BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSabancı Holding'den müthiş kâr----

Sabancı Holding'den müthiş kâr

Sabancı Holding'den müthiş kâr
11 Mayıs 2015 - 20:21 www.finansgundem.com

Sabancı Holding bu yılın ilk çeyreğinde 648 milyon TL konsolide net kar elde etti.

Sabancı Holding, Türkiye'nin en büyük bankaları kadar kar etmeyi başardı. Holding'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, bu yılın ilk üç ayında holdingin konsolide gelirleri, 6 milyar 725 milyon TL olarak gerçekleşti. Holding'in konsolide net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 54 artarak 648 milyon TL oldu. 

Sabancı Holding'in toplam varlıkları 31 Mart 2015 itibarıyla 245 milyar 610 milyon TL'ye, toplam konsolide özkyanağı ise 19,5 milyar TL'ye yükseldi.  Akbank eski Genel Müdürü Zafer Kurtul'un holding'in başına geçtiğinden bu yana yaşanan değişim rakamlara da yansımaya başladı. 2014 yılının ilk çeyreğinde 403 milyon lira kar bu yıl aynı dönemde 648 milyon lira oldu. 

Yazılı açıklamada görüşlerine yer verilen Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, bu yılın ilk çeyreğinde Akbank'ın konsolide net karı 785 milyon TL olarak gerçekleştiğini, Akbank'ın aktifleri geçen yılın sonuna kıyasla yüzde 7 büyüdüğünü 233 milyar TL'yi aştığını kaydetti. 

Oldukça kurak geçen 2014 yılı sonrasında 2015 yılının ilk aylarının hidroelektrik santralleri için oldukça verimli olduğunu dile getiren Kurtul, hidroelektrik santrallerin yüksek üretimi sebebiyle gerçekleşen elektrik fiyatlarındaki düşüşün, ticari optimizasyon faaliyetleri sayesinde Enerjisa'yı olumsuz etkilemediğini vurguladı. 

Kurtul, diğer yandan, dağıtım ve perakende faaliyetlerindeki verimlilik artışlarının, şirket performansına olumlu etki yaptığını kaydederek, 2015 yılı ilk üç ayında Enerjisa'nın, 289 milyon TL net kar elde ettiğini belirtti. 

"Carrefoursa'da 200 mağaza açmayı hedefliyoruz"  
Sabancı Holding olarak Carrefoursa'da yönetimi devraldıkları 2014 yılından bu yana perakende sektöründe markalarını daha yalın, ulaşılabilir, modern ve samimi konuma getirerek karlı bir noktaya taşımak üzere çalışmalarının sürdüğünü aktaran Kurtul, şöyle devam etti: 

"2015'in ilk üç ayında 113 milyon TL net kar elde ettik. İlk çeyrekte portföyümüze 81 mağaza daha ekledik. Bu yılın sonunda ciromuzu yüzde 30 arttırarak, 4 milyar TL'ye ulaşmayı, 200 mağaza açmayı hedefliyoruz. Hızla büyüyen bireysel emeklilik sektörünün öncü şirketlerinden Avivasa, fon büyüklüğünü yılın ilk üç ayı sonunda, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 artırmış ve 7,6 milyar TL fon büyüklüğüne ulaşmıştır. Şirketin yılın ilk üç ayında net karı geçen yılın aynı dönemde yüzde 35 yükselmiştir. 

Yılın ilk üç ayında hava koşulları geçen yılın aynı dönemine göre daha olumsuz olsa da çimento talebi canlı kalmıştır. Bu dönemde çimento şirketlerimizin toplam net karları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 artmıştır. Afyon'da bulunan çimento fabrikamızın, 1,3 milyon ton klinker kapasitesine sahip ve modern teknolojilerle donatılmış olarak şehir dışında yeniden kurulması için 165 milyon dolar doları yatırım yapılacaktır." 

Kurtul, Avrupa'nın en büyük yedi lastik üreticisinden birisi olan Brisa'nın 2015'de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 civarında bir artış yaşayan yurt içi otomotiv satışları ile orijinal ekipman satışlarını yüzde 23 artırdığı kaydederek, şirketin ayrıca, yenileme pazarı satış adetlerinde de yüzde 21'lik büyüme yakaladığını ve ilk çeyrek satış gelirleri 389 milyon lira, net dönem karının da 28 milyon lira düzeyinde gerçekleştiğini belirtti. 

Kordsa Global'in 2015 ilk çeyreğinde net satışlarının 411 milyon lira olarak gerçekleştiğini ifade eden Kurtul, 30 Nisan 2015 tarihi itibarıyla, Sasa hisselerinin satışını tamamladıklarını kaydetti. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)