BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRusya’nın not indirimi olasılığı artıyor----

Rusya’nın not indirimi olasılığı artıyor

Rusya’nın not indirimi olasılığı artıyor
09 Ocak 2015 - 15:09 www.finansgundem.com

Wall Street Journal Rusya'yı mercek altına aldı... Ünlü kredi derecelendirme uzmanları neler söyledi?

AYÇA KARACA - FINANSGUNDEM.COM

Wall Street Journal’da yayınlanan bir haberde Rusya’nın Fitch tarafından bugün yapılması beklenen not indirimine ek olarak diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının olası not indirimlerine yönelik tahminler yer aldı.

Haberde, Rusya’nın notunun Fitch tarafından bir kademe azaltılarak BBB-‘ye indirileceği ve bunun piyasalar kapandıktan sonra anons edileceği belirtilirken asıl riskin diğer derecelendirme kuruluşları da not indirimine giderse ülkenin “yatırım yapılabilir” seviyesinin altına ya da “çöp” seviyesine düşmesi olacağı ifade ediliyor.

Standard&Poor’s’un Aralık’ta başlattığı not indirimi gözden geçirmesini yakında tamamlayacağı ve Moody’s’in de Rusya’nın görünümünü  “negatif”e çektiği hatırlatılıyor. Bugünkü not açıklamasına bağlı olarak Rusya’nın gelecekteki not görünümüne ilişkin olarak uzman görüşlerine de haberde yer veriliyor:
 
“RUS ŞİRKETLERİ VE BANKALARI ÜZERİNDE ETKİLİ OLABİLİR”

Regis Chatellier,  Societe Generale Kredi Analisti: “Fitch’in Rusya’nın kredi notunu bir kademe indirmesini bekliyoruz, böylece yatırım yapılabilir kategorisinde kalmaya devam edecek. Ancak S&P ve Moody’s ‘de Rusya’nın notunu indirirse bu büyük olasılıkla “yatırım yapılabilir” seviyenin altında olacak. Bunun Mart ya da Nisan başında olmasını bekliyoruz.  Piyasa açısından ise Rusya devlet tahvillerinden çok Rus şirketleri ve bankaları üzerinde etkili olmasını bekliyoruz.

Rusya’nın şu anda S&P tarafından notu BBB düzeyinde fakat ülke iki hafta önce negatif izlemeye alındı, bu da not indiriminin önümüzdeki birkaç hafta içerisinde olacağı anlamına geliyor. Moody’s’den de not indirimi aynı tarihlerde gelebilir. İstatistiki olarak kredi notu kararlarının %60’ı “Negatif Görünüm” statüsü verildikten 3 ya da 9 ay içerisinde alınır. Moody’s Rusya’yı geçtiğimiz Ekim ayında bu statüye aldı.”

Piotr Matys,  Rabobank Kredi Stratejisti:”Fitch’in Rusya’nın notunu düşürebileceği söylentileri, Rusya’nın kredi risk swapındaki (CDS) büyük yükseliş sonrası arttı. Petrol fiyatlarındaki keskin düşüş sonrası Rusya sert bir resesyon riskinin yanı sıra iki haneye çıkabilecek enflasyon oranlarıyla yılın ilk yarısında karşılaşabilir. Fiyatlar yılın ikinci düzeyinde tekrar normalleşebilir. Rusya Merkez Bankası rublenin hızlı düşüşünden sonra yerel bankalara fon sağlamakla ve para birimi krizinin sonuçları ile uğraşmak zorundayken hızla azalan rezervler Rusya’yı şu anda daha kırılgan hale getiriyor. Hem S&P hem de Moody’s not indiriminin hazırlıklarına şimdiden başladılar.”
 
“PİYASALAR İÇİN İTİCİ GÜÇ OLDUĞUNU SANMIYORUM”

Per Hammarlund, SEB Stratejisti: “Fitch’in Rusya’nın notunu büyük olasılıkla yatırım yapılabilir seviyede tutacağını varsayarak şu anda not indiriminin piyasalar için itici güç olduğunu sanmıyorum. Kamu maliyesi ve rezervler sıkıntıda olmadığı sürece Fitch büyük olasılıkla Rusya’nın negatif görünümle birlikte notunu bir kademe aşağı BBB-‘ye indirecek. Fitch’in büyük olasılıkla iş dünyası için zarar verici ekonomik görünüm, yükselen enflasyon, yaptırımlar ve düşen petrol fiyatlarına vurgu yapmasını bekliyorum.”

 Barclays Stratejisti: “S&P’nin Rusya’yı tatil döneminde negatif izlemeye almasıyla birlikte ülkenin kredi notu tekrar gündeme geldi. Fitch not gözden geçirme sonuçlarını bugün açıklayacak. Moody’s de bir çok Rus şirketinin notlarını olası not indirimi için gözden geçirmeye aldı. Rusya’nın yakın dönemde “yatırım yapılabilir” notunu kaybetmesini beklemesek de –bu iki ya da üç kredi derecelendirme şirketinin not indirimini gerektirir- bir çok Rus şirketi bu statüden çıkarılma riskiyle karşı karşıya bulunuyorlar.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)