BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaS-400 yaptırımı açıklamasıyla dolar sert yükseldi!----

S-400 yaptırımı açıklamasıyla dolar sert yükseldi!

S-400 yaptırımı açıklamasıyla dolar sert yükseldi!
09 Eylül 2019 - 08:41 www.finansgundem.com

Günün ikinci yarısında ABD Hazine Bakanı Mnuchin, "Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alımı konusunda yaptırımları değerlendiyoruz, henüz bir karar vermedik" dedi. Dolar bir anda fırladı ve 5.76'yı test etti.

Küresel düşük faiz beklentileri ve olumlu makro verilerle geçen hafta yönünü aşağı çeviren dolar/TL, yeni haftada 5.70'in üzerinde hareketini sürdürürken; piyasalar bu hafta TCMB'nin faiz kararını izleyecek.

Öte yandan günün ikinci yarısında ABD Hazine Bakanı Mnuchin'den Türkiye açıklaması geldi.  Mnuchin, "Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alımı konusunda yaptırımları değerlendiyoruz, henüz bir karar vermedik" dedi. Dolar biranda fırladı ve 5.76'yı test etti.

Mnuchin: Türkiye'ye yaptırımları değerlendiriyoruz

Dolar saat 17:54 itibariyle 5.7589 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7004 lira, en yüksek 5.7653 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3657 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1047 seviyesinde. Gram altın 277.6 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.66 seviyesinde.

MNUCHIN'DEN TÜRKİYE'YE YAPTIRIM AÇIKLAMASI

ABD Hazine Bakanı'nın S-400'ler nedeniyle Türkiye'ye yaptırımların incelendiğini açıklarken, açıklamanın ardından dolar/TL yükseldi.

Mnuchin, Trump yönetiminin Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze sistemi satın alması dolayısıyla yaptırımları incelediğini ancak henüz karar alınmadığını belirtti.

ABD Hazinesi'nin yaptırımları değerlendirip değerlendirmediği sorulduğunda Mnuchin Beyaz Saray dışındaki gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bunu inceliyoruz, belirli kararlar hakkında herhangi bir açıklama yapmayacağım, ama inceliyoruz" dedi.

Ancak herhangi bir potansiyel hedef belirtmedi.Türkiye'nin dolar cinsi tahvilleri de açıklamanın ardından değer yitirdi.

Küresel düşük Faiz beklentileri ve olumlu makro verilerle geçen hafta yönünü aşağı çeviren ve 5.65 seviyesinin altını test eden dolar/TL, Cuma günü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ilgili açıklamaları ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun beş ayrı suçtan 9 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldığı yönündeki açıklamaların ardından yükselişe geçmişti.

Cuma günü 5.7150 seviyesinden kapanan, güne 5.70'in hemen üzerinde başlayan dolar/TL, açıklama öncesi ise 5.7270 seviyesindeydi.

Siyasi gelişmelerin yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın haftasonunda faiz konusunda yaptığı açıklamaların da TL'de baskı yarattığını söyleyen bir bankacı, "Dolayısıyla sabahtan beri TL'de satış eğilimi görüyoruz. Ancak ABD'den gelen açıklama kurda yükselişi hızlandırdı" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, haftasonunda yaptığı açıklamada, "Perşembe günü Para Piyasası Kurulu toplanıyor. Ben inanıyorum ki faizler daha da düşecek. Faiz düştükçe enflasyon da düşecektir, bunu göreceksiniz" dedi.

Beklentilerin altında artan enflasyonun TCMB'nin beklenen faiz indirimlerinde elini kuvvetlendireceği görüşünün ardından geçen hafta itibarıyla faiz indirimlerinin 200 baz puanın altında kalmasına ihtimal verilmiyordu. Bankacılar PPK'da 200-300 baz puan arası bir indirimin makul karşılanabileceğini belirtiyor.

Piyasalar ayrıca ECB toplantısını da izliyor. Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Perşembe günkü toplantısı öncesinde değer kaybına karşı koymaya çalışıyor.

ECB'nin zayıflayan ekonomiyi canlandırmak için yeni destekler vermesi bekleniyor. ECB'nin para politikasını gevşeteceğine dair beklentiler kuvvetlenirken, diğer küresel merkez bankaların da para politikalarını gevşetiyorlar.

Piyasada ayrıca jeopolitik gelişmeler, kabine revizyonu söylentileri de takip edilen konular arasında yer alıyor. Tahvil piyasasında geçen hafta enflasyon verisi sonrası 50 baz puanının üzerinde düşüş yaşanmıştı. Gösterge 10 yıllık tahvilde Cuma günü spot piyasada ortalama bileşik getiri %15.49, valörde son işlemde %15.64 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama %15.62, valörde saat 1639'da son işlemde %15.53 seviyesindeydi. Cuma günü spot kapanışta bileşik getirinin %15.81 olduğu iki yıllık gösterge tahvil ise bugün spot kapanışta ortalama %15.78, valörde saat 1639'da son işlemde %15.66 seviyesindeydi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)