BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinSalgın haline geldi: Kalbe zarar verdiği ortaya çıktı!----

Salgın haline geldi: Kalbe zarar verdiği ortaya çıktı!

Salgın haline geldi: Kalbe zarar verdiği ortaya çıktı!
28 Ekim 2022 - 15:52 www.finansgundem.com

Elektronik sigara ürünlerinin uzun süreli kullanımının araştırmalar sonucu, kalbiniz için normal sigara içmek kadar kötü olabileceği tespit edildi.


Bilim insanları, elektronik sigaraların sürekli kullanımının vücudun kan damarlarının işlevini önemli ölçüde bozarak kalp hastalığı riskini artırabileceği tespit etti.

Tütünün kalp üzerindeki olumsuz etkisi uzun zamandır bilinse de elektronik sigaranın etkisi hakkında daha az şey biliniyor.

Şimdi ABD'de yapılan bir araştırma, elektronik sigaranın kan damarları üzerindeki etkisinin sigaranın etkisine benzer olduğunu iddia ediyor.

Independente Türkçe'deki habere göre; Araştırmacılar biri insanlar, diğeri de fareler üzerinde olmak üzere iki çalışma yürüttü. İlk çalışmada 120 gönüllüden kan örnekleri topladılar.

Gönüllüler uzun süreli elektronik sigara kullanıcıları, uzun süreli sigara içenler ve her ikisini de kullanmayanlardan oluşuyordu.

Uzun süreli elektronik sigara kullanıcıları, üç aydan uzun süre boyunca haftada 5 kereden fazla elektronik sigara kullananlar olarak tanımlandı. Uzun süreli sigara içenlerse günde 5'ten fazla sigara içen kişiler olarak tanımlandı.

Daha sonra moleküllerin bir kan hücresi katmanından diğer tarafa geçme kabiliyetini test ettiler.

Geçebilen molekül sayısı arttıkça kalp hastalığı riski de artıyor. Ayrıca kan damarlarının, hücrelerin düzgün çalışıp çalışmadığını değerlendirmek için kullanılan kimyasal bir belirteç olan azot monoksit salma kabiliyetini de test ettiler.

Çalışmanın yürütücüsü, Kaliforniya Üniversitesi'nden kardiyoloji profesörü Matthew Springer, "İnsan çalışmamızda, kronik elektronik sigara kullanıcılarının kan damarı fonksiyonlarında bozulma olduğunu gördük, bu da onları kalp hastalığı açısından daha yüksek risk altına sokabilir" dedi.

Springer, "Bu, kronik elektronik sigara kullanıcılarının, kronik sigara içenlere benzer bir damar hastalığı riski yaşayabileceğini gösteriyor" ifadesini kullandı.

Bilim insanları fareler üzerinde yaptıkları çalışmadaysa, kalp üzerindeki zararlı etkiyi durdurması için elektronik sigara buharından çıkarılabilecek tek bir bileşen olmadığını tespit etti.

Profesör Springer, "İnsanlara söylemek istediğim şey şu: sadece temiz hava soluyun ve bu ürünleri kullanmaktan kaçının" dedi.

ABD'deki Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü'nden (National Heart, Lung and Blood Institute) Lisa Postow, sonuçların "elektronik sigaraya maruz kalmanın zararlı kardiyovasküler sağlık etkilerine yol açabileceğine dair daha fazla kanıt sağladığını" söyledi.

Yalnızlık ve depresyon, sigara kadar zararlı!

 

ABD'de elektronik sigara üreten firma 440 milyon dolar tazminat üstlendi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)