BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiRusya’nın ham petrol gelirlerinde düşüş----

Rusya’nın ham petrol gelirlerinde düşüş

Rusya’nın ham petrol gelirlerinde düşüş
26 Ekim 2022 - 15:15 www.finansgundem.com

Rusya’nın ham petrol gelirleri yaptırımlar sebebiyle şubattan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Rusya’dan denizyolu ile yapılan ham petrol sevkiyatları yaptırımlar sebebiyle 14-21 Ekim 2022 döneminde gerilerken petrol gelirleri rekor seviyede düştü.

Petrol ihracatında varil başına getirilen 6,06 dolarlık düşük vergi oranı dikkate alındığında, Rusya’nın haftalık ham petrol gelirlerinin şubat ayından bu yana en düşük seviyeye ulaştığını yazan Bloomberg, aynı zamanda Moskova’nın ham petrol ihracatını sürdürmesine yardımcı olan üç ülkeden en az birinin petrol alımlarını azaltabileceğini ifade etti.

Bloomberg, Çin ve Hindistan’a ham petrol akışı sabit kaldığını, ancak Hindistan’ın iki önemli rafinerisinin spot Rus ham petrolü alımlarını askıya aldığını kaydederken haberinde, “Hindistan’a ham petrol sevkiyatı birkaç haftadır sürüyor ve bu da tankerlerin daha ülkeye varmadan AB yaptırımlarına maruz kalma riskini arttırıyor. Hindistan’a sevkiyatların muhtemelen petrol yaptırımlarının tam olarak yürürlüğe gireceği 5 Aralık tarihine kadar devam edebilir. Daha sonra ise petrol tankerlerinin sigortalanması sorunu nedeniyle sevkiyatlar tehdit altında olacaktır” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın toplam petrol ihracatı 14-21 Ekim tarihleri arasında bir önceki haftaya kıyasla günlük 290 bin varil azalırken, Rusya’nın ham petrol ihracat vergisi gelirleri de 12 milyon dolar azalarak 121 milyon dolara geriledi.

Daha önce Çin’in eylül ayında Rusya’dan petrol, petrol ürünleri ve kömür alımını azalttığı belirtilmişti. Ham petrol arzı yüzde 10,5 düşüşle 7,46 milyon tona geriledi.

Bloomberg, yakın zamanda Batı’nın petrol yaptırımlarına karşı Rusya’nın sahipleri bilinmeyen petrol tankerlerinden oluşan bir “gölge filo” oluşturduğunu bildirmişti.

Ajans, AB’nin Rus petrol arzına yönelik ambargosunun yakında yürürlüğe gireceğine dikkat çektiği haberinde, Rusya’nın gönderdiği petrolün çoğunun, ağırlıklı olarak hala Rusya ile iş yapmak isteyen kuruluşlardan gelen karmaşık ve genellikle “gizli” olan gemi ve mal sahiplerinden oluşabileceğini vurguladı.

Bloomberg’e konuşan Maersk Tankers CEO’su Christian Ingerslev, son altı ayda adı açıklanmayan alıcılara kaç gemi satıldığına bakıldığında, onları taşımak için bir filonun inşa edildiğinin belli olduğunu söylerken, denizyolu nakliye komisyoncusu Braemar, Rusya’nın daha önce İran ve Venezuela petrolünü taşımak için kullanıldığı iddia edilen 240 gemiye ihtiyacı olacağına inanıyor.

Rusya Merkez Bankası Ekonomik Tahmin Dairesi, Batı ülkelerinin Rus petrolüne yönelik dış ticaret ve finansal kısıtlamalarının ekonomik riskleri artırdığına işaret ettiği raporunda, petrol ambargolarının Rusya ekonomisine olumsuz etkisinin 2023’te kendini göstereceğini bildirdi.

Rusya petrol, doğalgaz ve kömür üretiminde düşüş bekliyor

 

Rusya petrol ve gaz ihracatından ilave 403 milyar ruble gelir hedefliyor

 

Rusya petrolü bıraktı, altına yöneldi

 

S. Arabistan ve Rusya petrol üretim kısıntısı konusunda anlaştı

 

Gref: Rusya petrol piyasasında şoka hazır olmalı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)