BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRusya’dan yurt dışına para transferine FATF tehditi----

Rusya’dan yurt dışına para transferine FATF tehditi

Rusya’dan yurt dışına para transferine FATF tehditi
03 Haziran 2023 - 13:26 www.finansgundem.com

Rusya’nın FATF kara listesine dahil edilmesinin Ruslar için SWIFT’e erişiminin kesilmesi riskinden daha olumsuz sonuçlar doğuracak. Rusya’nın FATF’ın kara listesine girmesi, Rusların diğer ülkelere para transferi yapamayacağı anlamına geliyor.

Ulusal Araştırma Üniversitesi Ekonomi Yüksek Okulu Bankacılık Enstitüsü Direktörü Vasily Solodkov, Rusya’nın kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele eden Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) kara listesine dahil edilmesinin ekonomi ve Rus vatandaşları için SWIFT’e erişiminin kesilmesi riskinden daha olumsuz sonuçlar doğuracağını söyledi.

Uluslararası ödeme sistemi SWIFT’ten çıkarılan Rus bankalarının hükümetlerin de çabalarıyla ticarette ödeme ve para transferlerinde alternatif bulabildiğini söyleyen Solodkov, “Ancak Rusya’nın FATF’ın kara listesine girmesi, Rusların diğer ülkelere para transferi yapamayacağı anlamına gelir.Rusya 2003 yılından bu yana FATF üyesi ve Moskova bu örgütün tavsiyelerine uymakla yükümlü. Ancak Rusya, halihazırda kara listede yer alan İran ile ekonomik ilişkilerini geliştirdiği için kara listeye eklenebilir. Ayrıca kara listede Kuzey Kore ve Myanmar da yer alıyor” diye konuştu.

Uzman, FATF’ın  yasadışı para transferleri sorunuyla mücadele ettiğini hatırlatırken, bu tür işlemlerde dünya lideri ülkenin İran olduğunu, Rusya’nın da İran ile Merkez Bankası düzeyinde ilişkiler kurmaya çalıştığını kaydetti.

Solodkov, açıklamasında, “Bu durumda Rusya’nın kara listeye alınma olasılığı kesinlikle artıyor. Bu SWIFT’ten çıkarılmaktan bile daha kötü bir durum” dedi.

Kısıtlamaların sadece dış ticaretle uğraşanları değil, sıradan vatandaşları da etkileyebileceğine dikkat çeken uzman, FATF ilkelerine uymadığı takdirde bir ülkeye özel olarak kısıtlamalar getirildiğini sözlerine ekledi.

FATF, Rusya’nın üyeliğini askıya aldı

Ruslardan yabancı bankalara 37 milyar dolarlık transfer

Kara para ile mücadeleye Avrupa'dan tam not

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)