BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRüzgârda mevzuat tartışması----

Rüzgârda mevzuat tartışması

Rüzgârda mevzuat tartışması
06 Ekim 2013 - 08:37 www.finansgundem.com

Yeni mevzuat düzenlemeleri, rüzgâr enerjisi santrali (RES) kurmak isteyen yatırımcıları tedirgin etti

Rüzgâr santrali yatırımlarıyla ilgili yapılmak istenen yeni mevzuat düzenlemesi tartışma konusu oldu. Sektör ‘Yatırımlar olumsuz etkilenir’ derken, Bakanlık kaynakları ise sadece ormanlık alanlarda yapılacak yatırımların disiplin altına alınacağını söylüyor.

En önemli yerli enerji kaynaklarından olan rüzgâr yatırımları, Orman’a takıldı. Zaman'ın haberine göre Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı yeni mevzuat düzenlemeleri, rüzgâr enerjisi santrali (RES) kurmak isteyen yatırımcıları tedirgin etti. Yatırımcılar, getirilmek istenen yeni düzenlemelerin sektörü olumsuz etkileyeceği görüşünde. Bakanlık kaynaklarına göre ise yapılacak değişikliklerden rüzgâr santrallerinin olumsuz etkilenmesi söz konusu değil. Hedef, ormanlık alanların en az etkilenmesini ve yatırımların bir plan dahilinde yapılmasını sağlamak. Yeni hazırlanan mevzuat taslağının aynen yürürlüğe girmesi halinde, ormanlık alanlarda kurulacak rüzgâr santrallerine yeni mali yükümlülükler gelecek. Ayrıca santral kurulma ve faaliyet süresince ormanlık alanların kullanımı için yeni düzenleme yapılıyor. Taraflar, sorunun çözümü için görüşmeleri sürdürüyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı birimlerin rüzgâr santralleriyle ilgili yeni düzenleme hazırlıkları sektörü rahatsız etti. Rüzgâr Enerjisi Santralleri Yatırımcıları Derneği (RESYAD) Başkanı Salahattin Baysal, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yapmak istediği değişikliklerin aynen yasallaşması halinde yatırımların olumsuz etkileneceğini söyledi. Baysal’a göre, rüzgâr önemli bir yerli enerji kaynağı ve mutlaka yatırıma dönüşmeli. Yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisi de var. Konuya açıklık getiren Baysal, “Yeni düzenleme ile sektörün önü adeta tıkanıyor. Santralin kurulacağı alanlara kısıtlama ve çok sayıda engel söz konusu. Ayrıca yatırım maliyetleri de olumsuz etkilenecek. En önemlisi de bürokratik işlemler artırılıyor. Önemli bir konu da, ormanlar hepimizin. Niye ormanları tahrip edelim? Biz, gereksiz prosedür ve engellere karşıyız.” dedi.
Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) ve Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) verilerine göre, Türkiye’nin rüzgâr enerjisi potansiyeli 48 bin megavat (MW). Halen rüzgâr enerjisi kurulu gücü 3 bin MW’ye yaklaştı. Ağustos 2013 verilerine göre ise rüzgâr enerjisinin, aylık Türkiye elektrik üretimindeki payı ise yüzde 5.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı06 Ekim 2013 18:46

    Rüzgar santrali için en uygun yer bence çorak tepeler ve makilik alanlar. Bir orman yangınında santraller zarar görebilir. Ayrıca bunları dikmek için çok ağaç kesilmesi gerekiyor.