BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisŞahenk'ten Araplar için villa atağı!----

Şahenk'ten Araplar için villa atağı!

Şahenk'ten Araplar için villa atağı!
15 Şubat 2015 - 08:29 www.finansgundem.com

Yunanistan’da turizm alanında peş peşe satın almalar yapan Doğuş Holding, Arap müşterilere yönelik yeni projeler geliştiriyor

Yunanistan’da fırsat kollayan Türk yatırımcılar arasına geç girse de peş peşe yatırım adımları atan Doğuş Holding, Arap müşterilere yönelik villa yapıp satacak. Yaklaşık 1 yıl kadar önce Arap ortaklarla kurduğu bir konsorsiyumlaYunanistan’ın Riviera’sı olarak tanımlanan Astir Palace’ı alan Doğuş’un arazideki 3 büyük yapıdan 1 tanesini yıkarak villa projesi yapmaya hazırlandığı belirtiliyor. Söz konusu yapının çok eski olması nedeniyle yıkım kararı alındığı, arazide 20 kadar ultra lüks villa yapılıp Araplara pazarlanacağı dile getiriliyor. Projenin ne zaman biteceği ise henüz belli değil. Özelleştirme İdaresi’nin ihalesine çıkanAstir Palace yaklaşık 300 dönümlük bir arsa üzerine kurulu.

KATI FİYATLA ALMIŞLARDI 

Habertürk'ün haberine göre, İhalede 180 milyon Euro’dan satışa çıkan arsa ve tesis sonuçta 390 milyon Euro’ya, yani yaklaşık 2 katı fiyata Doğuş ve Arap ortaklarının olmuştu. İhale,Yunanistan tarihinin de en büyük özelleştirmelerinden biri olarak tarihe geçmiş, Doğuş ve ortakları Astir Palace’ın 2052’ye kadar işletme hakkını kazanmışlardı. Lüks bir marinaya da ev sahipliği yapan Astir Palace’ta ayrıca lüks restoranlar, kongre salonları, spor sahaları ve helikopter parkı da yer alıyor. 

2006’DA TÜRK PERAKENDECİLER ÇIKARMA YAPMIŞTI

Türkiye özel sektöründe özellikle perakendeciler Yunanistan’a ilgi gösterdi. 2000’li yılların ortalarında Türk perakendeciler art arda Yunanistan’a çıkarma yaptı, hatta Nisan 2006’da “The Mall Athens” alışveriş merkezindeki İpekyol, İnci, Koton, Mavi Jeans ve Maçka mağazalarının açılışına dönemin Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de katıldı. Ancak Türk perakendeciler 2008’de patlak veren krizi takip eden yıllarda ya ülkeden çıktılar ya da mağaza sayılarını düşürdüler. 2012’de de Yunan Özelleştirme İdaresi yetkilileri Türkiye’ye gelip ülkelerinde özelleştirmeyle satışa çıkacak varlıkların sunumunu yapmış, 50 milyar dolarlık özelleştirme geliri beklediklerini anlatarak Türk yatırımcıları davet etmişti. 

YARIM MİLYON TÜRK KOMŞU’YA TATİLE GİTTİ 

Bundan 10 yıl önce Yunanistan’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı 584.8 bin iken, aradan geçen on yıl içinde bu rakam yüzde 42 artarak 2014’te 830.8 bine ulaştı. Ancak asıl patlamayı Türk turist yaptı. 2005 yılında Yunanistan’a giden Türklerin sayısı sadece 141.3 bin iken, bu rakam 2013 sonu itibarıyla 598 bini aştı.

EN POPÜLERİ ADALAR 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 yılı rakamlarını henüz açıklamadı ama tahminler bu sayının 700 binlere koştuğu yönünde. 2013 yılı rakamından hareket ettiğimizde Yunanistan’a giden Türklerin sayısının yüzde 324 gibi yüksek bir oranda arttığı gözleniyor. İki ülke arasındaki bu turizm hareketinde kuşkusuz başta adalar olmak üzere sağlanan vize kolaylığı büyük oranda etkili oluyor. 

"ANLAŞMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ" 

ABD Hazine Bakanı Jack Lew’ın Yunanistan’ın yeni Başbakanı Aleksis Tsipras ile konuştuğu ve anlaşma mesajı aldığı açıklandı. Verilen bilgiye göre, Lew, Tsipras’a “Retorik tartışmaları bir kenara bırakın ve pragmatik olarak yol almak için çalışın” mesajı verdi. Buna karşılık Tsipras da “Bu haftaki görüşmelerde anlaşmak için elimizden geleni yapacağız” diye yanıt verdi. 

‘BİZİ ALIN’ DİYEN YUNANLAR OLUYOR, İLGİLENMİYORUZ’

Yunanistan’daki en istikrarlı Türk yatırımcılardan biri Boydak Holding. Boydak Holding bünyesindeki İstikbal Mobilya komşudaki mağaza sayısını artırmaya devam ediyor. Holding CEO’su Memduh Boydak, “Şu an mağaza sayımız 19, 1 ay içinde 2 tane daha açacağız” dedi. Aleksis Tsipras’ın Başbakan olmasıyla birlikte satışların durduğunu ve yüzde 20’ye yakın gerileme yaşandığını anlatan Boydak, bu hafta içerisinde gelen anlaşma sinyalleriyle ise tüketicide geri dönüşün başladığını kaydetti. Boydak, “Biz buraya uzun vadeli bakıyoruz. ‘Gelin bizi alın’ diyen Yunan zincirler de çok oluyor ama kendi markamızla büyümek istiyoruz. O yüzden ilgilenmiyoruz. Krizin fırsat yarattığı anlar da oluyor. Mesela, kira bedelleri yarı yarıya düştü. Normalde karşılayamayacağımız lokasyonlarda birden avantajlı duruma geldik. Bu nedenle mağaza açma hızımızı düşürmeyeceğiz” diye konuştu. 

AVRUPA'YI ALMANYA'NIN İÇ TALEBİNDEKİ ARTIŞ BÜYÜTTÜ 

Euro Bölgesi’nin büyüme motoru tahminleri de aşarak Almanya oldu. Beklentilerin 2 katı büyüyen Almanya 2014’ün son çeyreğinde yüzde 0.7’lik bir büyüme yakaladı. Büyümeye en büyük katkı iç talepteki artıştan gelince 2015 verilerine ilişkin umutlar da hem Almanya hem AB için arttı.

Euro Bölgesi’nde büyüme Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’nın beklentilerin iki katından hızlı büyümesinin etkisiyle geçen yılın son çeyreğinde beklentileri aştı. Euro kullanan 18 ülkenin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) öncü verilere göre geçen yılın ekim-aralık döneminde bir önceki üç aylık döneme kıyasla yüzde 0.3 büyüme kaydetti. Reuters anketine katılan 51 kurum Euro Bölgesi’nde büyümenin geçen yılın çeyreğinde bir önceki çeyrek ile aynı düzeyde yüzde 0.2 olacağını tahmin ediyordu. Bir önceki yıl ile kıyaslandığında ise Euro Bölgesi’nde GSYH büyümesi yüzde 0.9 ile beklentilerin 0.1 puan üzerinde gerçekleşti. Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi olan Almanya aynı dönemde yüzde 0.7 ile yüzde 0.3 olan beklentilerin çok üzerinde büyüme kaydetti. 

Veri art arda iki çeyrek boyunca neredeyse hiç büyüme kaydetmeyen Almanya ekonomisinin tekrar hızlandığını gösterdi. Almanya’da büyümeye temel katkı ise iç talepten geldi. UniCredit Ekonomisti Andreas Rees, büyümeyi ‘yıldırım’ olarak nitelendirirken, “Büyümenin iç talepten gelmesi umut veriyor” yorumu yaptı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)