BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSanayi Bakanı Varank: Ekonomik güven endeksi dipten dönüş sinyali verdi----

Sanayi Bakanı Varank: Ekonomik güven endeksi dipten dönüş sinyali verdi

Sanayi Bakanı Varank: Ekonomik güven endeksi dipten dönüş sinyali verdi
29 Mayıs 2020 - 11:11 www.finansgundem.com

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, yüzde 4,5'lik büyüme performansının şaşırtmadığını belirterek, “Ekonomik güven endeksi mayıs ayında dipten dönüş sinyali verdi. Toparlanma eğilimini kalıcı ve istikrarlı bir hale getirmek istiyoruz” dedi.

FINANSGUNDEM.COM-ANKARA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, video konferans yöntemiyle Adana İstişare ve Değerlendirme Toplantısına katıldı. Ekonomik gelişmeleri değerlendirerek, ticaret, sermaye ve turizm akımlarında rekor seviyede daralmaların olduğunu belirten Bakan Varank, ülkeler arasındaki gelişmişlik farklarının önemini yitirdiğini ifade etti.

Normalleşmeye giden süreçte, üretim cephesinde sürdürülebilir bir toparlanmaya ihtiyaç olduğunu kaydeden Varank, sözlerine şöyle devam etti:

“Az önce bu senenin ilk çeyreklik büyüme rakamı açıklandı. Yüzde 4,5 olarak gerçekleşen bu büyüme performansı aslında bizi hiç şaşırtmadı. Çünkü 2019’un son çeyreğinden itibaren büyümenin öncü göstergeleri güçlü bir trende oturmuştu. Ancak salgınla, özellikle Nisan ayında, iç ve dış talepte ciddi daralmalar yaşadık. Tabi bu durum sadece Türkiye’ye has değil.

Ülkelerin içe kapanması ve salgınla mücadelede alınan tedbirler küresel bir talep şokuna sebep oldu. Mayıs başından itibarense, iç talep tekrar toparlanmaya başladı.”

EKONOMİYE DUYULAN GÜVEN YENİDEN YÜKSELİYOR

Otomotiv ana fabrikalarının tümünün ve tekstil fabrikalarının bir kısmının yeniden üretime döndüğünü ifade eden Varank, plastik, ambalaj, gıda ve temizlik ürünlerinde faaliyet gösteren firmaların ise artan talep sebebiyle kapasitelerini artırdığını anımsattı. Bakan Varank, “Ekonomik güven endeksi Mayıs ayında dipten dönüş sinyali verdi. Tüketicilerin, reel kesimin ve sektörlerin ekonomiye duyduğu güven yeniden yükseliyor. Bu toparlanma eğilimini kalıcı ve istikrarlı bir hale getirmek istiyoruz. Salgının dış pazarlarımızdaki gelişimine bağlı olmakla, Türkiye yılın son iki çeyreğinde piyasalara çok sağlam bir dönüş yapabilir. Şu an pek çok ülke talebini erteliyor. Salgın sonrası dönemde, bu ertelenmiş talep yeniden harekete geçecek. Sanayimiz bu talebi karşılamaya şimdiden hazır olmalı” dedi.

ADANA KİMYA VADİSİ OLACAK

Üretimde sürekliliği ve rekabet gücünü artıracak politikalarla reel sektörün yanında olmaya devam edileceğini belirten Varank, salgının üretimde tek bir tedarikçiye bağlı kalmanın taşıdığı riskleri ortaya çıkardığını ifade etti. Adana’ya yapılan yatırım teşviklerine değinen Bakan Varank, şunları kaydetti:

“Bölgedeki elektrik tüketimi, Mayıs’ın ilk üç haftasında, Nisan’ın aynı dönemine göre yüzde 22 arttı. Ümit ediyorum ki artış eğilimi hız kaybetmeden devam eder ve salgın öncesi dönemin seviyelerini bile geride bırakır. Poli-propilen üretimine yönelik Türkiye, Cezayir, Güney Kore, Hollanda işbirliğinde 1,2 milyar dolarlık yatırımın temelleri inşallah yılın son çeyreğinde atılacak. Petro-kimya ve kimya sektöründe Adana’yı güçlendirecek bir diğer proje de, Teknokent’e kuracağımız Kimya Vadisi olacak.

Bu merkezde, katma değeri yüksek kimyasal maddeler belirlenecek, Bu maddelerin üretim teknolojisi geliştirilecek, ve fizibilitesi yapılan kimyasallar girişimcilerin ve sanayicilerin bilgisine sunulacak. Mevcut durumda laboratuvar cihazlarının büyük kısmını tedarik ettik.

Ekipmanların tümü tamamlandığında merkezi açacağız. Gerek Ceyhan gerekse Kimya Vadisiyle birlikte Adana; kimya sektöründe yerlileşmenin ana merkezlerinden biri olacak.”

MODEL FABRİKA

Çukurova Teknopark’a bugüne kadar 25 milyon lira hibe verildiğini ifade eden Varank, inşaat işlerinin hızlanması gerektiğini belirtti.

Adana’da kurulması planlanan Model Fabrika’ya da özel önem verdiklerine dikkat çeken Bakan Varank, “Uygulama yerindeki kamulaştırma sorunundan ötürü projenin başlayamadığı bilgisini aldım. İnşallah Sanayi Odamızla birlikte bu sorunu en kısa sürede çözeceğiz.

Model fabrikalarda alınan eğitimler, sanayiciye verimlilik ve rekabet artışı olarak dönüyor.

Ankara’daki uygulama çok başarılı oldu. Firmalar, aldıkları teorik ve pratik eğitimler sayesinde önemli ölçüde verimlilik artışlarıyla karşılaştılar. Biz Bakanlık olarak bu eğitim masraflarının karşılanması konusunda KOBİ’lerimize destek de oluyoruz. Adana’daki sanayicilerimiz illerindeki model fabrika açılana kadar, Ankara ve Bursa’daki fabrikalardan da faydalanabilirler” dedi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)