BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinSalda Gölü'ne bilim merkezi kuruluyor----

Salda Gölü'ne bilim merkezi kuruluyor

Salda Gölü'ne bilim merkezi kuruluyor
31 Mayıs 2022 - 08:43 www.finansgundem.com

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Salda Gölü'nde yürütülen "Mikrobiyal Ekoloji ve Biyoçeşitlilik Araştırmaları" ile NASA'nın kullanabileceği bilim merkezinin proje aşaması tamamlandı.

Mars'ın Jezero Krateri'ndeki eski göle benzetilen Salda Gölü'nde yapılacak ve ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) da kullanabileceği bilim merkezinin proje aşaması tamamlandı.

Bilim merkezi, Beyaz Adalar karşılama alanına 620 metre mesafede, 3 bin 396 metrekarelik alana kurulacak. NASA'nın Salda çalışmalarına katılan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Balcı, Salda'nın dünyanın bildiği özel bir göl olduğunu söyledi

Jeo-turizm de hareketlenecek

Merkezin, devam eden arazi çalışmalarında işlerini kolaylaştıracağını kaydeden Balcı, şöyle konuştu:

Örnekleri depolayacağımız, soğuk zincirleri kurabileceğimiz bir sistemin olması, burada çalışacak herkes için son derece önemli olacak. Bu nedenle sadece NASA ekibiyle değil, bundan sonra burada yapılacak tüm çalışmalarda herkesi kapsayacak bir merkez olmalı. Gençlerimize ulaşacak, bilimsel altyapı meydana getirecek bir ortamın oluşturulması önemli. Merkezin kurulması jeo-turizmi de hareketlendirecek.

Salda Gölü'nü Koruma Projesi kontrol mühendisi Alperen Kerküklü ise planlanan bilim merkezi projesini tamamladıklarını bildirdi.

Salda'ya gelenler, yürütülen bilimsel çalışmaları yerinde görebilecek. Sinevizyon odasında, ziyaretçilere gölü koruma çalışmaları anlatılacak.

Tüm akademisyenler kullanabilecek

En kısa sürede projenin uygulamasına geçileceğini belirten Kerküklü, "Doğallığı bozmadan, tamamen çevreye uygun, yüzde 100 ahşap olacak merkez, hassas olarak nitelendirilen beyaz kumsalın uzağında olacak" ifadesini kullandı. Kerküklü, teknolojik donanımlara sahip bilim merkezinin, tüm akademisyenler tarafından kullanılabileceğini belirtti.

Bakan Kurum'dan Salda Gölü açıklaması

Salda Gölü’nde 30 metrelik çekilme

Salda'daki veriler NASA'ya bilgi sağlayacak!

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)