BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinSağlık Bakanlığı'ndan krona virüs tanı kiti----

Sağlık Bakanlığı'ndan krona virüs tanı kiti

Sağlık Bakanlığı'ndan krona virüs tanı kiti
17 Şubat 2020 - 12:29 www.finansgundem.com

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de geliştirilen ve 90-120 dakika arasında korona virüs olup olmadığını gösteren tanı kitinin laboratuvar detayları açıklandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, daha önce yaptığı açıklamalarda, tanı kitinin hızlı sonuç vermesinin önemli olduğunu, bunu 75 dakikaya kadar çekmeyi hedeflediklerini açıklamıştı. Koca, tanı kitinin yurt dışına satışının da sözkonusu olduğunu vurgulamıştı.

Sağlık Bakanlığı, korona virüs (COVID-19) Ulusal Viroloji Laboratuvarı detaylarını paylaştı. Ulusal Viroloji Laboratuvarı Sorumlusu Doç. Dr. Gülay Korukluoğlu verdiği bilgide, DSÖ’nün yayınladığı korona virüs tespitine yönelik spesifik testleri tasarlayarak yayımladığını hatırlatarak, “Laboratuvarımızda halihazırda mevcut olan Pan korona virüs PCR dediğimiz yöntemi kullanmak ile beraber acaba Covid-19’a yönelik gerçek zamanlı PCR testini uygulamaya sokabilir miyiz diye araştırdık ve bu konuyla ilgili merkezlerle temasa geçerek bu testte kullanılacak önemli bir bileşen olan ‘primer probların’ siparişini verdik. Daha sonra yine yerli üretim bir enzim ile beraber bu primerler geldikten sonra yerli kaynaklarımız kullanılarak gerçek zamanlı bir kitin optimizasyon çalışmalarını yaptık” bilgisini verdi.

Doç. Dr. Korukluoğlu, optimizasyon için uluslararası merkezlerden pozitif kontrollerin talep edildiğini belirterek, olumlu sonuç alınması üzerine tanı kitinin geliştirildiğini bildirdi. Doç. Dr. Korukoğlu, halen şüpheli olarak gönderilen vakaların tanısının bu kitlerle yapıldığını bildirdi.
Ulusal Viroloji Laboratuvarı Sorumlusu Doç. Dr. Gülay Korukluoğlu, yerli tanı kiti sayesinde zaman kaybetmeden şüpheli kaynağın tanısının yapılabildiğini, tanı kitinin yurt dışından siparişlerinin 1-1,5 aya kadar zaman kayıplarının görülebildiğini belirtti.

Tanı süresi 90 dakika altına indirilmeye çalışılıyor

Doç. Dr. Korukluoğlu, tanı süresinin 90 dakikanın altına indirilmesi yönünde çalıştıklarını da belirterek, “İlk başta mesela 90 dakika olabilecek sistem elimizdeki kontrolleri kullanarak ya da DSÖ’den gönderilen pozitif kontrolleri uyarlanarak daha kısa sürede çalışmamıza imkan veriyor. Hatta bugün onun bir denemesini kurduk ve başarılı sonuçlar aldık. Şimdi biraz daha kısa süren bir protokole geçiş yapacağız. Ama bu tabii ki asla testin kalitesinden ödün vermeden son derece güvenilir bir şekilde gerçekleştiriliyor” diye konuştu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)