BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaSalgın azalmadıkça TL’de değerlenme sınırlı kalır----

Salgın azalmadıkça TL’de değerlenme sınırlı kalır

Salgın azalmadıkça TL’de değerlenme sınırlı kalır
10 Nisan 2020 - 14:45 www.finansgundem.com

Kovid-19 salgınının ekonomiye ve piyasalara yönelik etkilerinin incelendiği Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan analizde, ekonomilerde ani duruş riskinin arttığı dönemde, piyasalarda fon akışları için de ani duruş riski belirdiğinin altı çiziliyor.

Kovid-19: Salgının Ekonomiye ve Piyasalara Etkileri

Genel Değerlendirme

2019 Aralık ayında Çin’de görülen ve daha sonra kısa bir sürede tüm dünyaya yayılan Kovid-19 vaka sayısı, 2020 Nisan ayında tüm dünyada 1,6 milyonu aştı, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 95 bini geçti.

Dünya çapında ülkeler, virüsün yayılma hızını ve sağlık sistemi üzerinde baskı kurmasını engelleme yönünde önlemler aldı. Mahalle, şehir, eyalet veya ülkelerin karantina altına alındığı ve sokağa çıkış yasaklarının uygulandığı bu önlemlerin ekonomi üzerinde de etkileri hissedilmeye başlandı. Dünya genelinde vatandaşların evlerinde kalması, talebi ve buna bağlı olarak şirketlerin üretim planlamalarını ve dolayısıyla da arzı olumsuz etkiledi.

Talep ve arz koşullarının hızla bozulduğu bu ortamda ekonomilerde “ani duruş” riski belirirken şirketler ve fonlar ciddi likidite problemi yaşadı. Takip eden süreçte, hem salgının ekonomik etkilerini hem de oluşan likidite problemini çözmek adına merkez bankaları parasal genişleme paketlerini, hükümetler ise mali destek paketlerini devreye soktu. Buna göre ABD’de Fed ve Beyaz Saray toplamda 6 trl $,
AMB ve Almanya toplamda 390 mlr ¬ destek paketi açıklarken Fed en son 2008 krizinde devreye soktuğu swap hattını 14 ülke için yeniden açtı.

Uluslararası Para Fonu da (IMF), salgın sürecinde kısa dönemli dolar likiditesine ihtiyacı olan ülkeler için adım atacağını açıkladı.

Genel olarak hemen hemen tüm dünyada merkez bankaları faiz indirip, varlık alımları yaparken, hükümetler de ekonomik büyüklüklerinin %1 ila %20’si kadar büyüklüklerde mali destek paketleri ile ekonomilerini destekleme çabasına girdiler. Bu paketlerin ortak amacı harcamaların 0’a yaklaştığı ortamda şirketlere destek olmak, şirketlerin işçi çıkarması sebebiyle de hane halkına yapılan yardımlarla ekonomide “ani duruş” riskini ötelemek ya da önleyebilmekti. Zira, mart ayına ilişkin açıklanan PMI endeksleri, işsizlik başvuruları ve ekonomik aktivite göstergeleri tarihin en kötü seviyelerinde gerçekleşti. Destek paketlerinin etkilerini ise ancak ikinci çeyrek sonunda net olarak görebileceğiz.

Hisse Senedi Stratejisi

BIST-100 endeksinde yurt dışı piyasalardaki kısa vadeli yükseliş beklentimize paralel olarak 94.000 üzerinde 97.000 ve 102.000 dirençlerine doğru bir yükseliş öngörüyoruz. 2008 krizinde görülen dolar bazında 13.000-12.800, TL bazında ise 84.000-82.000 bandını ana destek olarak belirliyoruz. Kısa vadede bu yükselişler portföy çeşitlendirmesi ve korunması stratejileri için bir fırsat oluşturabilir. Nitekim yılın geri kalanında ekonomik göstergelerin realize olmasıyla defansif bir stratejiyi daha doğru buluyoruz.

Salgında en önemli kaybı yaşayan havacılık sektöründe, oluşacak tepki hareketlerinin de güçlü olacağını bu nedenle de Model Portföyümüzde yer alan Türk Hava Yolları ve TAV Havalimanları  Holding’in bu yükselişlerde değerlendirilebileceğini düşünüyoruz. Bankacılık sektöründe Akbank ve Garanti, Gıda perakende sektöründe Migros, güçlü operasyonel performansı ile Aselsan, Cam sektöründe Soda Sanayi ve Anadolu Cam, Otomotiv sektöründe Tofaş değerlendirilebilecek hisseler arasındadır. Salgın sürecinde endeksten pozitif ayrışan Turkcell ve Türk Telekom’un bu performanslarını sürdürmesini bekliyoruz.

Döviz Stratejisi

Ekonomilerde ani duruş riskinin arttığı bu dönemde, piyasalarda fon akışları için de ani duruş riski mevcuttur. Bu nedenle, sıcak paraya ihtiyaç duyan gelişmekte olan ülke para birimlerinde ABD dolarına karşı değer kaybı görülebilir. Türkiye gibi enerji ithalatçısı ülkelerde ise bu kayıp petrol fiyatlarından ötürü nispeten düşük olacaktır. Her ne kadar dezenflasyon patikasının devamını öngörsek de büyüme üzerindeki aşağı yönlü riskleri göz ardı etmiyoruz. Bu nedenle salgın etkileri küresel çapta azalmadıkça TL’deki değerlenmenin sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz.

Faiz Stratejisi

Küresel merkez bankalarındaki gevşeme adımlarına paralel olarak, TCMB da salgının etkilerini minimize etmek adına, mart ayı ortasında olağanüstü toplanarak politika faizini %9,75’e indirdi. Ancak büyüme beklentilerinin bozulması, enflasyon beklentilerinin ise aşağı yönlü devam etmesi sebebiyle, getiri eğrisinin uzun tarafının daha hızlı yükseldiğini gözlemledik. Buna bağlı olarak kısa vadeli dengelenme beklentimize paralel olarak uzun vadeli tahvillerde alım yapmayı daha makul görüyoruz. Eurobond’larda ise CDS’in 600 seviyesini aşması ile beraber, ABD tahvilleriyle makasın ciddi şekilde açıldığı 10 yıl ve üzeri vadeli ülke Eurobond’ları tarafında fırsat oluştuğunu düşünüyoruz.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • polhocu10 Nisan 2020 17:35

    ANTİ BAKTERİYEL BOYALARLA VİRÜSE SON POLHO

  • Yorum10 Nisan 2020 15:27

    RTALB rta laboratuvar ları covid 19 moleküler test kitini ülkemizde ilk bulan %99.5 ve üzeri dogruluk ta tanı koyan haftalık 500 bin test kiti üreten 18 ülkeye ihraç yapılan şu an hızlı moleküler test kiti üretimi için gtü ile işbirliği yapan tuseb e projesi yazılan Nisan sonuna kadar üretimini satmış olan kit üreticisi bunun yanında elli tane ürünü bulunan bunların arasında aşı serum test kiti üretimi olan bist in tek şirketi