BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSağlığımız bildiğimiz gibi değil----

Sağlığımız bildiğimiz gibi değil

Sağlığımız bildiğimiz gibi değil
25 Ekim 2021 - 09:10 www.finansgundem.com

Türkiye’nin yüzde 90’ına yakını sağlıklı kalmak için yapılması gerekenlerini biliyor ama harekete geçmiyor...

‘Sağlık Okuryazarlığı’ Araştırması’nın sonuçları açıklandı. Bayer tarafından yaptırılan araştırmaya göre sağlıklı kalabilmek için yapılması gerekenler hakkında ülkemizde farkındalık düzeyi yüksek ama bu bilgileri hayata geçirenlerin oranı düşük. 2004 kişinin katıldığı araştırmada, her dört kişiden üçü daha önce sağlık okuryazarlığı kavramını duymamış. Katılımcıların yarıya yakını, sağlıkla ilgili doğru ve yanlış bilgileri birbirinden ayırt etmekte zorlandığını ifade ediyor. Araştırmaya katılanların büyük çoğunluğunun sağlık durumlarına etkisi olabilecek konular hakkında bilgi sahibi olduğu gözlemleniyor. Ancak sağlık için yararlı ve zararlı olan ürünler ve davranışlar hakkında bilgi sahibi olsalar da bunu hayatlarına yansıtma oranlarının düşüklüğü dikkat çekiyor. Örneğin; araştırmaya göre Türkiye’nin yüzde 90’ına yakını sigara, tütün ve tütün ürünleri tüketiminin zararlı, egzersiz yapmanın ve düzenli uykunun ise sağlık üzerinde pozitif etkisi olduğunu biliyor. Buna karşılık sigara içmeyi denemiş her 10 kişiden altısı halen sigara içmeye devam ediyor. Haftada bir veya daha fazla egzersiz yaptığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 50’nin altında kalıyor.
Her 10 kişiden yedisi sağlık durumunu iyi olarak değerlendirirken, katılanların yüzde 75’i beden sağlığına, yüzde 70’i de ruh sağlığına önem verdiğini kaydetti. Ruh sağlığını önemseyenlerin oranı yüksek olsa da katılanların yüzde 42’si son 1 yıl içinde en az 2 hafta aralıksız kendini üzgün ve umutsuz hissettiğini ama günlük aktivitelerini yapmadığını beyan etti.

Uykumuz kalitesiz

Bir başka öne çıkan bulgu ise, yüzde 62’lik bir kesimin uyku düzenine dikkat ettiğini belirtmesine rağmen katılımcıların yüzde 47’sinin uyku kalitesini ‘kötü’ olarak değerlendirmesi oldu. Uyku düzenini etkileyen olumsuz faktörlerin başında ise telefonda ve televizyonda vakit geçirmek, tütün ve kafein ürünleri tüketmek olduğu belirtiliyor. Araştırmaya katılanlar uyku kalitesini düşüren nedenlerin farkında olduğunu söylüyor fakat her 10 kişiden altısı, sıklıkla uyku kalitesini bozan alışkanlıkları devam ettirdiğini ifade ediyor.

Sosyal medyadan sağlık bilgisi

Araştırma sonuçlarına göre, kişiler sağlık ile ilgili bilgileri en çok internet sitelerinden ve sosyal medyadan ediniyor. Ancak bilgi kaynağı olarak en çok tercih edilen internet, güvenilirlik açısından alt sıralarda kalırken, aile hekimleri en güvenilir bilgi kaynakları arasında ilk sırayı alıyor. Katılanların yüzde 68’i internetten, yüzde 33’u televizyondaki sağlık ve gündüz kuşağı programlarından sağlıkla ilgili bilgiye ulaştığını belirtiyor. Toplumun yüzde 42’sinin sağlıkla ilgili doğru ve yanlış bilgiyi ayırt etmekte zorlandığını belirten Bayer Tüketici Sağlığı Ülke Müdürü Erdem Kumcu, “’365 Gün Sağlıklı Yaşa’ sloganıyla alanında uzman hekimlerin ve danışmanların içerikleriyle hazırlanan 365gun.com isimli bir platform kurduk. Açıldığı günden bu yana 1 milyon kişi ziyaret ederek sağlıklı bilgiye buradan ulaştı” dedi.

TTP, Sağlık Bakanlığı'ndan, HPV aşısının ücretsiz olmasını talep etti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)