BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiSanal kargoya gözaltı----

Sanal kargoya gözaltı

Sanal kargoya gözaltı
24 Eylül 2013 - 09:15 www.finansgundem.com

Hızlı kargo ile yurtdışından yapılan ticaret mercek altında..

Uluslararası taşımacılık yapan bazı şirketlerin, kargo eşyalarını ihracat malı gibi göstererek devletten haksız yere KDV iadesi aldığı iddiaları üzerine hükümet inceleme başlattı. Gümrük ve Ticaret Bakan Hayati Yazıcı, hızlı kargo firmalarına gümrük işlemi yapmak için 15 şirkete yetki verildiğini belirterek, usulsüzlük iddiaları konusunda müfettişlerin inceleme yaptığını açıkladı.
KDV OYUNU İNCELENİYOR
Bazı şirketlerin yurtdışından kargoyla getirdiği eşyaları unutulmuş gibi göstererek vergi vermediği ortaya çıktı. Kredi kartı harcamaları da takibe alındı. Maliye ile Gümrük ve Ticaret Bakanlıkları, yurtdışından yapılan alışverişler konusunda Kredi Kartları Merkezi'nden bilgi istedi. Kargo şirketleri aracılığı ile yurtdışından yapılan alışverişler mercek altında. Mevzuata göre, yurtdışında unutulan eşyalar 'hızlı kargo' sistemiyle ülkeye getiriliyor. Bu sistemle gelen eşya en fazla 75 euro olacak. Bazı şirketler değeri düşük gösterip bunları Türkiye'ye unutulmuş eşya olarak sokuyor.
YAZICI: MÜFETTİŞ İNCELEMESİ SÜRÜYOR
Bakan Yazıcı, bazı şirketlerin kargo eşyalarını ihracat ürünü gibi göstererek devletten haksız KDV iadesi aldığı yönündeki iddialar üzerine değerlendirme yaptı. Yazıcı, "Hızlı kargo firmalarına gümrük işlemleri yapmaları hususunda bakanlığımızca yetki veriliyor. 22 Ağustos itibarıyla yetkilendirilen 15 hızlı kargo firması bulunuyor. Konuyla ilgili olarak bakanlığımıza bağlı müfettişlerin incelemeleri devam ediyor" dedi.
MEVZUAT NE DİYOR?
KDV mevzuatındaki "Varış Yeri İlkesi"nden dolayı mal ve hizmetler tüketildikleri yerde vergiye tabi. İhracat durumunda ise malın ihraç edildiği ülkede KDV hesaplanmıyor. (Sabah/Hazal Ateş)
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • biri24 Eylül 2013 10:11

    Türkiyede benzinin litre fiyatı 5,05 Norveçte 5,03. Türkiyede kişi başına düşen milli gelir 10.576 dolar Norveçte 96.591. Yani anlamakta güçlük çekiyorum birisi bana anlatabilirmi?. Türkiyede benzin fiyatlarının %51 i ise vergilerden oluşuyor. Bir bakanda çıkmış bu oran %60 dı biz %51 lere düşürdük diye övünüyor. Devlet benzin üzerindeki elini çeksin adalet kavramıyla örtüşmeyen bu vergiyi en şiddetli şekilde kınıyorum.