BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRusya'nın dolarda manipülasyon yaptığı iddia ediliyor----

Rusya'nın dolarda manipülasyon yaptığı iddia ediliyor

Rusya'nın dolarda manipülasyon yaptığı iddia ediliyor
27 Mayıs 2019 - 09:44 www.finansgundem.com

ABD Ticaret Bakanlığı'nın manipülatör ülkeler listesine alınmasını teklif ettiği Rusya, dolar manipülasyonu yaptığı iddialarını kabul etmiyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya'yı döviz manipülasyonu ile suçlamasından sonra ABD Ticaret Bakanlığı Rusya'nın manipülatör ülkeler listesine alınmasını teklif ederken, Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina suçlamaları reddetti. Ancak tartışmalar yeniden alevlendi: "Rusya dolarda manipülasyon mu yapıyor?"

Konuyu haberleştiren Moskovskiy Komsomolets gazetesinin görüşüne başvurduğu ekonomistler, Rusya'da hükümete bağlı kurumların (Finans Bakanlığı ve Merkez Bankası alımları kast ediliyor) uzun süreden beri döviz piyasasında faaliyet gösterdiğini, ABD'nin Rusya'yı daha önce değil de bu yıl kara listeye almasının Rusya'nın dedolarizasyon politikasına bir tepki olabileceğini söyledi. Rusya bir süredir dış ticarette ve rezerv fonlarda dolar yerine diğer döviz cinslerine ve altına ağırlık veriyor.

Rusya ekonomik krizlere karşı önlem olarak, rubenin değerlendiği dönemlerde zaman zaman piyasadan döviz alıp bunları bir fonda biriktiriyor. Uzmanlar bu satın alma işlemlerinin döviz kuruna gerçekten de etki ettiğini kabul ediyor. Dahası, Rusya ihracatta zarara uğramamak adına rublenin haddinden fazla güçlenmesine izin vermiyor. 

Buna göre, pek çok uzmana göre devlet müdahalesi olmasa idi, mevcut piyasa koşullarında dolar piyasada 50 rublelik değeri görebilirdi.  Şu an resmi kurda dolar 64,5 ruble civarında işlem görüyor.

Öte yandan, bazı ekonomistler dolar kurunun şimdiki seviyesi nedeniyle hükümetin "hiçbir şey yapmasına gerek kalmadığına" ve yapısal reformlar konusunda aktif politika ihtiyacı hissetmediğine dikkat çekiyor. 

Bu arada yakın vadede ruble açısından olumlu faktörler olarak borsa ve diğer fonlara yabancı ilgisinin artması, ayrıca Rusya Merez Bankası'nın faizler düşürme ihtimali gösteriliyor. Olumsuz faktör olarak da ABD'nin olası yeni yaptırımı, petrol fiyatlarında düşüş ve Çin-ABD ticaret savaşlarının şiddetlenmesi ihtimalleri sayılıyor. (Türkrus)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)