BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiSanayi üretiminde korona virüs düşüşü----

Sanayi üretiminde korona virüs düşüşü

Sanayi üretiminde korona virüs düşüşü
12 Haziran 2020 - 13:42 www.finansgundem.com

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. İsmet Demirkol, "Sanayi üretim endeksindeki gerileme yeni tip korona virüsün (Kovid-19) nisan ayında pik yapmasından kaynaklandı" dedi.

Kovid-19 salgınını engellemek için alınan önlemler ülke ekonomilerini durma noktasına getirirken, bu durum açıklanan ekonomik verilerde de kendini gösteriyor.

Türkiye'de ilk vakanın görülmesinin ardından alınan tedbirler kapsamında birçok fabrikanın nisan ayını üretim yapmadan geçirmesi sanayi üretim endeksinin gerilemesine neden oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre nisan ayında sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 31,4 azaldı.

Demirkol, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, sanayi üretim endeksindeki gerilemenin Kovid-19'un nisan ayında pik yapmasından kaynaklandığını söyledi.

Endeksin hesaplanmasında katma değer vergisi (KDV) beyannamelerinden elde edilen verilerin de kullanıldığını, alınan tedbirler kapsamında mart, nisan ve mayıs beyannamelerinin verilme süresinin bazı sektörlerde temmuz sonuna kadar uzatıldığını dile getiren Demirkol, bu durumun da yaşanan gerilemede etkili olabileceğini kaydetti.

Demirkol, mayıs ayı verilerinde de gerilemelerin görülebileceğine işaret ederek, "Haziranda normalleşme sürecinin başlamasının arından iki, üç ay içinde sanayi üretiminde toparlanmalar görülebilir. Asıl toparlanma ise yıl sonuna doğru olacak." diye konuştu.

Sanayi üretimi yıllık yüzde 31.4 azaldı

Varank’tan sanayi üretimi değerlendirmesi

Avrupa Birliği'nde sanayi üretimi sert düştü

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)