BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisŞampiyon Milan’a yeni patron----

Şampiyon Milan’a yeni patron

Şampiyon Milan’a yeni patron
01 Haziran 2022 - 11:52 www.finansgundem.com

Serie A’da şampiyonluğunu ilan eden AC Milan Liverpool’un hissedarı RedBird Capital’a satılıyor. Amerikalı yatırım firmasının kulübün eski sahibi Elliott’a 1,2 milyar euro ödeyeceği belirtildi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Elliott Management İtalya Serie A şampiyonu AC Milan’ı ABD’li yatırım grubu RedBird Capital’a satıyor. Financial Times’ın haberine göre kulübe yakın isimler 1,2 milyar euroluk anlaşmayla birlikte Elliott’un dört yıldır devam ettirdiği spor işletmeciliği alanından çekileceğini belirtiyor.

Bu sezon İtalyan futbolunun en üst düzey profesyonel ligi Serie A’nın şampiyonluğuna ulaşan AC Milan’ın mülkiyeti ile ilgili anlaşma, FT haberine göre Çarşamba günü açıklanacak.

Eski Goldman Sachs bankacısı Gerry Cardinale liderliğindeki RedBird'ün satın alımı, firmanın Fenway Sports Group'un yaklaşık yüzde 10'luk hissesini satın almasından bir yıldan kısa bir süre sonra gerçekleşti. Femway Sports Group’un sahibi olduğu kulüpler arasında Liverpool FC ve ABD’li profesyonel beysbol takımı Boston Red Sox gibi isimler de bulunuyor.

AC Milan’ın satın alınması Cardinale’nin bugüne kadar gerçekleştirdiği en yüksek profilli spor satın alım anlaşması niteliğini taşıyor. AC Milan’ın UEFA Şampiyonlar Ligi’nde yedi şampiyonluğu bulunuyor.

Anlaşmanın şartlarına göre, Elliott AC Milan'da azınlık hissesini elinde tutacak ve kulübe yakın olan kişilerin yönetim kurulu koltuğunu elinde tutması muhtemel. Satış haberi, Elliott'un Bahreynli yatırım şirketi Investcorp da dahil olmak üzere birçok alıcıyı seslendirdiği aylardır devam eden bir sürecin ardından geldi.

AC Milan’ın satılması güçlü özel sermaye yatırımcılarının spor alanında özellikle de futbol alanında artan ilgisini bir kez daha vurguladı. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz hafta Kaliforniya merkezli yatırım firması Clearlake Capital liderliğindeki ABD’li konsorsiyum İngiliz futbol devi Chelsea’yi 2,5 milyar sterline satın almayı ve kulüp için 1,75 milyar sterlin yatırım yapmayı kabul etmişti.

Söz konusu anlaşma aynı zamanda Ame rikalı yatırımcıların İtalyan futbol kulüplerine olan ilgisini de gösteriyor. Ülkedeki Atalanta BC, ACF Fiorentina, Genoa CFC, AS Roma, Spezia Calcio, Parma Calcio ve Venezia FC Amerikalı sahipleri ya da yatırımcıları olan kulüpler.

AC Milan’ın eski sahibi olan Çinli iş insanı Li Yonghong’un 2018 yılında borçları sebebiyle iflas etmiş kulübün yönetimi de Elliott Management’a geçmişti. Söz konusu anlaşma Elliott’un dönüşüm sürecini tamamlaması niteliğini de taşıyor.

Li, AC Milan’ı 2017 yılında İtalya’nın eski başbakanı ve medya patronu Silvio Berlusconi’den satın almıştı. Çinli yatırımcı Milan’ı satın alırken Elliott’dan 300 milyon euronun üzerinde yüksek faizli kredi almıştı.

Elliott Milan’ın kontrolünü ele geçirmesinin ardından kulübü bir yeniden yapılandırma sürecine soktu. 52 milyar dolarlık varlığı yönetiminde bulunduran Elliott halka açık şirketler üzerinde gerçekleştirdiği son derece aktivist hamlelerle tanınıyor. Yatırım firması bunun bir benzerini de AC Milan üzerinde kurguladı. Genellikle daha düşük transfer ücretleriyle ve maaşlarla anlaşan genç futbolcuları kadrosuna katmayı hedefleyen kulüp zamanla yüksek değerlemelere ulaştı.

Elliott yönetim sürecinin büyük çoğunluğunu San Siro’nun yerini alacak yeni bir stadyum için hükümet onayı kazanma çabalarına harcadı. AC Milan San Siro’yu ezeli rakibi Inter Milan ile birlikte kullanıyor.

RedBird, AC Milan kaptanı teknik direktör Paolo Maldini de dahil olmak üzere Elliott tarafından kurulan yönetim ekibinin çoğunu elinde tutmayı planlıyor. Amerikalı yatırım firması yeniden yapılanma yerine Elliott’un son dönemde elde ettiği başarıların üzerine yenilerini inşa etmeyi hedefliyor dayanıyor.

İtalya'da şampiyon Milan

 

Premier Lig’de Amerikalı başkan dönemi

 

ABD’li milyarder Todd Boehly Chelsea'nin yeni sahibi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)