BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiSanayi büyüme için nasıl bir sinyal verdi----

Sanayi büyüme için nasıl bir sinyal verdi

Sanayi büyüme için nasıl bir sinyal verdi
12 Ağustos 2013 - 11:48 www.finansgundem.com

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bugün açıklanan Haziran ayı üretim rakamlarının ardından büyümeyle ilgili tahminde bulundu...

ÇAĞLAYAN: 2013 YILINDA BÜYÜME YÜZDE 3’ÜN HAFİF ÜZERİNDE GELEBİLİR
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sanayi üretim endeksi verilerine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu.
“Haziran ayı sanayi üretimi (arındırılmamış) geçen yıla göre yüzde 3 yükseldi. Takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış endekste ise geçen yıla göre yüzde 4.3 artış var. Artışlar geçen yıllardaki kadar yüksek olmasa da  içinde bulunduğumuz küresel konjonktür sebebiyle tatmin edici.
Sanayi üretim endeksi (arındırılmamış) Nisan ayında yüzde 4.7, Mayıs ayında yüzde 1.9 artmıştı. Bugünkü Haziran verisi ile 2. Çeyrekteki artış yüzde 3.2 oldu.
Artık 2. Çeyrek büyüme hızı ve dolayısı ile 2013 geneli büyüme hızı konusunda daha belirgin tahminlere sahibiz. Yıl genelinde büyüme yüzde 3’ün biraz üzerinde olabilir gibi görünüyor. Yani OVP hedefinin biraz gerisinde kalan bir büyüme sonucu görebiliriz.
Hızlı büyüme yanlısı bir kabine üyesi olarak bu hızın beni mutlu etmesi mümkün değil. Ancak, dünya ekonomisinin içinde bulunduğu darboğazı dikkate alırsak, büyümede aşağı yönlü revizyona da şaşırmamak gerekir.
Dünya ekonomisinin büyük oyuncularından biri olarak biz de dalgalanmalardan etkileniyoruz. Bu büyümede de kendini gösteriyor, dış ticarette de. Avrupa ekonomisinin hala küçülüyor olması, hala ithalatının düşüyor olmasını en yakından hisseden ülkelerden biri biziz. Bunu telafi edebilmek için Ekonomi Bakanlığı olarak dışarıda ihracatta Pazar çeşitlendirme ve içeride yeni yatırım teşvik sistemi ile iç üretimi destekleme kanallarından çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Bununla birlikte, dünya ekonomisinde bu yıl içinde bir canlanma beklenmiyor olması ve uluslararası piyasaların hala gergin olması sebebiyle sanayi üretim endeksinde ilk 6 aydaki seyrin gelecek yarıda da devam edeceğini göreceğimizi düşünüyorum. Bu da dolaylı olarak büyüme hızımıza yansıyacaktır.
Şunu özellikle vurgulamam gerekiyor. Sanayiden kazanan, sanayi ile büyüyen bazı firmaların maalesef sanayiden çıkarak hizmetler sektörüne geçtiğini görüyorum. Türkiye ekonomisinin geleceği üretimdir yani sanayidir. Sanayi olmadan sürdürülebilir ve refahı tabana yayan bir büyüme göremeyiz. Yeni teşvik sistemi bu amaçla var. Sanayinin mutlaka güçlü olması gerekiyor. Bizi 2023 Türkiye’sine taşıyacak olan budur. Sanayicilikten kazananların bu ülkeye karşı büyük sorumlulukları var. Hizmetlere doğru sanayiyi zayıflatan bir kayış ekonomimizi riske eder.”
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)