BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRusya'yı terk eden şirketlerin sayısı artıyor----

Rusya'yı terk eden şirketlerin sayısı artıyor

Rusya'yı terk eden şirketlerin sayısı artıyor
25 Mayıs 2023 - 13:26 www.finansgundem.com

Ukrayna'ya saldırısının ardından Rusya'ya yönelik yaptırım dalgası devam ederken, ülkedeki ticari faaliyetlerini askıya alan veya sonlandıran küresel şirketlerin sayısı da her geçen gün artıyor.

Rusya’da faaliyetlerini askıya alan şirketlerin kamuoyu açıklamalarına ve düzenleyici kurumlara ilişkin bilgileri içeren Yale Üniversitesi veritabanına atıfta bulunan uluslararası haber ajansı Associated Press (AP), Ukrayna’da başlayan askeri operasyonun ardından 500’den fazla yabancı şirketin Rusya’daki faaliyetlerini durdurduğunu bildirdi.

Halihazırda 151 yabancı şirketin daha Rusya Federasyonu’ndaki faaliyetlerini kısıtlama sürecinde olduğuna değinen ajans, diğer 175 şirketin “zaman kazanmaya” çalıştığını, 230 şirketin de yavaş davrandığını yazdı.

Gazetemru'da yer alan habere göre, Rusya’daki faaliyetlerini durdurmayan 230 şirkete büyük ölçüde Çinli şirketlerin hakim olduğunu belirten Yale Üniversitesi veri tabanı şefi Jeffrey Sonnenfeld, Rusya pazarından ayrılan şirketler için hisse senedi fiyatlarının yükseldiğini gösteren araştırmalara atıfta bulunarak, Rusya’dan ayrılmanın iş açısından tek doğru karar olduğunu savundu.

59 MİLYAR DOLARDAN FAZLA KAYIP YAŞANDI

The Wall Street Journal (WSJ), geçtiğimiz yılın haziran ayında yayınladığı verilerine göre geçtiğimiz yılın şubat sonundan haziran ayına kadar Rusya’daki yabancı şirketlerin toplam 59 milyar dolardan fazla para kaybettiğini ortaya çıkarmıştı.

WSJ, birçok yabancı şirketin Rusya ekonomisinin zayıflaması ve taleplerdeki düşüş nedeniyle ülkedeki faaliyetlerine geri dönse dahi daha önceki mali göstergelere ulaşamayacağını vurgularken, yaptırımların özellikle uluslararası ödeme sistemlerini de kapsamasıyla birlikte bankalardan üreticilere, perakendecilerden nakliye şirketlerine kadar geniş bir sektör yelpazesinin olumsuz etkilendiğini ekledi.

Dev Amerikan fast food markası McDonald’s Corp.’un, Rusya’daki restoranlarını yerel yatırımcılara devretme anlaşmasının ardından 1,2 ila 1,4 milyar dolarlık zarara uğradığını vurgulayan uzmanlar, enerji devi Exxon Mobil Corp’un Uzak Doğu’daki petrol ve gaz projesindeki faaliyetlerini askıya alması sonrası en az 3,4 milyar dolarlık zarar kaydettiğini paylaşıyor.

ABD’li uçak kiralama şirketi Air Lease, yaptırımların uygulanmasından sonra Rusya’da kalan 27 uçağının geri dönmesinin mümkün olmadığını belirttiği raporunda, yolcu uçaklarını envanterinden çıkarmak zorunda kalacağını bildirdi.

Batı yaptırımları sonrası mahsur kalan bu uçakların şirket envanterinden çıkarılmasının Air Lease’e toplam 802 milyon dolara mâl olacağı ifade edilen açıklamada, “Şirkete ait 21 uçak ve Air Lease tarafından yönetilen altı adet yolcu uçağı, leasing anlaşmalarında iptal kapsamına girmiştir. Ancak bu iptaller gelecekte önemli maliyetlere yol açmayacaktır” ifadelerine yer verildi.

Bununla birlikte İrlanda’daki uçak kiralama şirketi AerCap Holdings NV, geçen ay Rus havayolu şirketleri tarafından kiralanan 100’den fazla yolcu uçağının geri alınamaması nedeniyle 2,7 milyar dolar zarar ettiğini paylaştı.

Belçikalı bira üreticisi Anheuser-Busch InBev’in (AB InBev), Rusya’daki tüm hisselerini ortağı olduğu Türk bira devi Anadolu Efes’e devretmesiyle 1,1 milyar dolarlık zarar bildirdiğini yazan The Wall Street Journal’a konuşan danışmanlık şirketi Kroll LLC genel müdürü Carla Nunez, bu tasfiyelerin son olmayacağı konusunda uyardı.

GELİR KAYBI BEKLENİYOR

“Askeri operasyon ve kriz uzadıkça, faaliyetlerini askıya alan yabancı şirketler daha kötü mali sonuçlarla karşı karşıya kalacak” diyen Nunez, diğer şirketlerin şu an için ülkede çalışmaya devam etseler bile Rusya pazarından eskisi kadar gelir elde edemeyeceklerini tahmin ediyor.

İngiliz petrol şirketi BP, bir önceki çeyrekte elde ettiği 2,33 milyar dolarlık net kara kıyasla bu yılın ilk çeyreğinde 20,4 milyar dolarlık net zarar elde ettiğini belirtirken, şirket tarafından yapılan açıklamada, özellikle Rusya’nın en büyük petrol şirketi Rosneft’teki yüzde 19,75’lik hissesinin ucuza satışı ve ortak projelerin terk edilmesi nedeniyle Rusya’dan çıkış kararıyla toplam zararın 25,5 milyar doları bulduğu ifade edildi.

AB, Rusya'nın 200 milyar euroluk varlığını bloke etti

 

Rus bankalarının karları üçte bir oranında azaldı

 

Rusya’da iflas davalarında büyük artış

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)