BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaRusya'nın dış ticaretinde doların payı düşüyor----

Rusya'nın dış ticaretinde doların payı düşüyor

Rusya'nın dış ticaretinde doların payı düşüyor
07 Ağustos 2019 - 17:10 www.finansgundem.com

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Amerikan para birimi doların Rusya'nın dış ticaretindeki ağırlığını azaltma (dedolarizasyon) vaadi ne ölçüde gerçekleşti?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Amerikan para birimi doların Rusya'nın dış ticaretindeki ağırlığını azaltma (dedolarizasyon) vaadi ne ölçüde gerçekleşti? Rus lider bu sayede ABD yaptırımlarının ülke ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin minimize edilmesinin amaçlandığını açıklamıştı. 

Rusya Merkez Bankası "dedolarizasyon" politikasının bir parçası olarak geçtiğimiz yıl elindeki dolar aktiflerinin yarısını altına ve diğer dövizlere çevirmişti. Ancak uzmanlar,  dış ticarette dolardan vazgeçmenin uzun zamana yayılacak bir süreç olduğuna dikkat çekiyor. 

Merkez Bankası verilerine göre, Rusya'nın ihracatında euronun payı üst üste dört çeyrek boyunca artış kaydederken doların payı gerilemeye devam etti. 

Avrupa Birliği ve Çin'le olan ticarette euronun ağırlığı doları geride bırakmak üzere. Rusya ilk çeyrek itibarıyla Avrupa Birliği ile ticaretin yüzde 42'lik kısmını euro ile yaptı. Geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 32 idi. Çin'le yapılan ticarette euro daha önce kullanılmazken bu yıl yüzde 30'luk payı aştı. 

Rusya ayrıca Hindistan'la da ruble ile ticarete başladı. İki ülke arasında silah anlaşmaları sayesinde milyar dolarlarla ölçülen bir ikili ticaret söz konusu. Rusya ve Hindistan para transfer altyapısındaki gelişmelerle birlikte ticarette Rus para birimini de kullanmaya başladı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)