BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSağlıkçılarda ek ödeme ve emekli aylığı ne kadar artacak?----

Sağlıkçılarda ek ödeme ve emekli aylığı ne kadar artacak?

Sağlıkçılarda ek ödeme ve emekli aylığı ne kadar artacak?
08 Haziran 2022 - 15:03 www.finansgundem.com

Ek ödeme tutarı tüm sağlık çalışanları için artırılarak, merkezi yönetim bütçesi güvencesine alınacak. Emekli hekimlere yapılan ilave ödeme ve aylıkları da artırılacak.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı hekimlerin döner sermayeden aldıkları sabit ek ödemeye ilişkin daha önce TBMM’ye sunulan kanun teklifi, diğer sağlık çalışanlarının tepkisi ile karşılaştığı için geri çekilmişti. Kanun teklifi, üniversiteler dahil kamuda çalışan tüm sağlık personelini kapsayacak şekilde yeniden düzenlenerek AK Parti milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunuldu. Toplam 14 maddeden oluşan teklifin, Meclis tatile girmeden yasalaştırılması öngörülüyor.

Teklife göre, Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatında görev yapanlar dışındaki personele döner sermaye gelirlerinden yapılan ek ödeme tavan tutarları artırılacak. Ahmet Kıvanç’ın Habertürk’teki haberine göre ek ödeme tavan tutarı, ilgili personelin bir ayda alacağı aylık, yan ödeme ve tazminat toplamının (makam, temsil ve görev tazminatları hariç) yüzdesine göre hesaplanıyor.

Eski ve yeni oranlar, unvanlara göre şöyle:

Eğitim görevlisi ile uzman tabip kadrosuna atanan profesör ve doçentlerde yüzde 800’den yüzde 950’ye,

Uzman tabip ve uzman diş tabiplerinde yüzde 700’den 850’ye,

Pratisyen tabip ve diş tabipleri ile uzman eczacılarda yüzde 500’den 650’ye,

Hastane müdürü ve eczacılarda yüzde 250’den 305’e,

Diğer personelde ise yüzde 150’den yüzde 225’e çıkartılacak.

Özellikli tıbbi işlemler karşılığı yapılacak ek ödemelerde yüzde 950 ve 850 oranları beş kat artırılarak uygulanacak. Yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan, süt çocuğu, yanık, diyaliz, ameliyathane, enfeksiyon, özel bakım gerektiren ruh sağlığı, organ ve doku nakli, acil servis gibi hizmetlerde çalışan personel için ise yüzde 225 oranı yüzde 260 olarak uygulanacak.

Önceki teklifte kapsam dışı bırakılan üniversite personeli de kapsama alındı. Sağlık Bakanlığı personeline paralel şekilde üniversite öğretim üyeleri ve sağlık personelinin sabit ek ödeme tutarları artırıldı.

MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİNDEN KARŞILANACAK

Sağlık Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı ile üniversiteler ve Adli Tıp Kurumu personeline yapılacak sabit ek ödemeler, döner sermaye gelirlerinden yapılacak ek ödemeden mahsup edilmek üzere merkezi yönetim bütçesinden karşılanacak. Sağlık Bakanlığı bağış, faiz ve kira gelirleri dışındaki döner sermaye gelirlerini, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan elde edilen tüm kaynaklar ile diğer nakit kaynaklarını personele ek ödeme dağıtımında kullanabilecek.

EMEKLİ AYLIKLARINA ZAM

Kamudan emekli olan doktorlara 2018 yılında ödenmeye başlanan ilave ödeme tutarları artırılacak. Makam tazminatı almayan uzman tabip ve diş tabiplerinin ilave ödeme göstergesi 17.000’den 26.000’e, uzman olmayanların göstergesi de 13.000’den 20.000’e çıkartılacak. Böylece emekli aylıklarında sırasıyla 2.119 TL ve 1.648 TL artış olacak. Yirmi beş yıl hizmeti bulunanlar için uzman tabip ve diş tabiplerinin emekli aylığı 10.402 TL’den 12.521 TL’ye, uzman olmayan tabip ve diş tabiplerinin emekli aylığı da 9.460 liradan 11.108 liraya yükselecek.

2018 yılında yapılan bu düzenlemeden sadece 2008 yılından önce memurluğa başlamış hekimler yararlanabiliyor. Teklif, 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra memuriyete başlayarak 5510 Sayılı Kanuna tabi çalışan hekimlerin de ilave ödemeden yararlanmasını öngörüyor. Doktorların emekli aylığındaki artış, teklifin yasalaşmasını izleyen ayın başından itibaren aylıklara yansıyacak.

TEDAVİ BORÇLARI İÇİN ÖDEME KOLAYLIĞI VE AF

Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesislerince sağlık hizmeti verilen dönemde herhangi bir sebeple sağlık sigortasından yararlanamayan kişilerin 31 Aralık 2021 tarihine kadar olan tedavi borçları için ödeme kolaylığı ve af sağlanacak. Borç tutarının yarısını bir yıl içinde taksitle veya peşin ödeyenlerin geri kalan borç ve gecikme faizleri silinecek. Borç tutarı 5 bin lira ve altında olan borçlar ise tümüyle silinecek. Beş bin liranın altındaki borçlar için ödeme yapmak gerekmeyecek. Peşin ödeme yapanlar hakkındaki davalar düşecek, taksitle ödeme yapanlar hakkındaki davalar ise ödeme tamamlanıncaya kadar durdurulacak.

 

Sağlık çalışanlarının özlük hakları TBMM'de

 

Sağlık hizmeti ihracat gelirlerinde 5 milyar dolar hedefi

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN TOSUN08 Haziran 2022 15:40

    HER KAPANAN KURUMUN İŞLERİNİ SIRTINA YÜKLEDİĞİNİZ TARIM BAKANLIĞININ PERSONELİNİ GÖREN YOK,TARIM BAKANLARI HAYVANLARI VE TARLALARI AĞAÇLARI GÖRMEKTEN PERSONELİ GÖRMEYE ZAMAN BULAMIYORLAR,HER BAKANLIĞIN İŞİNE GÖRE DEĞİL GENEL OLARAK EŞİTLİK İLKESİNDE ÜCRET ÖDENMELİ