BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiRusya’nın Avrupa’ya karşı enerji kozu sona ermek üzere----

Rusya’nın Avrupa’ya karşı enerji kozu sona ermek üzere

Rusya’nın Avrupa’ya karşı enerji kozu sona ermek üzere
02 Eylül 2022 - 16:03 www.finansgundem.com

Enerji kriziyle karşı karşıya kalan Avrupa, doğalgaz arzını güçlendirmek için yeni yollar arıyor. Rusya’nın Avrupa üzerindeki enerji kozu ise giderek etkisini yitiriyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya'nın Avrupa üzerindeki enerji etkisi, Avrupa’nın kış aylarındaki doğalgaz arzını güçlendirmek için yarışması ve sonuç almasıyla neredeyse sona ermek üzere. Siyasi analistler ve enerji uzmanları da Avrupa’nın Rus gazına olan bağımlılığının yavaş yavaş sona erdiğini onaylıyor. Analistlere göre bu yeni durum, Rusya'nın kış aylarında gaz akışını tamamen kesebileceğinden korktuğu bir zamanda Avrupa için daha fazla arz kesintisi riskini potansiyel olarak hafifletiyor.

Cnbc’den Sam Meredith’in haberine göre, Avrupa son aylarda geleneksel olarak en büyük enerji tedarikçisi olan Rusya'dan gaz ihracatında keskin bir düşüş yaşadı. Bu durum, Brüksel ve Moskova arasındaki sert anlaşmazlığı derinleştirdi ve resesyon riskiyle birlikte Avrupa için kış mevsimi için doğalgaz kıtlığı riskini artırdı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Rusya, teslimatlardaki azalmanın nedeni olarak hatalı veya gecikmiş ekipman gerekçesini öne sürüyor. Ancak Avrupalı ​​politika yapıcılar, arz kesintisini 27 ulustan oluşan Avrupa Birliği’nde belirsizlik yaratmak ve Kremlin'in Ukrayna'ya yönelik saldırısı sırasında enerji fiyatlarını artırmak için tasarlanmış siyasi bir manevra olarak görüyor.

Ya şimdi ya da asla

Bir araştırma ve danışmanlık firması olan The Economist Intelligence Unit'in Küresel Tahmin Direktörü Agathe Demarais, Kremlin'in enerji kaynaklarını bir silah olarak kullandığını ve hala mümkünken Avrupa ile olan köprüleri yakmak istiyor gibi göründüğünü söylüyor. Rusya'nın Avrupa üzerindeki enerji etkisinin sona erip ermeyeceği sorulduğunda ise Demarais, “Evet. Kesinlikle” cevabını veriyor.

Demarais, “Avrupa çok zor bir kışa doğru gidiyor. Muhtemelen iki yıl boyunca çok fazla ekonomik zorluk yaşayacak bu duruma uyum sağlaması epey zor olacak. Ancak o zaman Avrupa, daha çeşitlendirilmiş seçeneklerle enerji noktasında esasen daha bağımsız hale gelecek” diyor. Rusya'nın enerji silahının tartışmalı hale geleceğini öngören Demarais, “Bizim görüşümüz, Rusya'nın bunu bildiği ve bu yüzden gaz kaynaklarını keserek Avrupa için bir belirsizlik yaratmak istediği. Gerçekten de böyle çünkü Rusya eğer Avrupa'ya zarar vermek istiyorsa bunu şimdi yapması gerektiğini biliyor. Bu bir şimdi ya da asla sorunu” şeklinde konuşuyor.

Avrupa gaz stokları doluyor

Almanya yakın zamana kadar gazının yarısından fazlasını Rusya'dan satın alıyordu. Yine de Avrupa'nın en büyük ekonomisi, soğuk aylarda evleri sıcak tutmak için yeterli yakıta sahip olmak amacıyla yeraltı gaz depolama tesislerini doldurma stratejisinde, belirlediği programın epey ilerisinde görünüyor.

Analistler, Almanya'nın birkaç faktör nedeniyle son haftalarda gaz stoklarını hızla doldurabildiğini söylüyor. Bunlar arasında Norveç, Hollanda ve diğer ülkelerden gelen güçlü arzın, yükselen enerji fiyatları nedeniyle düşen talebin ve doğalgazdan diğer yakıt türlerine geçiş yapan işletmeler ve depolama tesislerini yenilemek için 15 milyar eurodan fazla kredi sağlayan hükümetin çabalarının büyük katkısı bulunuyor.

Yüzde 60’lık devasa düşüş

Enerji endüstrisi derneği BDEW'nin son tahminleri, Almanya'nın Rus gazı tüketiminin Ağustos ayında yüzde 9,5'e düştüğünü gösteriyor. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60'lık devasa bir düşüşe karşılık geliyor.

BDEW verilerine göre Norveç, geçen ay Alman tüketiminin neredeyse yüzde 38'ini sağlayarak Almanya'nın en büyük gaz tedarikçisi olmak için ilk adımı attı. Almanya'nın en büyük ikinci tedarikçisi olan Hollanda'nın ise Ağustos ayı verilerine göre Alman gazının yaklaşık yüzde 24'ünü karşıladığı tahmin ediliyor.

Siyasi risk danışmanlığı şirketi Eurasia Group Başkanı Ian Bremmer, Rusya'nın muslukları tamamen kapattığı en kötü senaryoda bile Almanya'nın kışı ciddi bir zorluk yaşamadan geçirebileceğini söylüyor. Bremmer, “Bu çok iyi bir haber. Rusya'nın Avrupa üzerindeki enerji etkisi neredeyse bitiyor” şeklinde konuşuyor.

Kış henüz gelmedi

AB, gaz depolama tesislerini doldurma hedeflerini aşma yolunda ilerlerken, analistler bunun tek başına yeterli olmayacağı konusunda uyarılarda bulunuyor. Depolanan yakıtın kış boyunca haneleri ve işletmeleri yeterince desteklemeye yetecek kadar uzun süre dayanmasını sağlamak için talepte düşüş yaşanmasının şart olduğu ifade ediliyor.

İngiltere merkezli danışmanlık şirketi Aurora Energy Research Emtialardan Sorumlu Kıdemli Yardımcısı Jacob Mandel, AB'nin gaz depolama tesislerini kıştan önce tamamen doldurması halinde, en iyi senaryoda bu rezervlerin yaklaşık üç ay süreceğini söylüyor. Mandel, “Kıtlık tehdidi devam ediyor. Beklenmedik bir kış soğuğu, stokları hızla tüketebilir” diyor.

Gas Infrastructure Europe endüstri grubu tarafından derlenen en son veriler ise, AB'nin genel depolama seviyesinin ortalama olarak yüzde 80'in üzerinde dolu olduğunu, Almanya'nın yeraltı depolamasının ise kışa gelinmemiş olmasına rağmen yüzde 84 oranında dolu olduğunu gösteriyor.

Artık her şey hava durumuna bağlı

Bir emtia istihbarat servisi olan ICIS Enerji Analitiği Başkanı Andreas Schroeder de, Rusya'nın Avrupa enerjisi üzerindeki etkisinin henüz sona ermediğini ancak bu etkinin yavaş yavaş ve emin şekilde azaldığını söylüyor. Ancak Schroeder, “Hala rekor düzeyde yüksek bir fiyat ortamındayız. Bu nedenle azalan akışlar Avrupa pazarını oldukça olumsuz etkiliyor” diyor.

Almanya’nın depolama hedefinin biraz önünde olması ve tüm Avrupa Birliği’nin depolarını kış için doldurmasının bile krizi kısa vadede bitirmeyeceğini belirten Schroeder, Rus doğalgazına olan bağımlılığın azalmasının fiyatları giderek daha da yükselttiğinin de altını çiziyor. Schroeder, “Kış henüz gelmedi. Kış ılıman geçerse, daha az kesintiye, kış şiddetli geçerse daha fazla kesintiye ihtiyacımız var. Yani kısaca artık her şey hava durumuna bağlı” şeklinde konuşuyor.

Almanya enerji için çöplerine güveniyor

 

Avrupa kemer sıkıyor: Enerji krizine karşı yeni önlemler

 

İtalya' dan enerji krizine karşı 'kombiyi kısma' önerisi

 

Almanya enerji tasarrufu amacıyla gece ışıklandırmalarını kapattı

 

"Enerji fiyatlarındaki yükseliş bir ekonomik deprem"

 

Belçika'dan enerji krizine karşı yeni tedbirler

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)