BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiRusya'nın petrol ve doğalgaz gelirlerinde büyük düşüş----

Rusya'nın petrol ve doğalgaz gelirlerinde büyük düşüş

Rusya'nın petrol ve doğalgaz gelirlerinde büyük düşüş
07 Mart 2023 - 14:55 www.finansgundem.com

Batı kısıtlamaları ve petrolde tavan fiyat uygulaması Rusya'nın petrol ve doğalgaz gelirlerini yüzde 46 düşürdü.

Ukrayna işgali sonrası Batılı ülkelerin uyguladığı yatırımlara ek olarak, AB ve G7 ülkeleri tarafından işleme koyulan petrolde tavan fiyat uygulaması, Rusya’nın petrol ve doğalgaz gelirlerinin yüzde 46 azalmasına sebep oldu.

Rusya Maliye Bakanlığı tarafından paylaşılan raporda, federal bütçenin Ocak-Şubat 2023 dönemindeki petrol ve gaz gelirlerinin 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 46 azalarak 947 milyar ruble olarak gerçekleştiği aktarılırken, petrol ticaretinden elde edilen gelirlerdeki keskin düşüş, Rus Ural petrolü kotasyonlarındaki gerileme ve doğalgaz ihracatındaki azalma ile açıklandı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada “Rusya’nın ham petrol ihraç fiyatlarının objektif bir göstergesi olarak Ural petrol fiyatlarının temsil gücünün azalması nedeniyle, ilgili vergiler için vergi matrahının belirlenmesine yönelik mekanizma şubat ayında netleştirilmiştir. Vergi mevzuatında kabul edilen değişiklikler, özellikle bu yılın ikinci yarısında petrol sektöründen elde edilen vergi gelirlerinin kademeli olarak toparlanmasını kolaylaştıracaktır” denildi.

Gazetemru'nun haberine göre, genel olarak federal bütçe gelirleri Ocak-Şubat 2023 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24,8 oranında azalarak 3,163 trilyon rubleye gerilerken, aynı zamanda bütçe harcamaları yüzde 51,5 oranında artarak 5,744 trilyon ruble seviyesine ulaştı.

Bu yılın ilk ayı sonuçlarına göre Rusya’nın bütçe açığı 2,581 trilyon ruble olarak gerçekleşti.

Bir önceki yılın ocak-şubat döneminde bütçe gelirleri 4,206 trilyon ruble olarak açıklanmıştı.

Uluslararası haber ajansı Reuters, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) raporuna atıfta bulunarak, 2022’nin aynı dönemi için Rusya’nın petrol ve gaz gelirlerinin 30 milyar doları bulduğunu kaydederken, uzmanlar, ülkenin petrol ve doğalgaz gelirlerindeki düşüşün önümüzdeki aylarda daha da keskin olmasını bekliyor.

Orta vadede Rus petrol şirketlerinin yaptırımlar sonrası teknolojiye ve yatırıma erişim eksikliği nedeniyle gelirlerinde yaşayacağı düşüşün daha da büyük olacağı tahmin ediliyor.

Helsinki Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’ne göre, tavan fiyat uygulaması Rusya bütçesine günde 172 milyon dolara mal oluyor.

Ural petrolünün fiyatlarındaki çöküş sonucunda ocak ayında Rusya’nın bütçe açığı yaklaşık 1,8 trilyon ruble olarak gerçekleşirken, buna rağmen Kommersant gazetesine göre şubat ayında Rus petrol şirketleri günlük ortalama petrol ve kondensat üretimini bir önceki ayak kıyasla yüzde 2 artırdı.

IMF'ye göre tavan fiyatın Rusya'nın petrol ihracatına etkisi

 

Rusya'nın petrol ve doğalgaz gelirlerinde büyük artış

 

Rusya'nın petrol ihracatına darbe

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)