BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiSanayi sektörü endeksinde düşüş----

Sanayi sektörü endeksinde düşüş

Sanayi sektörü endeksinde düşüş
31 Mart 2022 - 10:04 www.finansgundem.com

Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, Mart'ta düşüş gösterdi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, 2022 yılı Mart ayında, bir önceki aya göre 1,8 puan azalarak 52,1 seviyesine geriledi.

Yeni siparişlerdeki gerileme ivme kaybında belirleyici oldu

Bu dönemde yeni siparişlerin önceki aya göre 3,8 puan azalarak 50,1 seviyesine gerilemesi, sektör genelindeki ivme kaybında belirleyici rol oynamıştır. Yeni siparişlerdeki ivme kaybının etkisiyle önceki aya göre 5,6 puan azalan üretim alt endeksi, 44,8 puana gerileyerek negatif bir görünüm sunmuştur.

Önceki aya göre 7,9 puan birden azalan girdi alımları, söz konusu ivme kaybına karşın 66,1 puanla güçlü seyrini bu dönemde de sürdürmüştür.

Tedarikçilerin teslimat süresindeki olumlu görünüm sürüyor

Mart ayında nihai mal stoku alt endeksi önceki aya göre 3,1 puan artarak 49,0 puan seviyesine yükselirken, tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi ise 3,7 puan artışla 58,7’lik seviyesiyle olumlu görünümünü sürdürmüştür.

Sektöre ilişkin istihdam alt endeksi ise bu dönemde gözlenen üretim kaybına paralel olarak 2,5 puan azalmış ve 48,3 seviyesine gerilemiştir.

Böylece Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi önceki aya göre 1,8 puan azalarak 52,1 puana gerilemiş, buna karşın 50 referans değerinin üzerindeki seyrini sürdürmüştür.

SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 0,8 puan artarak 54,3 değerine yükselmiştir

Endekste gözlenen bu ivme artışında önceki aya göre 1,8 puan artış kaydederek 54,8 değerine yükselen hizmet sektörü endeksi belirleyici rol oynarken; sanayi sektörü endeksi ise 1,8 puanlık azalışla 52,1 değerine gerilemiş, buna karşın 50 referans değeri üzerindeki seyrini sürdürmüştür.

Bu dönemde hizmet sektörüne ilişkin iş hacmi, girdi alımlarındaki güçlü seyrin sürmesiyle 5 aylık aradan sonra referans değerin üzerine yükselerek olumlu bir görüntü sunarken; sanayi sektöründe ise yeni siparişler ve girdi alımlarının artış hızı önceki aya göre gerilemiş ve böylece üretim alt endeksi negatif görünüm arz etmiştir.

Söz konusu gelişmeler neticesinde 54,3 seviyesinde gerçekleşen mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi; pozitif görünümünü bu dönemde de sürdürmüş ve Mart ayına ilişkin ekonomik aktivitenin canlılığa işaret etmiştir.

Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi, önceki aya göre 1,8 puan artarak 54,8 seviyesine yükselmiştir

Bu dönemde sektöre ilişkin girdi alımları 0,6 puan artış kaydederek 72,3 seviyesine yükselmiş ve güçlü seyrini bu dönemde de sürdürmüştür. Mart ayında hizmet sektöründe iş hacmi alt endeksi önceki aya göre 6,1 puan artarak 50,1 seviyesine yükselmiş ve 4 aylık aradan sonra yeniden artış eğilimine girmiştir. İş hacmindeki olumlu görünüme paralel olarak istihdam alt endeksi önceki aya göre 3,4 puan artış kaydetmiş ve 52,3’lük seviyesiyle sektör genelinde emek talebinin toparlandığına işaret etmiştir. Nihai mal stoku alt endeksi önceki aya göre 1,5 puan artış kaydetmesine karşın 47,7 puanda kalırken, tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi ise 0,3 puanlık artışla 52,4 seviyesine yükselmiş ve olumlu görünümünü sürdürmüştür.

Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksindeki olumlu görünüm devam ediyor

Söz konusu gelişmeler neticesinde 1,8 puanlık artışla 54,8 seviyesine yükselen Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi, Ocak ayında başlayan olumlu görünümünü bu dönemde de sürdürmüştür.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, Ocak ve Şubat aylarından sonra Mart ayında da artışını sürdürerek yılın ilk çeyreğine yönelik büyüme oranları için pozitif sinyaller vermiştir. En son geçtiğimiz yılın Ekim ayında artış kaydeden hizmet sektörüne ilişkin iş hacminin bu dönemde yeniden 50 referans değerinin üzerinde gerçekleşmesi olumlu bir gelişme olarak dikkat çekerken, sanayi sektörü ise önceki aya göre ivme kaybetmiş olmasına karşın artışını sürdürmüştür. Böylece SAMEKS, 52,8 puanlık ortalamasıyla ilk çeyrekte ekonomik aktivitenin canlı görünümüne işaret etmiştir.

Dünya Bankası'ndan Türkiye'nin tarım sektörüne 341 milyon dolarlık kredi

 

Dış ticaret açığı yüzde 183 arttı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)