BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRusya'nın Avrupa'ya doğalgaz sevkiyat rotalarında seçenekleri azaldı----

Rusya'nın Avrupa'ya doğalgaz sevkiyat rotalarında seçenekleri azaldı

Rusya'nın Avrupa'ya doğalgaz sevkiyat rotalarında seçenekleri azaldı
20 Mayıs 2022 - 11:25 www.finansgundem.com

Rus enerji şirketi Gazprom'un, Ukrayna üzerinden kısmen ve Polonya üzerinden tümüyle doğalgaz sevkiyatlarını durdurmak zorunda kalmasıyla Avrupa'ya sevkiyat rotalarında seçenekleri azaldı.

Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'nın Avrupa'ya doğalgaz sevkiyatında düşmesi beklenen talebin yanı sıra güzergahla ilgili sorunları da artmaya başladı.

Gazprom'un Avrupa'ya doğalgaz sevkiyatında Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasından 11 Mayıs'a kadar geçen sürede herhangi bir değişiklik yaşanmazken, Ukrayna'daki doğalgaz giriş noktalarından birinin kapanmasıyla sevkiyat düştü.

Gazprom Temsilcisi Sergey Kupriyanov, 10 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın, Sohranovka adlı doğalgaz dağıtım noktasından Rus gazı alımını durduracağına yönelik bilgilendirildiklerini söylemişti.

Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde bulunan ve günlük yaklaşık 30 milyon metreküp kapasiteye sahip Sohranovka üzerinden Avrupa'ya gönderdiği gazın yüzde 30'unu sevk ediyordu.

Söz konusu giriş noktasının kapanmasıyla 11 Mayıs'ta şirketin Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gönderdiği doğalgaz miktarı yüzde 25 azalarak 72 milyon metreküpe indi.

Gazprom, dün de Ukrayna üzerinden 51,6 milyon metreküp doğalgaz sevkiyatı gerçekleştirdi.

Şirketin sevkiyatı Ukrayna'nın kuzeydoğusunda bulunan Sumi bölgesindeki Suca adlı giriş noktasından devam ediyor.

Yamal-Avrupa kullanılmıyor

Gazprom'un Avrupa'ya doğalgaz sevkiyatında kritik role sahip bir başka boru hattı olan Yamal-Avrupa da artık kullanılmıyor.

Yamal-Avrupa boru hattı, Ukrayna'daki boru hatları ve Kuzey Akım boru hattının yanı sıra Rus gazını Avrupa'ya taşıyan önemli hatlardan biri olarak biliniyor.

Gazprom, Rus hükümetinin kararını gerekçe göstererek Yamal-Avrupa boru hattının Polonya kısmını artık kullanmayacağını bildirdi.

Rusya kısmının sahibi ve işletmecisinin Gazprom, Polonya tarafının işletmecisi ve sahibinin EuRoPol GAZ olduğu Yamal-Avrupa doğalgaz boru hattı, yıllık 33 milyar metreküp kapasiteye sahip.

Tek seçenek Kuzey Akım ve TürkAkım hatları

Ukrayna rotasındaki sevkiyatların azalması ve Polonya üzerinden artık doğalgaz sevk edilememesi nedeniyle Gazprom'un özellikle Kuzeybatı Avrupa'ya doğalgaz göndermek için seçenekleri azalmış durumda.

Rusya'nın söz konusu bölgelere doğalgaz sevk edebilmek için tek seçeneği Kuzey Akım doğalgaz boru hattı, güney ve orta Avrupa içinse TürkAkım.

Rus gazını Baltık Denizi üzerinden Almanya'ya gönderen Kuzey Akım boru hattı yıllık 55 milyar metreküp doğalgaz taşıma kapasitesine sahip. TürkAkım da her biri yıllık 15,75 milyar metreküp kapasiteli iki hattan oluşuyor.

Gazprom'un, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gönderdiği doğalgazın çoğunu tekrar yönlendirmeyi planlayarak inşa ettiği Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattı ise daha işletmeye alınmadan yaptırımlar nedeniyle atıl duruma düşmüştü.

Uzmanlar, Rusya'nın Ukrayna üzerinden sevkiyatlarının tümüyle durması halinde Kuzey Akım ve TürkAkım'daki kapasitelerin Avrupa'da özellikle kış döneminde ilave doğalgaz talebi olması halinde yeterli olmayacağı uyarısında bulunuyor.

AB gaz depolarını kışa hazırlıyor

 

Avrupa’da doğalgaz fiyatları artan arz ile düşüşte

 

AB, gaz ödemesini ruble ile yapacak

 

Mavi Akım Doğal Gaz Boru Hattı'nda bakım-onarım çalışması

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)