma Bankası’nı geri istiyor----

Sanayici,Türkiye Kalkınma Bankası’nı geri istiyor

Sanayici,Türkiye Kalkınma Bankası’nı geri istiyor
06 Kasım 2013 - 16:32 www.finansgundem.com

İSO Meslek Komiteleri toplantısında Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'yı konuk etti

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri Toplantısı’nda Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yı konuk eden İstanbullu sanayiciler, Türkiye Kalkınma Bankası’nın eski işlevine yeniden döndürülmesini ve sanayiciye finansman ihtiyacına yönelik kredi imkanlarını yaratmasını istedi.
Toplantıda konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan “Sanayimizi ve sanayicilerimizi desteklemek amacıyla 1975 yılında kurulan Türkiye Kalkınma Bankası, faaliyet alanını daha sonraki yıllarda sanayi dışında değiştirerek bugün kuruluş amacından uzaklaşmış durumdadır” dedi. Bahçıvan, bankanın günümüz modern bankacılık sistemi içinde ticari bankalarla rekabet edebilecek maliyetle sanayiciye fon sağlaması gerektiğini söyledi.


Bunun sanayiciler olarak güçlerine güç katacağını ifade eden Bahçıvan, şöyle konuştu:
“Türk Eximbank kredileri, ihracatçı sanayi kuruluşlarımızın ihtiyaç duyduğu finansal kaynağa ulaşmada önemli bir mali enstrümandır. Özellikle son dönemde, Merkez Bankası’nın kendi kaynaklarından ihracat kredilerini destekleyen bir fon akışı sağlamasını takdirle karşılıyoruz. Gerek doğrudan bankalar gerekse de aracı bankalar vasıtası ile imalat sanayi sektörümüze rekabet gücü kazandıran kredi uygulamalarının; uzun vade, uygun faiz oranı ve kolay teminat koşulları ile kullandırılmasına devam edilmesi, ihracatçı sanayicilerimiz için elzemdir. Sanayimizi ve sanayicilerimizi desteklemek amacıyla 1975 yılında kurulan Türkiye Kalkınma Bankası, faaliyet alanını daha sonraki yıllarda sanayi dışında değiştirerek bugün kuruluş amacından uzaklaşmış durumdadır. Bu bankanın, Eximbank örneğinde olduğu gibi yeniden yapılandırılarak kuruluş amacında olduğu gibi sanayimizi destekleyecek bir yapıya kavuşturulmasının zamanının geldiğine inanıyoruz. Türkiye Kalkınma Bankası’nın günümüz modern bankacılık sistemi içinde ticari bankalarla rekabet edebilecek maliyetle sanayicimize fon sağlaması gücümüze güç katacaktır.
Bunun yanı sıra Türkiye Kalkınma Bankası’nın “seçilmiş” sanayi yatırım alanları öncelikli olmak üzere özel sektöre “yatırım danışmanlığı” fonksiyonu öne çıkarılmalıdır. Yapılacak yatırımların daha enerji verimli, daha çevreci, daha sürdürülebilir olması konusunda uluslararası kuruluşlar ile geliştirilecek işbirlikleriyle edinilecek tecrübe ve bilgi birikimi Türk sanayisinin gelişmesi için kullanılabilir. Bu konuda TÜBİTAK ile Türkiye Kalkınma Bankası arasında işbirliği geliştirilerek hem teknik hem de finansman alanlarında “sinerji” yaratılabilir, zaten kıt olan kaynaklarımız böylece çok daha verimli kullanılabilir.”

TÜRK SANAYİCİSİ BANKALAR GİBİ DÖVİZ İHALESİNE GİRMELİ
İSO Meslek Komiteleri Toplantısı’nın son bölümünde üyeler, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya çeşitli sorular yöneltti. İSO Meclis Üyesi Fikret Kaya “Türk sanayicisi neden bankalar gibi döviz ihalelerine giremiyor?” sorusunu yöneltirken, sanayici için yüksek maliyet oluşturan KKDF kesintilerinin gözden geçirilmesini talep etti. Başçı’ya önerilerde de bulunan üyelerden Hüseyin Bozdağ, KOSGEB kredilerinin Vergi Dairesi’nden dağıtılması gerektiğini, bir diğer üye Adem Genç ise kredi kullanım oranlarının artırılması gerektiğini söyledi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)