BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSalgın, Birleşik Krallık'ta yönetim krizi başlattı----

Salgın, Birleşik Krallık'ta yönetim krizi başlattı

Salgın, Birleşik Krallık'ta yönetim krizi başlattı
25 Ocak 2021 - 16:00 www.finansgundem.com

Birleşik Krallık'ın İşçi Partili eski başbakanlarından Gordon Brown, ülkeyi oluşturan özerk bölgeler ve merkezi hükümet arasındaki gerilimin Kovid kriziyle iyice açığa çıktığını söyledi.

Son haftalarda yapılan kamuoyu yoklamaları İskoçya'da bağımsızlık talebine ve Brexit sonrası Kuzey İrlanda'da İrlanda Cumhuriyeti ile birleşme eğiliminin güçlendiğine işaret eden sonuçlar vermişti.

İskoçya Özerk Yönetimi de İskoç Ulusal Partisi (SNP) Lideri Nicola Sturgeon da, Mayıs Baş Parlamentosu seçimlerinde partisinin çoğunluğu elde edilmesi durumunda, Birleşik Krallık hükümetinin rızası olup olmamasına bakmaksızın bağımsızlık referandumu düzenleyeceğini açıklamıştı.

Gordon Brown ise Birleşik Krallık içinde yer alan uluslar ve bölgelere daha fazla yetki devredilen bir federal sistemden yana.

Brown bugün muhafazakar eğilimli Daily Telegraph gazetesinde yayımlanan yazısında, Kovid salgınının Londra'daki hükümet ile grupları arasında "yıllardır ayak memnuniyetsizlikleri su yüzüne çıkardığını" yazıyor.

Salgınla ilgili önlemler ve yapılan mali yardımların bölgeden bölgeye değişmesiyle ilgili sert tartışmalara dikkat çeken Brown, değil yerel yönetimlerin hükümeti, bölgelerin iyi bilmemek ve kararlarında yer alan danışmamakla suçladıkları örneklerie dikkat çekiyor.

Bunun bir örneği İngiltere yıl'ın büyük şehirlerinden Manchester'in İşçi Partili Belediye Başkanı Andy Burnham ile hükümet arasında yaşanmıştı. Burnham hükümetin Manchester'de en sıkı önlemleri koyma uzun süre boyunca sürecek.

NE ÖNERİYOR?

Gordon Brown İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler'den Birleşik Krallık'ın geleceğinin, Avrupa Birliği'nden ayrılmasının ardından, yetkilerin "adil ve işlevli" bir şekilde dağıtılmasına ve yara alan ilişkilerinin yeniden inşa edilmesine bağlı olduğunu.

Kendisi de İskoçyalı olup, referans bağımsızlığı konusunda yapılan referandumda, birlikten güçlü bir kampanya yürüten Brown, Muhafazakarların da vaatleri arasında olan "ekonomik ve sosyal eşitsizliklerin" giderilm tek yolunun onun bir yaşayan canlı bir ekonomik merkez haline dönüştüğünü söylüyor.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi'ne de, bölgelere yetki geliştirme danışmanlık yapan Brown son haftalarda Muhafazakar Parti hükümetinin bazı bakanlarıyla da görüşmeler yaptı.

İSKOÇYA'DA KRİTİK SEÇİM

Birleşik Krallık'ın anayasal yapısının köklü bir şekilde gözden geçirilmesi önerisi, İskoçya bölgesel seçimleri öncesi, bağımsızlıktan yana olan İskoç Ulusal Partisi'ne (SNP) desteği eritme amacıyla ortaya atıldı.

SNP bu seçimi kazanırsa, bağımsızlık referandumunun tekrarlanmasını talep edeceğini çünkü Brexit ile koşulların değiştiğini söylüyor.

Fakat son zamanlarda yapılan bir dizi kamuoyu yoklamasında İskoçya'da bağımsızlığa desteğin, birliğe destekten daha yüksek olduğuna işret ediyor.

Gordon Brown, "Burada yapılacak tercih, reformdan geçirilmiş bir devlet ya da yönetemeyen bir devlet arasındaki tercihtir" diyor ve Başbakan Boris Johnson'u yönetim biçimi ve kurumlarını gözden geçirecek bir komisyon kurmaya çağırıyor.

Muhafazakar Parti son genel seçimden önce böyle bir komisyon kurmayı vaadetmişti.

Brown, böyle bir komisyonun çalışmaları sonucunda, Birleşik Krallık'ın yönetiminde Uluslar ve Bölgeler Forumu, Yurttaşlar Meclisi gibi kurumlara ve sağlık ve savunma gibi konularda işbirliğinin faydalarının daha çok vurgulanmasına ihtiyaç olduğunun ortaya çıkacağını düşünüyor.

İşçi Partisi'nin lideri Keir Starmer da Brown gibi mevcut anayasal düzenlemelerin iyi işlemediğini söylüyor ve bölgelere yetki devrini savunuyor ama İskoçya'da yeniden bağımsızlık referandumuna gidilmesine karşı çıkıyor.

Muhafazakar Parti de bağımsızlık referandumuna karşı. Hükümetin bir sözcüsü 2014'te yapılan referandum ile konunun kapandığını, İskoçya halkının şimdi merkezi hükümetle koronavirüsle mücadele konusunda işbirliğine odaklanılmasını istediğini söyledi.

BÖLGELERDE SON EĞİLİMLER

Kuzey İrlanda'da Sunday Times gazetesi tarafından yaptırılan bir araştırma bölge halkının yüzde 51'inin önümüzdeki 5 yıl içinde bölgenin İrlanda Cumhuriyeti ile birleşmesi konusunda bir referanduma gidilmesini desteklediğini ortaya koydu. İngiltere ile birlikten yana Demokratik Birlik Partisi bir referanduma şiddetle karşı çıkıyor.

Aynı şekilde Galler bölgesinin Birleşik Krallık'tan ayrılması eğiliminin de yükseliş gösterdiği bildiriliyor.

Bağımsızlıktan yana kampanya grubu "Yes Cymru" (Evet Galler) 2020 yılı başında 2 bin olan üye sayısının 17 bine yükseldiğini bildirdi.

Bu arada İşçi Partisi'den sonra bölgede ikinci güçlü parti olan Galler Ulusal Partisi (Plaid Cymru), gelecek bölgesel seçimleri kazanırsa bağımsızlık referandumu yapma sözü verdi.

Putin, 1.4 milyar dolarlık sarayı reddetti

 

ABD'de müşteri 148 TL'lik hesaba 10 bin TL bahşiş bıraktı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • acacu25 Ocak 2021 18:08

    Beter olun. Yüzyıllar boyunca ülkeleri işgal ettiniz, parçaladınız, sömürdünüz, kafanıza göre harita üzerine sınırları yeniden çizdiniz. İki yakanız bir araya gelmez umarım.