BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkSakın bu tehdide kanmayın!----

Sakın bu tehdide kanmayın!

Sakın bu tehdide kanmayın!
13 Kasım 2013 - 06:57 www.finansgundem.com

Bankaların kötü kredisini alan varlık yönetim şirketleri, alacaklar için tehdide başladı

Bankaların, tahsil edemedikleri kredi alacaklarını devrettiği varlık yönetim şirketleri akraba avına çıktı. Bir yandan borçların üzerine büyük faiz oranları koyan diğer yandan eş, dost, akrabayı arayarak taciz eden şirketlere yönelik şikâyetlerde ciddi artış görüldü. Borçlunun birinci derece yakınına ulaşamayan varlık şirketleri, bu kez uzaktan da olsa akrabalarını arıyor. Şirketler, borçluya ulaşmak için "Akrabanız borcunu ödesin yoksa sizden alırız" diye baskı yapıyor.
KURUMLARA ŞİKÂYET YAĞIYOR
Tüketici derneklerine, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) iletilen şikâyetlerde vatandaşlar, "Borcum yüzünden ailemi, akrabalarımızı arayıp, tehdit ediyorlar" diye isyan ediyor. Varlık yönetim şirketleri bankaların takipteki kredi portföyünü inceledikten sonra ihaleye giriyor. İhaleyi kazanan şirket, kredi borçlarını devralıyor ve bunların tahsilâtı için çalışmaya başlıyor. Bankaya borcu olanları arayarak ödeme seçeneklerini görüşmek istediklerini bildiriyor. Uzmanlar, varlık şirketlerinden telefon gelmesi durumunda, vatandaşların banka ile olan sözleşmenin bir örneğini istemeleri konusunda uyarıda bulunuyor.
3 MİLYARLIK ALACAK PEŞİNDELER
Türkiye'de BDDK lisansına sahip sekiz varlık yönetim şirketi bulunuyor. Geçen yıl bankaların yaklaşık 26 milyar lira tutarındaki tahsili gecikmiş alacaklarının yüzde 12'sine karşılık gelen 3 milyar liralık bölümü varlık yönetim şirketlerine devredilmişti. Ayrıca banka dışı finansal kuruluşlar da, 2.6 milyar lira tutarındaki alacaklarının 200 milyon liralık (yüzde 7) bölümünü bu şirketlere devretti. Varlık yönetim şirketlerinin takibe aldığı borçlu sayısının 500 bini geçtiği belirtiliyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)