BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSaint Stefanos Kilisesi turizme kazandırılacak----

Saint Stefanos Kilisesi turizme kazandırılacak

Saint Stefanos Kilisesi turizme kazandırılacak
16 Aralık 2021 - 17:08 www.finansgundem.com

Van'ın Muradiye ilçesindeki Saint Stefanos Kilisesi define avcılarının kaçak kazılarıyla tahribata uğradı. Aksorik Dağı eteklerinde 4 asırdır ayakta kalan kilisenin turizme kazandırılması hedefleniyor.

17'nci yüzyılda inşa edilen Saint Stefanos Kilisesi, asırlara meydan okuyarak bugüne kadar ulaştı. Ancak definecilerin kaçak kazılarıyla önemli oranda tahribata uğradı. 4 asır boyunca ayakta kalan klise, tarihi yapının yanı sıra Aksorik Dağı eteklerindeki konumuyla da dikkati çekiyor. Dağ eteklerine inşa edilen kilisenin o dönem inşa edilen manastırın bir parçası olduğu biliniyor.

'En son 17'nci yüzyılda onarım gördü'

Klisenin tarihi geçmişiyle ilgili bilgi veren Sanat Tarihçisi Dr. Mehmet Top, "Kaya üzerinde yer alan kitabelerden ve gerekirse tarihi kayıtlardan buranın 11 ve 12'nci yüzyıllardan başlayan ama daha çok 14 ve 15'nci yüzyıl ve akabinde de 17'nci yüzyılda onarım geçirdiğini gösteren bazı kayıtlar bulunuyor" dedi. 

'Kubbenin büyük ölçüde sağlam olduğunu görüyoruz'

Düzgün kesme taş mimarisiyle inşa edilen klisenin tarihe ışık tuttuğunu söyleyen Top, "Kubbenin de büyük ölçüde sağlam olduğunu görüyoruz. Kubbenin içerisindeki birtakım ayrıntılar, apsis kısmındaki ve kilisenin muhtelif yerlerinde kalmış haç ve diğer geometrik süslemeler aslında kilisenin önemini ortaya koyuyor" açıklamasını yaptı.

Tarihi yapı insan eliyle ve doğal tahribatlarla yıkılma tehlikesi yaşıyor. Kilisenin yeniden eski ihtişamına kavuşturulması ve turizme kazandırılması hedefleniyor.

Safranbolu'daki kaya mezarları turizme kazandırılacak

 

Turizm cennetinde tonlarca atık sahillere doldu!

 

BM en iyi turizm köylerini açıkladı: Türkiye'den de 2 köy var

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)